Na Slovensku si môžeš bez problémov kúpiť kaštieľWikipedia
StoryEditor

Chcete sa cítiť ako zemepáni? Po celom Slovensku sa predávajú kaštiele, niektoré kúpite za cenu trojizbáku v Bratislave

Miroslav Kamody08.06.2023., 12:00h

Mať za cenu trojizbáku v hlavnom meste svoje vlastné sídlo na rozsiahlom pozemku? Slovensko je v tomto zrejme krajina neobmedzených možností.

Lajkuj Brainee.sk na

Zrejme každý z nás si v detstve prešiel fázou, počas ktorej chcel byť kráľom a brániť svoje sídlo, prípadne princeznou, o ktorú sa bijú nápadníci. Vzhľadom na to, ako si na Slovensku vážime pamiatky, si tento sen môžeš bez problémov splniť.

Nazreli do hlbokých vôd internetu a vybrali pre teba hneď niekoľko zaujímavých ponúk, ktorých cena začína už pod hranicou 150-tisíc eur. Pri každom kaštieli, s výnimkou bonusu na konci článku, nájdeš aj uvedenú cenu. Vyberieš si?

image

Ostrov na Bahamách, tryskáč či šesť Ferrari. Pozreli sme sa, čo si môžete kúpiť za cenu bytu v bratislavskej Vydrici

Renesančný kaštieľ vo Vlkovej (149-tisíc eur)

Najlacnejšia nehnuteľnosť v tomto zozname čoskoro oslávi 200 rokov. V minulosti tu žila nemecká rodina Wielandovcov, dnes je z nej národná kultúrna pamiatka, ktorej cena jasne reflektuje stav.

Počas druhej svetovej vojny tu bolo zriadené sídlo štábu Československého armádneho zboru, neskôr tu mali kancelárie štátne majetky, sídlila tu stredná škola a neskôr tu dlhé roky fungoval obecný úrad. Pokiaľ sa cítiš na nekonečný boj s pamiatkármi o to, ako má rekonštrukcia vyzerať, je to jasná voľba.

image

Renesančný kaštieľ vo Vlkovej

Wikipedia/Jerzy Opioła

Ebeczkého kúria v Hajnáčke (150-tisíc eur)

Táto klasicistická stavba na pôdoryse obdĺžnika z rokov 1810-1820 je len o tisícku drahšia. Nachádza sa v Hajnáčke neďaleko Fiľakova a poslednou obnovou prešla v roku 1910, čo je na nej aj patrične vidieť.

Stavbe dominuje jednoosový vstupný portikus lemovaný pilastrami s dekoratívnou konvexne prehnutou atikou. Síce nevieme, čo to znamená, ale pokiaľ by si takto opísal svoj nový domov, mnohí hostia by zrejme zostali v nemom úžase.

image

Ebeczkého kúria

Wikipedia/David Raška

Franklinovský kaštieľ v Necpaloch (378-tisíc eur)

Pôvodne išlo o stredovekú dvojpodlažnú stavbu na nepravidelnom pôdoryse z 15. storočia, ktorá sa v priebehu nasledujúcich storočí postupne rozširovala. Kaštieľ sa nachádza na hornom konci obce a, ako asi tušíš, obývala ho Franklinovská rodina.

image

V Španielsku ponúkajú na predaj celú dedinu. Stojí približne toľko, ako dvojizbák v Bratislave

Kaštieľ bol obývaný asi do polovice sedemdesiatych rokov 20. storočia a bol aj vo vlastníctve Matice slovenskej. K nehnuteľnosti, ktorá je neprekvapivo bez energetického certifikátu, patrí aj pozemok o veľkosti cez 17-tisíc metrov štvorcových - „zemepán mode activated”.

image

Franklinovský kaštieľ v Necpaloch

Wikipedia/Ladislav Rosival

Neskoroklasicistický kaštieľ v Rumanovej (650-tisíc eur)

Kaštieľ v Rumanovej bol postavený v polovici 19. storočia. Ide o dvojpodlažnú budovu s podklenutým vysunutým balkónom na osi hlavnej fasády. Pod balkónom je arkádový vjazd a pod celou stavbou nájdeš klenové pivnice.

