Čierny kašeľ Archív HN
StoryEditor

Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás

TASRrev19.04.2024., 14:30h

V Česku zažívajú najsilnejšiu epidémiu Čierneho kašľa za posledných 60 rokov. Toto ochorenie si už u našich susedov vyžiadalo tri obete. Zvýšený počet prípadov nákazy evidujú aj na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

V Česku zažívajú najsilnejšiu epidémiu čierneho kašľa za posledných 60 rokov. Od začiatku roka sa chorobou nakazilo vyše 7 800 ľudí a vyžiadala si tri obete. Išlo o 62-ročného muža, 84-ročnú ženu a mesačné dievčatko. Zvýšený počet prípadov nákazy čierneho kašľa evidujú epidemiólogovia aj na Slovensku.

Počty nakazených v Bratislavskom kraji vzrástli

V Bratislavskom kraji bolo od začiatku tohto roka do 18. apríla nahlásených 74 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Katarína Nosálová s tým, že počet prípadov sa v porovnaní s poslednými rokmi zvýšil.

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb. „Ochorenia boli hlásené zo všetkých okresov Bratislavského kraja s najvyššou chorobnosťou v okrese Bratislava V. Výskyt ochorení bol sporadický, zaevidovaný však bol aj rodinný výskyt,“ priblížila hovorkyňa.

image

Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku

Nakazili sa aj očkovaní

Z celkového počtu ochorení bolo podľa nej 49 osôb riadne očkovaných, čiastočne zaočkované boli štyri osoby, 11 osôb bolo neočkovaných, dve osoby neboli očkované pre kontraindikáciu, tri osoby neočkované pre vek, dve osoby očkovanie odmietli a v troch prípadoch nebol stav zaočkovanosti zistený.

Čierny kašeľ sa podľa RÚVZ šíri rýchlo v rodinách či uzavretých kolektívoch. Zvýšený výskyt ochorení sa pritom zaznamenáva každých tri až päť rokov. Úrad doplnil, že na Slovensku je po troch rokoch pandémie COVID-19 rovnako zaznamenaný nárast ochorenia.

V roku 2023 bolo hlásených viac ako 200 prípadov ochorenia na čierny kašeľ, pričom najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zaznamenaná u detí do jedného roka. „Napriek tomu, že ochorenie sa môže vyskytnúť aj u očkovaných osôb, očkovanie chráni v prípade nákazy pred závažným priebehom ochorenia,“ podotkol úrad na sociálnej sieti.

image

Čierny kašeľ je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré sa šíri kvapôčkami.

Unsplash

Stovky prípadov na Slovensku

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa. Informovala o tom hlavná hygienička Tatiana Červeňová stým, že situáciu pravidelne monitorujú. Najvyššiu chorobnosť zaznamenal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR u detí do jedného roku. 

Vyšší výskyt ochorenia u nularočných detí podľa nej spôsobujú dva základné faktory. „Buď sa maminy nedali preočkovať v tehotenstve a druhý dôvod je, že nularočné deti ešte nepodliehajú povinnému očkovaniu,“ ozrejmila.

Upozornila, že zaočkovanosť u detí pri povinných očkovaniach už niekoľko rokov vykazuje pokles, čo môže spôsobiť čoraz častejší výskyt ohnísk týchto ochorení. V prípade čierneho kašľa je najnižšia zaočkovanosť v Bratislavskom a Košickom kraji. Očkovanie odborníci odporúčajú aj dospelým. Tehotným ženám sa očkovanie odporúča najmä v prvom a druhom, ale aj v treťom trimestri.

image

Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci

V Česku sa zvýšil záujem o očkovanie 

Minulý týždeň v Česku zaznamenali takmer 1 500 nových prípadov ochorenia, čo je najvyšší týždenný nárast od začiatku roka.

Silná epidémia u našich susedov zrejme vyvolala výrazne zvýšený záujem o očkovanie. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva sa od začiatku roka nechalo proti čiernemu kašľu zaočkovať viac než 45-tisíc ľudí. Vlani sa pritom za celý rok proti ochoreniu nechalo zaočkovať necelých 24-tisíc osôb.

image

Malária, lepra aj syfilis. Na Západ sa vo veľkom vracajú choroby z viktoriánskej éry, týka sa to aj Slovenska

Ako sa čierny kašeľ prejavuje?

Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktoré postihuje najmä dýchací systém. Prejavuje sa dráždivým neproduktívnym kašľom, ktorý môže trvať týždne až mesiace.

„Spozornieť treba, keď ten kašeľ pretrváva dlhodobo, ak sú aj iné príznaky, že to dieťa je malátne, unavené, sú tam febrílie,“ vysvetlila Červeňová. Mimoriadne závažný môže byť čierny kašeľ u nezaočkovaných detí alebo detí, ktorých matka nebola zaočkovaná. Rovnako aj u imunitne oslabených osôb, ozrejmil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:48