Čo si vieš kúpiť za cenu jedného z najdrahších bytov v Bratislave?Unsplash/luís Eusébio, Niklas Jonasson, Vydrica.com/
StoryEditor

Ostrov na Bahamách, tryskáč či šesť Ferrari. Pozreli sme sa, čo si môžete kúpiť za cenu bytu v bratislavskej Vydrici

Miroslav Kamody26.07.2022., 13:00h

Jeden byt pod bratislavským hradom, alebo súkromný ostrov, Ferrari, byt v centre a ešte aj peniaze bokom? Pozreli sme sa, na čo všetko sa dajú efektívne minúť peniaze, ak ich nevrazíte do kúpy jedného z najdrahších bytov v našej krajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Kúpiť si novostavbu v Bratislave je niečo, čo si môže dovoliť čoraz menej ľudí. Ceny stále stúpajú a aj keď trend spomaľuje, stále ide o rekordné sumy. Pokiaľ však niečo nové luxusné bytové priestory spája, je to fakt, že developeri ich cenu nezverejňujú. Projekt Vydrica, ktorý rastie priamo pod bratislavským hradom, však urobil prekvapivú výnimku a ceny zverejnil.

Investor pre Hospodárske noviny potvrdil, že rozhodnutie publikovať sumy považuje za férové voči jeho klientom a spätne ho neľutuje. „Obvykle si záujemcovia o projekty vo vyššom štandarde musia zisťovať aktuálne ceny individuálnym kontaktovaním developera. My sme sa rozhodli pre iný prístup a potenciálnym zákazníkom chceme uľahčiť výber vhodného bývania tým, že im poskytneme maximum informácií o bytoch v ponuke na webovej stránke. Tú budeme pravidelne aktualizovať a klienti tak vždy budú mať prehľad o cenách a podmienkach,“ vysvetľuje Pavel Baslík, vedúci marketingu a PR v spoločnosti Lucron.

image

Končí sa éra lacných leteniek? Ceny stúpajú a ich rast sa podľa expertov ešte zrýchli

Mimoriadne drahý projekt

Cenník bytov v prvej etape akciová spoločnosť Vydrica Development – zložená z developera Lucron, Vydrica Developmentu a vlastníka pozemkov, akciovky Vydrica – zverejnila v júni. V tom čase bola daná fáza vypredaná na necelých 60 percent a podľa informácií HN boli počty voľných bytov pred mesiacom takmer nemenné. O Vydrici sa totiž hovorí ako o jednom z najdrahších developmentov v Bratislave.

Podľa portálu yimba sa priemerná cena za meter štvorcový už v roku 2019 pohybovala na úrovni 6 až 8-tisíc eur. Head of sales spoločnosti Lucron Juraj Ťahún však ešte v októbri v rozhovore pre HN pripustil, že rozdiel medzi uvádzacou cenou pri začatí projektu oproti dostavbe sa u nich zvyčajne pohybuje niekde na úrovni 10 percent. Cena najlacnejšieho bytu 1+kk (22,1 metra štvorcového) za 245 500 eur nemusí byť konečná.

image

Vydrica

Vydrica.com

Zamerajme sa však na to najdrahšie, čo Vydrica ponúka - byt 4+kk o rozlohe 198,2 metra štvorcového (z toho 56 loggia/terasa) za 1 436 250 eur. Cena 7 246 eur za meter štvorcový sa zdala mnohým Slovákom poriadne prepálená, a tak sme sa rozhodli pozrieť, čo všetko si vieš za túto sumu kúpiť namiesto štvorizbového bytu v Bratislave.

Sedemizbová vila v Španielsku (1 295 000 eur)

Pokračujme najprv v predstave, že chceš minúť necelých 1,5 milióna na bývanie. Prehrabali sme sa rôznymi stránkami ponúkajúcimi nehnuteľnosti na predaj a našli sme sedem izbovú vilu v Španielsku. Jej cenovka sa zastavila tesne pod 1,3 miliónmi eur a ponúka 221,19 metra štvorcového zastavanej plochy, 103,64 metra štvorcového terasy a nechýba ani bazén.

Okrem izieb nechýba ani garáž pre dve autá, posilňovňa, práčovňa, sklad či viacúčelová miestnosť s vlastnou sprchou a dokonalý výhľad na more. Letisko Malaga sa nachádza 30 minút od vily, takže dostupnosť je viac než len dokonalá. Prípadne môžeš siahnuť po vile v Chorvátsku v oblasti Medulin. Jej ročné náklady sú 700 eur a s úžitkovou plochou 400 m2 sa predáva za 1 430 000 eur.

image

Prímorská vila

Unsplash/Ярослав Алексеенко/

Domy v Bratislave (1 250 000 - 1 350 000 eur)

Rozumieme, človek chce bývať v Bratislave a nie v nízkoenergetických luxusných vilách pár desiatok metrov od mora. Poďme sa teda pozrieť na to, či za sumu štvorizbáku nenájdeš v Bratislave „niečo väčšie”. Za 1 350 000 eur sme našli kúsok od bratislavského hradu päťizbový dom na pozemku o výmere 730 m2. Zastavaná plocha je 125 m2, užitková plocha domu je 250 m2.

