Mojmír je v skutočnosti bývalý pražský taxikár Zdeněk Ponert.Profimedia.cz/
StoryEditor

Z taxikára vodca bizarného spolku. Neuznávajú rozdelenie Československa, sú proti demokracii a tlačia si vlastné doklady

Chcú koniec politických strán a vyrábajú si vlastné doklady. Vedie ich bývalý pražský taxikár, ktorý si teraz hovorí Mojmír a ako vodca zoskupenia Dieržavy Czechaslavakia káže svojim stúpencom.

Lajkuj Brainee.sk na

V postrannej sále brnenskej reštaurácie Bogota zostáva pri stoloch len posledných pár miest. Na prvý pohľad by ťažko niekto dokázal odhadnúť, že všetci sú tu priaznivci takzvanej Dieržavy Czechaslavakia, akéhosi alternatívneho a treba dodať veľmi bizarného štátneho zriadenia, ktoré odmieta akékoľvek občianstvo a ktoré spolu mieša prvky ezoteriky a slovanstva. Reportáž z tejto akcie prinášajú pre iDnes.cz Klára Pukovcová a Vojtěch Janda.

Zhruba päťdesiatka ľudí už netrpezlivo čaká na prednášku svojho gurua, ktorý si hovorí Mojmír. „Ja som v odpore. A to aj súdne,“ hovorí asi päťdesiatročná žena, ktorá si prisadá k stolu a významne si poklepáva na kabelku. Má na nej pripnutú placku s vlajkou Českej republiky, cez ktorú je veľký nápis „Odpor“.

image

V kostýme šaša o sebe tvrdí, že je boh. Bývalý DJ Lukáš Stančík praje ľuďom len to najhoršie

V podstate ide o odkaz na článok Charty základných práv a slobôd, ktorý umožňuje postaviť sa na odpor proti komukoľvek, kto by narušoval demokratický poriadok, aj vrátane vlády. „Jazdíte na protivládne demonštrácie? Ja áno. Kamarátku zadržali ťažkoodenci, keď sa strhávala ukrajinská vlajka z Národného múzea,“ popisuje hrdo svoje zážitky.

Z taxikára mesiáš

Hovor ukončuje moment, na ktorý tu všetci čakajú. Do polopremrznutej sály prichádza muž v bielej košeli s červenými výšivkami, hnedej koženej veste a klobúku. Mojmír!

Na jednom zo stolov zároveň pristáva päťlitrová fľaša na uhorky, provizórna pokladnička, kde sa hneď objaví prvý príspevok – tisíc korún postaršej dôchodkyne. „Najväčší problém sme my sami. Sme otroci politických strán, ktoré si vytvárajú zákonné normy, ako vám zničiť a zlikvidovať život,“ snaží sa Mojmír hneď na úvod presvedčiť osadenstvo o svojom svetonázore.

image

Do polopremrznutej sály prichádza muž v bielej košeli s červenými výšivkami, hnedej koženej veste a klobúku. Mojmír!

Idnes.cz/klára Pukovcová/

Mojmír je v skutočnosti bývalý pražský taxikár Zdeněk Ponert, ktorý sa zhruba pred desiatimi rokmi preslávil svojím bojom s magistrátom. Účtoval si výrazne vyššie ceny, než dovoľovala vyhláška.

Teraz ale Ponert už za premrštené ceny na Staromestskom námestí, kde so svojim taxíkom kedysi stál, nebojuje. Býva v karavane a ako mesiáš Mojmír, ktorého meno má odkazovať na jeho záľubu v slovanstve, predstavuje svoje vízie a radí stúpencom, ako sa vyviazať z područia nepriateľského štátu.

Sebaurčenie namiesto občianstva

Napríklad ľudí nabáda, aby pri budúcich voľbách nevhadzovali do urien volebné lístky, ale rovno občianske preukazy, aby sa tak „zbavili otroctva“. „Nemusíte s nikým bojovať, stačí vziať ceruzku a napísať si sebaurčenie. Cez to nejde vlak,“ tvrdí Ponert. Jedna zo žien v reakcii na to vyťahuje z kabelky dva listy A4 a ukazuje ostatným, ako ono sebaurčenie vyzerá. Sama si ho pomocou farebných pasteliek a zvláštneho písma vyrobila. 

S tým sa majú Ponertovi stúpenci preukazovať napríklad aj polícii. „Keď policajtovi poviete, že ste len človek a že nie ste občan Českej republiky, tak on vás v databáze nenájde. Nemusíte sa s nimi hádať, ja som sa s nimi tiež nehádal, skrátka som ich nasledoval na policajnú stanicu, kde som im vo finále všetky veci vysvetlil. Oni aj tak ani nechceli písať tie úradné záznamy,“ tvrdí.

