TASR/AP, Reprofoto Youtube/ ITV News
StoryEditor

Amazon ničí milióny nepredaných produktov. Sú medzi nimi aj notebooky či televízory

red26.06.2021., 16:00h
Bývalý zamestnanec, ktorý požiadal o zachovanie anonymity, prehovoril o tom, čo sa deje v Amazone, keď sa tovar nepredá.
Lajkuj Brainee.sk na

Výrobky, ktoré sú často nové a nepoužívané, dostanú označenie „zničené“. Neraz ide aj o televízory, notebooky, slúchadlá či knihy, uvádza britská televízia ITV, ktorá nakrútila reportáž. 

Lapal po dychu 

Tajné zábery ukazujú neskutočný rozsah odpadu iba jedného z 24 distribučných centier, ktoré fungujú vo Veľkej Británii.

Uniknutý dokument z vnútra skladu Dunfermline ukázal, že za jeden aprílový týždeň dostalo viac ako 124-tisíc položiek pomenovanie „zničené“.  Na druhej strane, za rovnaké časové obdobie spoločnosť darovala iba 27-tisíc produktov. „Lapal som po dychu. Neexistuje žiadna schéma alebo dôvod, prečo sa niečo ničí – ventilátory Dyson, vysávače, občas MacBook alebo iPad, na ďalší deň 20-tisíc stále zabalených ochranných rúšok,“ uviedol bývalý zamestnanec pre ITV. 

​Zároveň dodal, že celkovo je 50 percent položiek stále neotvorených. Druhú polovicu zväčša tvorí vrátený tovar v dobrom stave.

Mohli by ich darovať 

Britská televízia zistila, že státisíce produktov, ktoré neboli nikdy predané alebo vrátené zákazníkom, každý týždeň skončia v „zóne zničenia“. 

Takmer všetky z nich by mohli byť distribuované charitatívnym organizáciám alebo ľuďom v núdzi, no namiesto toho končia v koši, recyklačných centrách alebo na skládke. 

Lacnejší proces?

Prečo sa ale takýmto spôsobom ničia státisíce výrobkov? Odpoveďou je úspešný obchodný model spoločnosti Amazon.

Mnoho predajcov sa rozhodlo uskladniť svoje produkty vo veľkých skladoch Amazonu. Čím dlhšie sa tovar nepredáva, tým viac sa platí spoločnosti za jeho uskladnenie. V konečnom dôsledku je preto lacnejšie zlikvidovať produkty, ako pokračovať v ich skladovaní.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:16