Vo Fresnille sú vraždy, únosy a prestrelky na dennom poriadku.Twitter/vozdeunmexicano/
StoryEditor

Vraždy a únosy za bieleho dňa. Život v najnebezpečnejšom meste Mexika nezlepšila ani národná garda

iDnes.cz29.05.2023., 11:00h

Vo Fresnille sú vraždy, únosy a prestrelky na dennom poriadku. Vláda tu boj s organizovaným zločinom prehráva na celej čiare.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyrazili dvere a pätnásťročného chlapca vytiahli z domu aj s dvoma priateľmi, ktorých tam práve mal, a na ulici hneď pred vchodom ich zastrelili.

Podobnú skúsenosť má aj María Zapatová. Je vdovou od chvíle, keď jej manžela aj so štrnásťročným synom vytiahli z domu uprostred noci a odviezli ich len v pyžame nevedno kam. Manželovo zohavené telo bolo nájdené o dva týždne neskôr spoločne s deviatimi ďalšími. Syn je aj po roku nezvestný. To je realita vo Fresnillo, najnebezpečnejšom meste Mexika, píše Matyáš Müller pre iDnes.cz

image

Mesto sa preslávilo tým, že má najvyššiu mieru vrážd v krajine.

Twitter/vozdeunmexicano/

Fresnillo je stopäťdesiattisícové mesto v strednom Mexiku, založené v polovici 16. storočia. Preslávilo tým, že má najvyššiu mieru vrážd v krajine. „Žijeme v pekle,“ povedal Victor Piňa, ktorý sa uchádzal o úrad starostu a ktorému priamo pred očami pri jednom volebnom mítingu rozstrieľali poradcu.

Únosy na dennom poriadku 

Štatistiky z tohto roku budia ešte väčší rozruch ako obvykle. Za prvé tri mesiace je v meste hlásených päťkrát viac nezvestných ako v rovnakom období v roku 2020, a navyše pribúdajú vraždy a prípady hromadných zmiznutí bez akejkoľvek stopy.

image

Zatkli syna „El Chapa“. Po zadržaní lídra drogového kartelu Sinaloa vyšli ľudia do ulíc

„Každodenné únosy, každodenné prestrelky a každodenná smrť,“ zhŕňa situáciu María Zapatová. Pre rodiny unesených je navyše frustrujúce, že často nemôžu obetiam týchto zločinov akokoľvek pomôcť, pretože únoscovia nežiadajú žiadne výkupné. A ak už nejaká správa s podmienkami odovzdania rodinám príde, často sa jedná o podvrh. Niekto si chce privyrobiť.

Dva súperiace narkokarteli 

Mesto trhá na kusy boj medzi dvoma veľkými narkokartelmi, Sinaloa a Jalisco. Geografická poloha oblasti uprostred Mexika je ideálna, takže slúži ako križovatka pre trasy drogových pašerákov.

image

Mesto trhá na kusy boj medzi dvoma veľkými narkokartelmi, Sinaloa a Jalisco.

Profimedia.cz/

Okrem toho, že sa zabíjajú členovia gangov navzájom, rozširovaním svojho územia terorizujú aj obyčajných civilistov. Násilím verbujú nových členov a tých, ktorí odmietnu, unesú a v lepšom prípade za nich pýtajú výkupné. V horšom ich rodiny už nikdy neuvidia. 

image

Mexiko organizuje lotériu plnú majetku narkobarónov. Za 10 eur môžeš mať vilu mafiána zo seriálu Narcos

Fresnillo pritom stále platí za relatívne bohaté mesto. Spoločnosť vlastniaca tamojšie strieborné bane zamestnáva približne desaťtisíc ľudí. Pre ostatné profesie je ale stále menej lákavé tam zostávať. Jedným takým príkladom je aj Mariano Rosales, majiteľ obchodu s potravinami, ktorý podľa svojich slov zažil momenty, keď musel doslova „uhýbať pred guľkami“.

Nepomohla ani národná garda

Vládne dáta ukazujú, že počet zmiznutí stúpol medziročne takmer o tretinu a počet vrážd klesol len minimálne. To je podľa kritikov zlyhanie bezpečnostnej stratégie mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

image

Vo februári tam poslala 600 vojakov z jednotiek národnej gardy na dlhodobú misiu, ale bez veľkého výsledku.

Twitter/vozdeunmexicano/

Bezpečnosť sa v štáte Zacatecas, kde sa Fresnillo nachádza, stala pre federálnu vládu prioritou. Vo februári tam poslala 600 vojakov z jednotiek národnej gardy na dlhodobú misiu, ale bez veľkého výsledku. Podľa starostu Saúla Monreala totiž nerobia dosť. „Sú tu, sú prítomné, vykonávajú hliadky, ale čo naozaj potrebujeme, je, aby bojovali s organizovaným zločinom,“ hovorí starosta.

Problém celého Mexika 

Fresnillo je len vrchol ľadovca, pretože od nástupu prezidenta Lópeza Obradora do úradu pred tromi rokmi už bolo v Mexiku nahlásených viac ako 40 tisíc zmiznutí. Databáza nezvestných navyše nefunguje správne, zlý dátum narodenia alebo preklepy v menách nie sú výnimočné. 

image

Tereza študuje v Mexiku: Vo vlaku sú vozne čisto pre ženy, chalani si od teba vypýtajú číslo na ulici

Obyvatelia tak majú oprávnený pocit bezradnosti v nerovnom boji proti bezpráviu a teroru. Ani budúcnosť však nevyzerá ružovo, práve naopak. Po relatívnom útlme činnosti gangov na začiatku minulej dekády ich sila opäť stúpa, takže sú mocnejšie a bohatšie ako inokedy.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:39