Facebook Papers ukazujú, ako sociálna sieť vo všetkom zlyhávaBrainee X Canva/
StoryEditor

Manipulácia ľudí či popieranie klimatickej zmeny. Uniknuté dokumenty ukazujú, že Facebook zlyháva úplne vo všetkom

Miroslav Kamody01.08.2022., 12:00h

Facebook má veľký problém. A tým najväčším je samotný Facebook.

Lajkuj Brainee.sk na

Ešte na jeseň minulého roka získali členovia amerického Kongresu spolu s množstvom novinárov prístup k zbierke interných dokumentov sociálnej siete Facebook. Ako informuje portál Gizmondo, zásoba správ, návrhov, prezentácií a konverzácií zamestnancov by mohla tvoriť základ pre desiatky článkov o tom, aké škody sociálna sieť napáchala vo svete len preto, že sa neúnavne snažila o pozornosť svojich používateľov.

Obrovská zbierka dokumentov

Informátorka Frances Haugen, bývalá členka tímu pre občiansku integritu v spoločnosti, ktorá sa teraz volá Meta, zdieľala viac ako 1300 dokumentov, ktoré sa v priebehu mesiacov stali známe ako Facebook Papers. Haugen je pripravená ďalej svedčiť pred Kongresom o ich dôsledkoch, pričom zákonodarcovia už grilovali aj generálneho riaditeľa Instagramu Adama Mosseriho.

image

Preblém pre Facebook? Spoločnosť Meta sa súdi so spoločnosťou Meta za to, že sa premenovala na Meta

„Naším spoločným cieľom je minimalizovať akékoľvek potenciálne škody, ktoré by mohli vyplynúť z odhalenia určitých metód, ktorými Meta rieši citlivé otázky, ako je obchodovanie so sexom, dezinformácie a manipulácia s voličmi. Dokumenty, ktoré predtým neboli zverejnené, navyše obsahujú osobné aj súkromné ​​údaje o nízko postavených zamestnancoch Facebooku a mnohých používateľoch zahrnutých do štúdií a interných diskusií spoločnosti. Riziká spojené so zverejnením týchto informácií prevažujú nad hodnotou zverejnenia,” píše web Gizmondo, ktorý sa spojil so skupinou nezávislých odborníkov a preskúmali Facebook Papers.

Nezvládnutá klimatická zmena

Dokumenty napríklad odhaľujú, ako sociálna sieť totálne zlyhala v snahe vyhnúť sa dezinformáciám v súvislosti s klimatickou zmenou. Všetko to začalo ešte počas pandémie koronavírusu, keď sa Facebook snažil byť online „arbitrom pravdy“. Spoločnosť sa dostala do bodu, kedy sa reálne rozhodovala, ktoré oblasti vedy si zaslúžia ochranu a ktoré možno považovať za nepodložené konšpiračné teórie.

image

Facebook

Unsplash/glen Carrie/

Podľa dokumentov si aj na jeseň 2021 pracovníci sociálnej siete uvedomovali, že zásady, ktoré zaviedli, nič nepriniesli. Jeden dokument ukazuje obavy zamestnanca, ktorý sa pokúsil jednoducho vyhľadať „zmenu klímy“ v aplikácii Facebook. Jeden z najlepších príspevkov, ktorý mu vyskočil, varoval: „Panika zo zmeny klímy nie je založená na faktoch!“

Išlo o video s 6,6 miliónmi videní. Až vtedy si uvedomili, že nástroj, ktorý mal používateľov nasmerovať k dôveryhodnejším zdrojom informácií, pri videách vôbec nefungoval. Kontrast medzi tým, ako sa spoločnosť vysporiadala s hrozbou covid-19 v protiklade s klimatickými zmenami, pôsobil na kritikov ako smiešny.

