V Rusku obyvatelia prichádzajú o rýchly internet, cukrovinky a krematóriam sa kazia kremačné komory, ktoré nemajú ako opraviť.Reuters/
StoryEditor

Pozmenené recepty a uzavreté krematóriá. Takýto dopad majú sankcie na Rusko

iDnes.cz03.01.2023., 12:00h

Nedostatok tovaru a obmedzený prístup k službám mení život rôznymi spôsobmi, od zmenených receptov na sladkosti, cez uzavreté krematória až po pomalší internet, približuje život v Rusku server The Moscow Times.

Lajkuj Brainee.sk na

Západné sankcie uvalené na Rusko neviedli k ekonomickému kolapsu krajiny, ako niektorí predpokladali. Majú však na tamojší život ďalekosiahle následky, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Propaganda aj hnev kvôli sankciám. Profesor vojenskej histórie vysvetľuje, prečo je Putin v Rusku stále populárny

Riaditeľ továrne na sladkosti v meste Perm na Urale v októbri povedal, že podnik - jeden z najväčších v oblasti - musel zmeniť recepty na niektoré zo svojich produktov po tom, čo západné sankcie zastavili dovoz kľúčových ingrediencií.

„Existujú prísady, ktoré v Rusku jednoducho nemôžeme vypestovať. Nerastú tu napríklad kakaové bôby,“ povedal Boris Švajcer v rozhovore s miestnym médiom 59.ru. „Získať mnoho surovín začalo byť problematické,“ dodal. Továreň sa navyše musela poobzerať po novom vybavení, keď s ňou prestali spolupracovať dodávatelia z Talianska, Nemecka a Británie. 

Pomalý internet

Rýchlosť mobilného internetu LTE v Rusku klesla v priemerne o 0,6 megabitu za sekundu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Vyplýva to z marcovej štúdie, ktorú vydala ruská analytická agentúra Telecom Daily.

Očakáva sa, že sa problémy s rýchlosťou internetu ešte zhoršia, pretože po odchode európskych telekomunikačných gigantov vrátane firiem Nokia a Ericsson bude ťažšie modernizovať ruské siete.

image

Zbrane neutíchli ani na Nový rok. Ukrajina čelila ďalšiemu raketovému útoku

Uzavreté krematória

Cenami ovenčené krematórium v ​​meste Voronež na juhozápade krajiny muselo tento mesiac zastaviť prevádzku, keď sa rozbila jeho jediná kremačná komora vyrobená v Českej republike. Nie je jasné, či bude možné krematórium opäť otvoriť kvôli zákazu Európskej únie vyvážať do Ruska technologicky vyspelý tovar.

Ruskí odborníci a zástupcovia českého poskytovateľa kremačného zariadenia firmy Tabo-CS pracujú na oprave kremačnej pece, ale nevedia, ako dlho to potrvá, napísal voronežský spravodajský server De Facto. Podľa neho je vybavenie českej firmy používané v desiatkach ďalších miest po celom Rusku vrátane Petrohradu a Novosibirsku.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 01:26