Na TikToku nájdeme množstvo trendov, ktoré môžu pomôcť so šetrením.Towfiqu Barbhuiya/Unsplash
StoryEditor

Tieto trendy prekvapivo skutočne fungujú. Vďaka radám a tipom ušetríš peniaze

Nikola Michalkova20.05.2023., 14:00h

Príde ti výplata a o chvíľu je preč? TikTok je plný trendov, my ti ale predstavíme tie, vďaka ktorým môžeš skutočne ušetriť.

Lajkuj Brainee.sk na

V dnešnej dobe je šetrenie veľmi náročné, ale nie nemožné. A určite si pamätáš aj na prasiatka, z ktorých si mohol vybrať peniaze len vtedy, keď si ich rozbil. A určite si dobre spomínaš aj na to, ako si to rozbiť nechcel, a tak si si tam peniaze vedel nasporiť.

Dnes to už také jednoduché nie je a prasiatko doma už asi nemáš. Na TikToku ale nájdeme mnoho trendov či rôznych výziev, pričom do popredia sa dostávajú najmä tie nebezpečné. Našťastie sú influenceri, ktorí nemajú potrebu začínať riskantné výzvy, ale naopak také, ktoré dokážu pomôcť. My ti v článku predstavíme trendy, ktoré ti môžu pomôcť so šetrením. To, či skutočne u teba zafungujú, musíš skúsiť jedine ty. 

„Cash-stuffing“

V tejto výzve pôjde predovšetkým o papierové bankovky, čiže žiadny účet ani karta. V podstate ide o rozdeľovanie si svojho príjmu do rôznych kategórií. To znamená, že ak ti na účte cinkne výplata, sumu si z neho vytiahneš. Všeobecným pravidlom v tomto prípade je, že 50 percent ide na potreby, 30 percent na tvoje želania a 20 percent na úspory, píše sa na portáli Vice.

@cashstuffingfix #cashstuffing #cashenvelopes #cashstuffingtok #adhdtok #adultadhd ♬ original sound - CashStuffingFix

Peniaze si budeš ukladať do obálok, na ktoré si môžeš napísať konkrétne výdavky. Nazvať si ich môžeš podľa toho, čo hradíš najčastejšie, napríklad na nájomné, zdravotnú starostlivosť či potraviny. Samozrejme, mysli aj na nejaké peniaze, ktoré si určíš na zábavu či posedenia s priateľmi. Cieľom tohto spôsobu šetrenia je lepší prehľad o tom, kam tvoje peniaze smerujú a akú sumu máš pre seba na míňanie, píše sa na portáli Insider.

Výzva 100 obálok

Úzko súvisí s predchádzajúcou výzvou, ale zatiaľ čo v nej si si ukladal peniaze podľa určeného pravidla, v tomto prípade si pripravíš sto obálok, ktoré si následne môžeš zamiešať. Samozrejme, je odporúčanie vyťahovať obálky dvakrát týždenne, ale komu tak často chodí výplata, všakže. To znamená, že akonáhle do rúk dostaneš voňavé bankovky, zo sto obálok náhodne vyberieš jednu a podľa čísla na obálke do nej vložíš rovnakú sumu peňazí. Tie, ktoré ti zostanú, môžeš použiť na svoju vlastnú potrebu, a tie ktoré odložíš, budú slúžiť ako tvoje úspory na horšie časy. 

image

Je mnoho návodov, ako šetriť. Vyskúšaj ich aj ty.

Alexander Grey/Unsplash

Zaokrúhľovanie

Túto službu ponúkajú aj banky na Slovensku. V podstate ide o to, že si vo svojej bankovej aplikácii nastavíš, aby ti sumy zaokrúhľovali, a sumu, ktorá ti prostredníctvom zaokrúhlenia zostane, ti vrátia späť. Niektoré banky práve na takto ušetrené peniaze ponúkajú aj ročný úrok. V podstate je táto služba výhodná najmä pre tých, ktorí nechcú mať doma obálky či bankovky, alebo chcú šetriť a príliš sa pri tom nenarobiť. 

Výzva nemíňať

Je to doslova výzva. Samozrejme, z niečoho žiť musíš, preto sa výdavky na bývanie, potraviny či nevyhnutné veci odpúšťajú. Taktiež to neznamená, že budeš musieť celý čas sedieť doma a nevystrčiť nos. Pokojne sa môžeš ísť s kamarátmi prejsť, predsa len je prechádzka zadarmo. Okrem toho sa určite v tvojom okolí môžu nájsť podujatia, ktoré majú vstupné zadarmo. 

Prípadnou alternatívou je aj odloženie si určitej sumy peňazí, ktorú za žiadnych okolností nemôžeš minúť a jednoducho si k nej každý mesiac prihoď nejakú tú sumu. Odporúča sa, že každý mesiac si máš odložiť desať eur. Výšku si ale môžeš nastaviť podľa seba. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:42