V júli 2020 hovorca Facebooku Andy Stone pre The New York Times povedal, že dezinformácie o klimatických zmenách nepatria do kategórie obsahu, ktorý predstavuje bezprostrednú hrozbu pre ľudské zdravie a bezpečnosť. Jeden zo zamestnancov však napísal: „Podľa toho istého druhu globálnych odborníkov, ktorých sa spoliehame na covid-19 a vakcíny, klimatické zmeny spôsobujú škody už dnes. Skutočnosť, že zmena klímy z ľudského hľadiska prebieha ‚pomaly‛, neznamená, že nejde o bezprostrednú a naliehavú hrozbu.“

image

Ľuďom na Instagrame došla trpezlivosť: Nech sa prestane hrať na TikTok. Šéf platformy im odkázal tvrdé slová

Pochopenie a zneužívanie feedu

Medzi dokumentami sa nachádzali aj informácie o feede, a teda o príspevkoch, ktoré sa ti zobrazia ako prvé, keď si web či aplikáciu otvoríš. V minulosti boli jednoducho zobrazené chronologicky, teraz algoritmy navrhnuté spoločnosťou usporiadajú príspevky na základe hodnoty, ktorá im bola priradená.

Ide o systém, ktorému podľa dokumentov rozumie len veľmi málo ľudí a ani Meta nevie, ako ho vyriešiť. Facebook sa roky pokúšal priradiť emocionálnu hodnotu každému potiahnutiu a kliknutiu v aplikácii. Vďaka tomu zostavoval feed. V januári 2018 zaviedol termín „zmysluplné sociálne interakcie“, ktoré mali podľa Marka Zuckerbera uprednostniť „osobné spojenia“ pred virálnymi správami a videami.

Táto zmena mala dať na prvé miesto „šťastie a zdravie“ používateľa. Znie to pekne, no pre samotnú sociálnu sieť to predstavovalo matematický problém, spôsob, ako trénovať počítač, aby priradil určitý stupeň hodnoty každému online správaniu. Na jednu stranu Zuckerberg pred Kongresom poprel, že „zvýšenie množstva času, ktorý ľudia trávia“ pozeraním sa na svoje informačné kanály, bolo niekedy cieľom Facebooku.

image

Facebook

Unsplash/roman Martyniuk/

Je to tvrdenie, ktoré odporuje všetkému, čo vieme o jeho podnikaní, a slovám jeho vlastného najvyššieho zástupcu. V skutočnosti finančné zverejnenia spoločnosti Meta už roky varujú investorov pred nasledujúcim: „Ak sa nám nepodarí udržať existujúcich používateľov alebo pridať nových používateľov, alebo ak naši používatelia znížia úroveň interakcie s našimi produktmi, naše príjmy, finančné výsledky a podnikanie môžu byť značne poškodený.“

Facebook zlyháva na všetkých frontoch

Sociálna sieť dokázala, že je úrodnou pôdou pre popierajúcu propagandu. Je to platforma, prostredníctvom ktorej sa, či už za účelom zisku alebo politického zisku, poskytujú prostriedky a príležitosť na to, aby verejnosť chápala ustálené vedecké pravdy úplne inak, ako tomu je v skutočnosti.

Podľa toho, koho sa na Facebooku pýtaš, táto zjavná manipulácia je buď otázkou slobody prejavu, alebo samotná definícia „názoru“ teraz umožňuje ignorovať zistenia podporované obrovským množstvom recenzovanej vedeckej literatúry, na ktorej celosvetovo existuje takmer 100% konsenzus.

image

Testovali, ako ľudia zvládnu pracovať v metaverze. Dvaja odpadli, zvyšok boleli oči a cítili frustráciu

Množstvo ďalších správ sa týkalo napríklad ovplyvňovania amerických volieb či útok na Kapitol. Všetky zverejnené dokumenty sa roztriedené nachádzajú na tejto stránke. V budúcnosti by mali byť pridané ďalšie dokumenty, ktoré si vyžadujú väčšiu kontrolu z dôvodu ochrany súkromia alebo bezpečnosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:10