Lightyear 0.Lightyear
StoryEditor

Lightyear chce priniesť revolučnú budúcnosť. Toto solárne auto nemusíš pol roka nabíjať

kov18.06.2022., 15:00h

Výhradne len z energie zo solárnych panelov je možné na tomto aute ročne absolovovať až 11-tisíc kilometrov.

Lajkuj Brainee.sk na

Holandský startup Lightyear prináša ambicióznu novinku v oblasti elektromobilov. Spoločnosť totiž vyrobila solárne elektrické vozidlo, ktoré bude „tankovať“ zo slnka. Auto nesie názov Lightyear 0 a firma uviedla, že sa bude vyrábať sériovo.

Vozidlo je produktom šesťročného výskumu a vývoja inžinierskeho tímu spoločnosti. To znamená, že sa príliš nelíši od prototypu elegantného sedanu, ktorý startup prvýkrát odhalil v roku 2019, píše web The Verge.

Tankuje zo slnka

Najväčšou prednosťou Lightyearu 0 sú jeho solárne panely, ktoré umožnia, aby sa vozidlo nabíjalo počas jazdy, alebo pri parkovaní v exteriéri. Slnečná energia dokáže vozidlu pridať až 70 kilometrov dojazdu za deň nabíjania iba pomocou slnka. Týmto by sa minimálne sčasti vyriešil najväčší problém elektromobilov – nabíjanie.

„Elektromobily sú krokom správnym smerom, ale sú závislé od nabíjania, ktoré stále závisí prevažne od energie z fosílnych palív,“ hovorí generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Lex Hoefsloot. „Pridanie nového zdroja, slnka, dodáva istotu, že budete mať možnosť na nabíjanie vždy a tiež nebudete musieť nabíjať tak často.“ 

image

Je dohlasované! Takýto dizajn policajných áut si vybrali Slováci. Nakoniec však možno bude vyzerať inak

Optimalizovaná solárna strecha a holistický dizajn znamenajú, že auto môže jazdiť mesiace bez nabíjania. V zamračenom podnebí, na základe priemerného dochádzania okolo 35 kilometrov za deň, môže auto jazdiť až dva mesiace, kým ho bude potrebné nabiť.

11-tisíc kilometrov zadarmo ročne

V slnečnejších krajinách to môže byť dokonca až sedem mesiacov. Výhradne len z energie zo solárnych panelov je možné ročne absolvovať až 11-tisíc kilometrov.

image

Lightyear 0.

Lightyear

Spotreba elektrickej energie má byť pritom len okolo 10,5 kWh/100 kilometrov. Maximálna rýchlosť dosahuje 160 km/h, akcelerácia z pokoja na rýchlosť 100 km/h však trvá približne 10 sekúnd. 

Ďalším plusom je udržateľný interiér vozidla, ktorý je stopercentne vegánsky a ekologický. Obsahuje totiž rastlinnú kožu, látky vyrobené z recyklovaných PET fliaš a drevené dekoračné prvky z udržateľne reštrukturalizovanej ratanovej palmy.

Vonkajšie panely karosérie Lightyear 0 sú tiež vyrobené z regenerovaného uhlíka; zvyškových materiálov z uhlíkových vlákien, ktoré by inak vyšli nazmar. Cena holandského solárneho liftbacku je 150-tisíc dolárov (143 410 eur).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/modely, menuAlias = modely, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 15:08