Shutterstock
StoryEditor

5 vecí, ktoré najviac ovplyvňujú náklady na vykurovanie rodinného domu

PR článok14.12.2023., 00:00h

Kúrenie je značný výdaj každej domácnosti. Platíte za teplo príliš veľa? Alebo chcete mať väčší prehľad o možnostiach, ako ušetriť za kúrenie? Vieme, čo všetko môžete urobiť, aby ste mali doma príjemné teplo a zároveň výdavky zaň pevne pod kontrolou.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak aj vy cítite na svojom rodinnom rozpočte nemilé zvyšovanie cien za energie, je na čase zamyslieť sa nad rôznymi možnosťami. Vždy existuje niečo, čo môžete robiť inak, ovplyvniť alebo aj zmeniť. Medzi také veci patria napríklad druh paliva, výber kotla alebo teplota v miestnostiach. Tak poďme na to.

  1. Malý vs. veľký, starý vs. nový

Jednoducho každý dom je iný. Malý bungalov na južnom Slovensku má, samozrejme, iné náklady na vykúrenie ako dvojgeneračný dom v horskej oblasti. Veľkosť, materiál, z ktorého je postavený, stav vášho domu a aj lokalita ovplyvňujú spotrebu paliva. Každý dom má inú tepelnú stratu a podľa toho vám odborník odporučí zdroj s vhodným výkonom presne pre váš dom.

  1. Kadiaľ a koľko tepla uniká

Zatiaľ čo pre novostavby s nízkou tepelnou stratou býva vhodné kúrenie elektrinou, pre veľký nezateplený dom so starými oknami by to bolo neúnosne nákladné. Dom, ktorý potrebuje vyšší výkon, aby dosiahol vnútri príjemný tepelný komfort, podľa odborníkov najlepšie vykúri kotol na tuhé palivo. Drevo, uhlie a aj pelety môžete nakupovať za výhodnejšiu cenu než elektrinu a zemný plyn.

  1. Náklady na palivo a energie

Ceny, bohužiaľ, nemôžeme ovplyvniť a ani predvídať. Čo však predpokladať môžeme je, že ceny plynu a elektriny sa asi nevrátia na pôvodné hodnoty pred energetickou krízou. Navyše sme sa presvedčili, že cena dovážaných energií je silno závislá od geopolitickej situácie a svetovej burzy.

Naopak, cenovky pevných palív sú oveľa stálejšie a nižšie. Na Slovensku môžeme profitovať z toho, že máme dostatok palivového dreva a vo veľkom sa u nás vyrábajú aj drevené pelety. Drevo ako palivo lokálneho pôvodu je určite veľkou výhodou, dlhodobo je to na Slovensku najdostupnejšie palivo.

image
Shutterstock
  1. Aká je optimálna teplota?

Pre každého iná. Niekto je zimomravý a užíva si teplo, iní majú radšej chladnejšie priestory. Aj to sa odrazí na spotrebe a účtoch za vykurovanie. Nielen ekonómovia, ale aj doktori a biohackeri odporúčajú doma nekúriť na príliš vysokú teplotu a spať pri teplote do 18 stupňov Celzia.

Takisto môžete znížiť aj teplotu v miestnostiach, v ktorých netrávite toľko času – napríklad v špajzi či chodbe, a tiež v celom dome, keď tam nikto nie je. Inteligentné termostaty a vzdialené ovládanie umožňuje nastaviť automatické zvýšenie teploty pred tým, ako sa vrátite domov. Toto však zvládne aj automatický kotol na pelety. Kotly s manuálnym prikladaním majú pre takýto prípad akumulačnú nádobu, ktorá preklenie čas, keď sa v kotli nekúri.

  1. Zdroj s vysokou účinnosťou

Viete, akú účinnosť má vaše zariadenie na kúrenie? Rozdiely totiž nie sú len v jednotlivých druhoch paliva, ich cene a výhrevnosti, ale aj v tom, ako efektívne sa využije energia paliva. A to práve zistíte vďaka účinnosti, ktorú musí výrobca uvádzať pre každý plynový kotol či kotol na pevné palivo. Pre tepelné čerpadlá sa namiesto účinnosti udáva tepelný faktor COP.

image
OPOP

A čo konkrétne si predstaviť pod účinnosťou kotla? Keď porovnáte moderné kotly na tuhé palivo s účinnosťou 90 % a starý kotol s účinnosťou len 65 %, ten druhý spotrebuje oveľa viac paliva. Má totiž vyššie straty a nedokáže s energiou naloženého paliva tak dobre pracovať.

Preto je naozaj rozumné vymeniť starý kotol za nový a účinnosť si overiť u výrobcu. Vďaka nižšej spotrebe paliva ušetríte viac peňazí.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 03:31