Za 1 268 100 eur je vo výstavbe na Kolibe aj šesťizbový rodinný dom so záhradou, bazénom a výhľadom na Bratislavu. Prípadne, ak si nepotrpíš na lokalitu v centre mesta, za jeden a štvrť milióna si môžeš kúpiť luxusnú sedem izbovú vilu v Rači. V nej sa okrem 1500 litrového akvária na najnižšom poschodí domu nachádza aj dvadsaťmetrový bazén s posilňovňou a saunou.

image

Bratislava

Unsplash/martin Katler/

Súkromný tryskáč (1 371 489 eur)

Aj teba už otravuje čakanie na letisku? Za necelého 1,4 milióna eur si môžeš kúpiť súkromný tryskáč Cessna Citation V. Vyrobený bol v roku 1990, má nalietaných 8-tisíc hodín a elegantné béžovo-hnedé sedadlá pre pasažierov sú v kráľovskej hnedej koži Townsend.

Samozrejme, lietadlo má už čo to za sebou, no pokojne sem zmestíš sedem ľudí a spoločne tak môžete vyraziť objavovať svet. Cessna by ti síce musela prísť až z Južnej Afriky, no za to čakanie to rozhodne stojí.

image

Súkromný tryskáč

Unsplash/yuri G./

Ferrari 812 GTS (393 323 eur)

Pokiaľ patríš k milovníkom rýchlych áut, za cenu jednej z najdrahších novostavieb v Bratislave môžeš mať celkom peknú zbierku. Napríklad také Ferrari 812 GTS by si si mohol kúpiť rovno trikrát, Ferrari SF90 Spider dvakrát, šesť vozidiel Ferrari Portofino M a z tohtoročného Lamborghini Aventador by si si mohol zadovážiť rovno tri kusy.

Pokiaľ by si si peniaze odložil a počkal na predaj slovenského lietajúceho auta AirCar, predávať by sa malo približne za pol milióna eur. Kúpiť by si si tak mohol dva exempláre.

image

Ferrari

Unsplash/nicolas Orellana/

Súkromný ostrov na Bahamách (1 469 000 eur)

Trošku pritvrdíme. Za cenu štvorizbáku v Bratislave pod hradom môžeš mať aj súkromný ostrov. Záleží samozrejme od rozlohy, no my sme sa rozhodli vybrať Hawks Nest Cay na Cat Island. Ten má rozlohu necelých 170-tisíc metrov štvorcových. Hawk‘s Nest Cay je ideálny pre ekologický rezort alebo jednoducho pre vlastné prirodzené útočisko, píše sa na webe, kde ho ponúkajú za 1 469 000 eur.

image

Nemáte peniaze? Toto sú najlacnejšie ubytovania na Slovensku (bez ohľadu na to, ako vyzerajú)

Pokiaľ by si chcel niečo lacnejšie a ďalej od Karibiku, Fort Montgomery Island v štáte  New York je rajom s rozlohou 8 akrov s ďalšími 86 akrami skutočnej pôdy pod vodou okolo ostrova a ďalšími 260 akrami majetku na pevnine. Nachádza sa na ňom skutočná historická pevnosť a jeho cena je 1 371 489 eur.

image

Súkromný ostrov

Unsplash/alessa Ciraulo/

Iné bizarnosti

To však stále nie je všetko, internet nám ponúkol množstvo ďalších zaujímavostí, ktoré si môžeš za spomínanú sumu kúpiť. Je medzi nimi napríklad apartmánový hotel priamo na Čertovici (1,4 milióna), vlastná bytovka s 28 bytmi v Komárne (1,4 milióna) či bowlingové centrum so 14 dráhami, parkoviskom pre 200 áut, reštauráciou, svadobnými priestormi a veľkým pozemkom (1,4 milióna).

image

Bowlingové dráhy

Unsplash/steven Cordes/

K tomu ešte pridajme ešte celý areál bývalého podniku Preglejka na Liptove (1,4 milióna), celý historický nájomný dom v centre Karlových Varov (1,2 milióna), kaštiel zo 17, storočia v Liptovskom Mikuláši (rovný milión) či renesančný kaštieľ s parkom v Hrachove pri Rimavskej Sobote za 919-tisíc eur.

Ešte väčšie bizarnosti

V Handlovej by si si za túto sumu mohol kúpiť približne 24 dvojizbových bytov, no okrem toho by si mohol investovať aj do 359-tisíc Happy Mealov, takmer 70 kusov Škody Octavia v základnej výbave či 23 165 celodenných vstupov do parížskeho Disneylandu.

image

Disneyland v Paríži

Unsplash/bastien Nvs/

Našou jasnou voľbou by ale v tomto prípade bol súkromný ostrov Treasure Caye (637-tisíc) a Ferrari Portofino M (222-tisíc). Zostáva nám teda pol milióna na kúpu bytu v Bratislave a 77 250 eur do plusu, ktoré si môžeme odložiť. Ale voľba je v konečnom dôsledku len a len na tebe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:05