Európa poslala väčšinu svojich zbraní a munície na Ukrajinu.Jakub Kotian/Tasr
StoryEditor

Európa poslala väčšinu svojich zbraní a munície na Ukrajinu. Sama by sa momentálne neubránila

Jiří Sládek15.02.2024., 10:30h

Sklady zbraní a munície po celej Európe sa kvôli vojne na Ukrajine vyprázdnili, do toho horúci uchádzač o Biely dom Donald Trump prezradil, že by v budúcnosti nemusel dodržať záväzky v NATO pre tých, ktorí neinvestujú dostatočne do spoločnej obrany.

Lajkuj Brainee.sk na

Pre starý kontinent je zbrojná výroba naliehavá téma. Trumpove slová to len podčiarkli. Zbrojári však európske politiky varujú pred prehnaným optimizmom.

Šéf najväčšej nemeckej zbrojárskej firmy Rheinmetall vyhlásil, že Európa bude potrebovať dlhých 10 rokov príprav, kým bude sama plne pripravená sa brániť. „Za tri alebo štyri roky to už bude dobré, ale aby sme boli naozaj pripravení, potrebujeme 10 rokov,“ odhadol manažér Armin Pepperger.

image

Z ChatuGPT ide hrôza. Podľa štúdie sa v ňom dá naplánovať aj biologický útok, má to však svoje úskalia

Prezradili to počas otvárania novej továrne na zbrane v Dolnom Sasku, kde nechýbali kancelár Olaf Scholz a minister obrany Boris Pistorius.

Nová zbrojovka je ukážkou toho, že Nemecko bezpečnostné výzvy nepodceňuje, hovorí Jiří Sládek pre iDnes.cz Investícia v rádoch stomiliónov eur by mala zabezpečiť ročnú produkciu 200-tisíc delostreleckých nábojov kalibru 155 milimetrov, ako aj výbušniny a komponenty pre delostrelectvo.

Všetky zásoby išli na Ukrajinu

Na Ukrajinu predtým putovali staré zásoby, takže sa v Nemecku aj inde začína takmer od nuly. Podľa zbrojárov potrebuje Európa doplniť do skladov najmenej 1,5 milióna kusov delostreleckej munície.

Požiadavka by bola ešte naliehavejšia, ak by Európa zrazu musela hasiť nejaký konflikt bez spolupráce s USA. Kancelár Scholz sa síce spočiatku odmietol vyjadriť, či ho Trumpove čerstvé komentáre nejako znepokojujú, neskôr ich ale na sieti X označil za „nezodpovedné a nebezpečné“.

Na tradične opatrnom Nemecku, najväčšej európskej ekonomike, leží veľký diel zodpovednosti za spoločnú európsku obranu. 83-miliónová krajina vyhlásila pred dvoma rokmi, po ruskej invázii na Ukrajinu, veľký obrat v obrannej politike.

Výška výdavkov na obranu však stále nedosahuje záväzný dvojpercentný limit, podobne pritom zlyhávajú aj iné štáty EÚ. Spomínaný dvojpercentný cieľ možno Berlín dosiahne až v tomto roku. Bolo by to prvýkrát po 30 rokoch, kedy by Berlín vydal tak vysokú sumu na vojenské účely.

image

Nemecko je síce po Washingtone najväčším prispievateľom Ukrajiny, podľa Scholza ale nemá dostatočné kapacity, aby prípadnú medzeru v dodávkach zbraní po Spojených štátoch samo zaplnilo.

Jakub Kotian/Tasr

Vzhľadom na to, koľko výroba nových zbraní stojí, by sa podľa neho mali Európania spojiť k spoločným projektom. Nemecko je síce po Washingtone najväčším prispievateľom Ukrajiny, podľa Scholza ale nemá dostatočné kapacity, aby prípadnú medzeru v dodávkach zbraní po Spojených štátoch samo zaplnilo.

Snažiť sa musí celá Európa, ktorá pred časom pripustila, že nebude schopná splniť svoj záväzok poskytnúť Kyjevu do konca marca jeden milión kusov delostreleckej munície.

Riaditeľ Rheinmetallu podľa denníka Tagesspiegel sľúbil, že z jeho státisícovej produkcie bude aj Ukrajina profitovať. „Ukrajina od nás dostane niekoľko sto tisíc delostreleckých granátov,“ uviedol Armin Pepperger s tým, že jeho firma bude výrobu ďalej rozširovať.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:05