Na balkóne bolo v minulosti romantické zábradlie zo 40. rokov 19. storočia. Okolo kaštieľa je veľký obecný park a do Nitry to máš približne dvadsať minút cesty autom.

image

Neskoroklasicistický kaštieľ v Rumanovej

Google Maps

Renesančno-barokový kaštieľ v Hrachove (920-tisíc eur)

Nevieme, aké dary dávaš svojej priateľke ty, ale Žigmund Ruténi dal svojej žene Kláre Paládiovej v roku 1565 postaviť kaštieľ. V roku 1727 bol prestavaný na dvojpodlažnú stavbu, úpravou prešiel aj na začiatku 19. storočia.

Ku kaštieľu patrí aj prírodnokrajinársky park z prvej polovice 19. storočia. Cena tejto národnej kultúrnej pamiatky odráža fakt, že stavba prešla viacerými rekonštrukciami a aj dnes vyzerá k svetu.

image

Kaštieľ v Hrachove

Wikipedia/Ladislav Luppa

Neskorobarokový kaštieľ v Brhlovciach (1 670 000 eur)

Presúvame sa cez magickú miliónovú hranicu a je to patrične vidieť. Kaštieľ Bakonyiovcov, dvojpodlažná trojtraktová neskorobaroková stavba bola postavená v roku 1756. Upravovaný bol v druhej polovici 19. storočia a po požiari v roku 1917.

Je vidieť, že predchádzajúci majiteľ urobil na tejto národnej kultúrnej pamiatke značný postup, no ešte ju čaká dosť veľa práce, aby si sa sem mohol nasťahovať.

image

Kaštieľ Bakonyiovcov v Brhlovciach

Google Maps

Sentivániovský kaštieľ v Beladiciach (2 500 000 eur)

Dostávame sa do úplne inej ligy. Pri pohľade do vnútra Sentivániovského kaštieľa sa budeš chytať za hlavu, pretože je naozaj smutné, ako sa tak krásna stavba mohla dostať do takéhoto stavu. 

Postavený bol v druhej polovici 18. storočia a poslednou úpravou prešiel v roku 1874. Nechýba ani park so vzácnymi drevami či vlastné mauzóleum. Zastavaná plocha je skromných 2087 metrov štvorcových na pozemku o rozlohe takmer 22-tisíc metrov štvorcových. 

image

Sentivániovský kaštieľ v Beladiciach

Wikipedia/János Korom

Šľachtické sídlo v Tovarníkoch (2 990 000 eur)

Už len si vymyslieť rodinný erb (pokiaľ žiadny nemáš) a môžeš sa nasťahovať. V Tovarníkoch, kedysi časti Topoľčian, dnes samostatnej obci, postavili v rokoch 1600 – 1610 majestátny kaštieľ.

Jeho posledným majiteľom pred znárodnením bola rodina Stummerovcov. Objekt na pozemku o rozlohe takmer 37-tisíc metrov štvorcových, na ktorom nechýba ani zvonica, prešiel niekoľkými rekonštrukciami, no stále ťa na ňom bude čakať dosť práce.

image

Kaštieľ v Tovarníkoch

Wikipedia/Stanislav Doronenko

BONUS - Kaštieľ v centre Revúcej

Do tohto článku sme sa rozhodli zaradiť aj ponuku, pri ktorej nie je uvedená cena. Ide totiž o kaštieľ, respektíve mestskú redutu v Revúcej, ktorá sa nachádza priamo v centre tohto okresného mesta.

Táto dvojpodlažná trojtraktová reprezentatívna stavba v minulosti slúžila ako hostinec Kohút. Okrem iného sa v členených pivničných priestoroch nachádza aj miesto, ktoré je dnes využívané na wellness. A, samozrejme, všade v meste budeš mať blízko!

image

Reduta v Revúcej

Wikipedia/David Raška
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 14:46