Cez obedovú prestávku si ľudia radia, aké formuláre na aké úrady a ministerstvá poslať, aby dali najavo, že so súčasným systémom nechcú mať nič spoločné. „Už som poslala zrozumenie do Haagu a tak ďalej,“ zveruje sa sedemdesiatročná Ľudmila z Hodonína.

image

Ponert býva v karavane a ako mesiáš Mojmír, ktorého meno má odkazovať na jeho záľubu v slovanstve, predstavuje svoje vízie a radí stúpencom, ako sa vyviazať z područia nepriateľského štátu.

Tomáš Frait/ Mf Dnes/

Samotné ministerstvo vnútra nárast týchto vyhlásení, ktoré sú typické aj pre iné skupiny, ako je tá Ponertova, eviduje vo zvýšenej miere od polovice minulého roka. Podľa rezortu sa jedná o prejav antisystémových konšpiračných teórií pripomínajúcich americké hnutie Suverénnych občanov. "Akokoľvek môžu niektoré z príslušných konšpirácií vzbudzovať dojem neškodných nezmyslov, ideológia zahraničných Suverénnych občanov pramení z antisemitských, rasistických a radikálne protištátnych konšpiračných teórií a hrala úlohu v mnohých závažných zločinoch," upozorňuje vnútro.

Falošné doklady

Rovnako ako spomínané kontaktovanie úradov, tak aj výroba vlastných dokladov je spoločná pre ďalšie skupiny pripomínajúce tú Ponertovu. Napríklad spoločenstvo Čahínas sa okrem toho preslávilo vlastnoručne vyrobenými registračnými značkami áut. Jedno také auto na svoj údiv zadržali policajti tento rok na Chrudimsku. A aby toho nebolo málo, stúpenci Čahínas si menia celé mená.

image

Napríklad spoločenstvo Čahínas sa okrem toho preslávilo vlastnoručne vyrobenými registračnými značkami áut. 

Polícia Čr/

„Keď som sa dozvedela svoje pravé meno, tak som sa rozplakala,“ hovorí žena od vedľajšieho stola, predstavujúca sa ako Iris z Bratislavy. Ako dôkaz ukazuje svoj „nový“ doklad so svojim „novým“ menom. Ako neskôr spomenie, aj keď si prišla vypočuť prednášku, počíta sa k stúpencom práve spomínaného spoločenstva. Pôsobí v ňom ako „liečiteľka“, vysiela energiu, vypaľuje krst alebo očkovanie. Stačí sa u nej len objednať.

image

„Keď som sa dozvedela svoje pravé meno, tak som sa rozplakala,“ hovorí žena od vedľajšieho stola, predstavujúca sa ako Iris z Bratislavy. Ako dôkaz ukazuje svoj „nový“ doklad so svojim „novým“ menom.

Polícia Čr/

„Vakcína je jed, ktorý nie je z tejto planéty,“ tvrdí. K hovoru sa pripojí muž, ktorý ju sprevádza. Len tak mimochodom sa zmieni, že momentálne prechádza detoxom, aby sa jeho telo očistilo a on mohol podstúpiť špeciálny hviezdny rituál. Na úspešné dokončenie detoxu musí asi štyridsaťročný a už dosť schudnutý Slovák vydržať tri týždne bez jedla. Hoci je o vode iba šiesty deň, už vraj začína pozorovať pozitívny efekt.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom

Čahínas síce vyznávajú podobné hodnoty ako Dieržava Czechaslavakia, Ponertove zoskupenie s nimi ale v mnohom nesúhlasí. „Vzali povrchné poznanie a šli do sveta. Hlásajú, vráť občianku a neplať dane, ale to je nezmysel. Veľa ľudí kvôli tomu má teraz problémy a je v exekúcii,“ tvrdí jedna z Ponertových fanúšikov.

Ten medzitým vo vnútri pokračuje vo svojom výklade, do ktorého už stačil zamiešať runy, mýty, templárov a najrôznejšie konšpiračné teórie. Jediné, čo ale nezaznie, je, čo podľa jeho predstáv nastane, keď sa všetci začnú správať, ako radí.

S odpoveďou však prichádza jedna z jeho obdivovateliek a s úplnou sebaistotou deklaruje, že až vraj otvorí oči dostatku ľudí, Ponert alias Mojmír zvolá všenárodné referendum a ľudia si zvolia svojich schopných zástupcov. „Napríklad takého Mojmíra,“ uzatvára žena.

29 exekúcií

Podľa ústavného právnika Jána Kyselu je veľmi iluzórnou predstavou, že zbavením sa občianskeho preukazu zaniká aj občianstvo. „Sú to dva na sebe nezávislé inštitúty. Aby ste sa mohli vzdať občianstva, musíte mať hlavne iné,“ vysvetľuje, v čom sa Ponertovi stúpenci pletú. Navyše sa musí pripraviť na to, že tým minimálne páchajú priestupok.

Reportéri iDnes.cz a sa pokúšali Zdeňka Ponerta dodatočne kontaktovať. Ale bezvýsledne. Bez odpovede tak zostávajú otázky, čo sa napríklad deje s vybranými peniazmi. Alebo ako chce riešiť tých 29 exekúcií vedených proti jeho osobe, ktoré vyplývajú z Centrálneho registra dlžníkov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:47