Členovia útočnej jednotky na videu tvrdia, že nadriadení ich „chcú popraviť“, keď sa pokúsia o ústup.Twitter/vicktop55/
StoryEditor

Popravia nás, ak ustúpime. Rusi vo videu opisujú, že sa k ním nadriadení správajú ako v bitke pri Stalingrade. Adresujú ho Putinovi

Michal Čiernik28.03.2023., 12:30h

Členovia útočnej jednotky na videu tvrdia, že nadriadení ich „popravia“, ak sa pokúsia o ústup. Video adresujú priamo Putinovi.

Lajkuj Brainee.sk na

Členovia nedávno sformovanej ruskej útočnej jednotky tvrdia, že ich velitelia nasadili jednotky, aby im zabránili v ústupe a vyhrážali sa im smrťou po tom, čo utrpeli obrovské straty na východe Ukrajiny.

Na videu adresovanom prezidentovi Vladimirovi Putinovi skupina asi dvoch desiatok mužov vo vojenskej uniforme hovorí, že sú zvyškami jednotky Storm, jednotky spadajúcej pod ministerstvo obrany, uvádza The Guardian.

Video pre Putina

„Sedeli sme pod otvorenou mínometnou paľbou a delostrelectvom 14 dní,“ hovorí ruský vojak Alexander Gorin vo výzve, ktorá sa prvýkrát objavila v piatok. „Utrpeli sme obrovské straty. Tridsaťštyri ľudí bolo zranených a 22 zomrelo, vrátane nášho veliteľa.

Ďalší vojak uviedol, že na začiatku operácií mala jednotka na začiatku 161 mužov. Gorin povedal, že jeho muži sa rozhodli vrátiť späť na veliteľstvo ruskej armády, ale ich nadriadení im zamietli evakuáciu. „Umiestnili za nami bariérové jednotky a nedovolili nám opustiť našu pozíciu. Hrozia, že nás jedného po druhom pozabíjajú. Chcú nás popraviť ako svedkov úplne nedbanlivého zločineckého vedenia,“ dodal.

Ako v Stalingrade 

Bariérové jednotky alebo jednotky proti ústupu sú vojenské jednotky umiestnené za frontovými silami, aby udržali disciplínu a zabránili vojakom v úteku. Najčastejšie ich využívala práve Červená armáda počas prvej aj druhej svetovej vojny.  „Naši velitelia sú zločinecká organizácia. Nedá sa to povedať inak,“ povedal ďalší ruský vojak, ktorý sa identifikoval ako Sergej Moldanov.

Jednotku Storm zriadilo ministerstvo obrany v januári, aby sa zúčastnila zimnej ofenzívy Moskvy počas vojny na Ukrajine. V čase svojho vzniku ministerstvo uviedlo, že jednotka bola „špecificky navrhnutá tak, aby prerazila najzložitejšie a najrozsiahlejšie obranné sektory ozbrojených síl Ukrajiny“.

image

GALÉRIA Historické zbrane v novodobej vojne. Ako storočné guľomety zabíjajú na Ukrajine

Podľa správ v ruských médiách, ako aj fotografií zverejnených na účtoch niekoľkých bojovníkov na sociálnych sieťach, jednotku tvoria prevažne ruskí veteráni, ktorí sa zúčastnili prvej ruskej ofenzívy na Ukrajine v roku 2014. Vojaci Storm na videu tvrdili, že boli nútení dať peniaze svojim veliteľom a tí, ktorí odmietli, boli poslaní do prvej línie pri útoku na Vuhledar.

Stále to nie je podľa predstáv Kremľa 

To sa zhoduje so zimnou ofenzívou Moskvy na východnej Ukrajine a naznačuje, že ruské jednotky sú naďalej sužované nízkou morálkou a zlým riadením. Minulý november britské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily pravdepodobne začali rozmiestňovať bariérové jednotky. „Taktika strieľania dezertérov pravdepodobne svedčí o nízkej kvalite, nízkej morálke a nedisciplinovanosti ruských síl,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

image

Ruská armáda, ktorej pomáha polovojenská skupina Wagner, už viac ako dva mesiace vrhá do boja desaťtisíce vojakov v snahe presadiť sa v oblasti Donbasu.

Roman Chop/Tasr

Kremeľ do značnej miery odmietol správy o tom, že ruská armáda utrpela dezercie na Ukrajine spôsobené zlými podmienkami a nízkou morálkou. „Existujú muži, ktorí opustili svoje bojové stanovištia? Áno, stalo sa to, ale je to zriedkavé,“ povedal Putin koncom minulého roka.

Vojaci posielaní na smrť 

Ruská armáda, ktorej pomáha polovojenská skupina Wagner, už viac ako dva mesiace vrhá do boja desaťtisíce vojakov v snahe presadiť sa v oblasti Donbasu. Ale ofenzíva Moskvy cez 260-kilometrový oblúk na východe Ukrajiny priniesla minimálne úspechy za obrovskú cenu. Západní predstavitelia odhadujú, že na ruskej strane bolo zabitých alebo zranených až 200 000 ľudí.

image

Zničené tanky, vojaci pobehujúci v panike a telá rozhádzané po zemi. Rusko utŕžilo jednu z najväčších porážok od začiatku vojny

Ďalším znakom toho, že Moskva nie je spokojná so stavom bojov, médiá v nedeľu informovali, že minister obrany Sergej Šojgu odvolal veliteľa východného vojenského okruhu generálporučíka Rustama Muradova.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:52