IKEA dočasne zastaví v Rusku a Bielorusku svojich 17 prevádzok. Dotkne sa to približne 15-tisíc zamestnancov. „Vojna na Ukrajine má obrovský dopad na ľudí a má za následok vážne narušenie dodávateľského reťazca a obchodných podmienok, a preto sa skupiny spoločností rozhodli dočasne pozastaviť činnosť IKEA v Rusku. Rozhodnutie nábytkárskeho giganta vyvolalo napríklad v jeho obchodnom dome v Moskve paniku. Ľudia zobrali prevádzku útokom a pred pokladňami sa tvorili obrovské rady.Twitter/Russian Memes United
StoryEditor

Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb

som04.03.2022., 16:00h
Každý deň pribúdajú nové spoločnosti, ktoré opúšťajú Rusko alebo pozastavujú svoju činnosť na území krajiny.
Lajkuj Brainee.sk na

Kremľu zamávali veľké IT spoločnosti aj energetické giganty a množstvo svetových značiek. Každý deň sa zoznam rozširuje. Okrem toho, že Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek IKEA s mobilom iPhone v ruke, musia zabudnúť aj na odevy od Nike a Adidas, či na jogurty Danone. Svoje služby na území Ruska a Bieloruska najnovšie neposkytne ani spoločnosť Airbnb. V krajine svoje aktivity pozastavili viaceré automobilové koncerny.

Okrem toho v Rusku končia filmové štúdiá ako Disney alebo Sony. Už aj vedenie streamovacej služby Netflix sa rozhodlo reagovať na ruskú agresiu voči Ukrajine. Podľa magazínu Film Distribútor Bulletin pozastavil Netflix vývoj ruských seriálov a zároveň odmietol spustiť vysielanie ruských štátnych televíznych kanálov.

Prehľad spoločnosti, ktoré skončili, nájdeš v galérii:

Imidž spoločností

Odchod alebo pozastavenie činnosti veľkých gigantov ešte viac zhoršuje ekonomickú situáciu krajiny po invázii na Ukrajinu.

Vplyv sankcií takmer znemožnil spoločnostiam podnikať v 12. najväčšej ekonomike sveta.

Okrem toho sa mnohé spoločnosti obávajú globálneho zásahu do ich firemného imidžu, ak budú pokračovať v podnikaní v Rusku. „Nikdy predtým sme nevideli takú významnú ekonomiku, ktorá by podliehala tak komplexným opatreniam, a pri súčasnom tempe vidíme, že Rusko je na dobrej ceste k tomu, aby sa o ňom hovorilo rovnakým dychom ako o Kube a Iráne,povedal Daniel Tannebaum šéf sankcií v poradenskej spoločnosti Oliver Wyman pre Npr. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 00:14