Pixabay
StoryEditor

Odhalili tajomstvo dlhovekosti? Nájdete ho len v štyroch krajinách sveta

Blanka Kucharovicová12.06.2021., 09:00h
Mnohí bádatelia počas histórie hľadali svoj kameň mudrcov alebo legendárnu studňu večného života. Hoci ich doteraz nik nenašiel, v niektorých krajinách sveta prišli ľudia nato, ako sa dožiť viac rokov než je svetový priemer – 71 rokov. Každá z nich má svoje vlastné tajomstvo životnej vitality.
Lajkuj Brainee.sk na

Krajina nesmrteľných

Na juhu Japonska žije viac ako štyristo ľudí dožívajúcich sa nad sto rokov. Japonci žijú celosvetovo skoro najdlhšie (83 rokov), ba oblasť na juhu je označovaná krajinou nesmrteľných. Okinawa, pozostávajúca zo stoviek ostrovov, sa stala svetovým výskumným centrom dlhovekosti. Obyvatelia ostrovov to pripisujú miestnej strave, ktorej základom je tofu, sójový tvaroh, ale aj aktívne sociálne komunity medzi staršími na odbúravanie stresu. ,,Jedinou nevýhodou pre cudzincov je jazyková bariéra, ak chcete porozumieť našej mentalite, veľa času strávite učením sa jazyka,“ hovorí pre BBC obyvateľ Japonska Daniele Gatti.

Zázračný zdravotnícky systém

Obyvatelia Singapuru žijú dlhšie ako kedykoľvek predtým vďaka najmodernejšej zdravotníckej starostlivosti. Ich priemerný vek sa šplhá na viac ako 83 rokov. Práve preventívna medicína sa stala mantrou ich zdravotníctva. Krajina tiež poskytuje verejnosti terapeutické parky, ale aj tie na cvičenie a posilňovanie na odbúranie stresu. Naviac cigarety a alkohol sú v krajine penalizované vysokými daňami, a tak sú domáci viac odradení od zlozvykov škodiacich zdraviu.

Španieli a ich eso v rukáve

Stredomorská strava, olivový olej, víno, veľa pohybu a španielske poobedňajšie zdriemnutie si známe ako siesta. Pracovná doba je v krajine nastavená inak ako Slovensku a Španieli sa tomu očividne perfektne prispôsobili. Zatvorené obchody a kancelárie medzi 14:00 a 17:00 využívajú na chutný obed. Dostatok času im ho umožňuje dobre stráviť a ešte si aj oddýchnuť. ,,Naša životná sila spočíva v tom, že nejazdíme do roboty na autách. Radšej sa prejdeme peši, na bicykli alebo využijeme verejnú dopravu,“ povedala pre redakciu Brainee Španielka Marina.

Odpočinok je najsilnejším prostriedkom regenerácie. To, čo je schopný poskytnúť prostý spánok, nenahradí vôbec nič. Starostlivo o neho dbajte. Nenechajte si ho uberať prácou dlho do noci, svietením si mobilu Odpočinok je najsilnejším prostriedkom regenerácie. To, čo je schopný poskytnúť prostý spánok, nenahradí vôbec nič. Starostlivo o neho dbajte. Nenechajte si ho uberať prácou dlho do noci, svietením si mobilu Pixabay

Dôležitá je prítomnosť

V Južnej Kórei obyvateľom dopomáhajú kúpele a prístup k životu: ,,zameraj sa na prítomnosť“, ktorý pramení z budhistického učenia. Štát je na ceste stať sa prvou krajinou s priemernou dĺžkou života 90 rokov. Obyvatelia to pripisujú najmä fermentovaným potravinám, ktoré zvyšujú imunitnú obranu, ale aj Jimjilbang. Ide o verejné kúpele, vírivky, sauny a masáže, v ktorých sa ľudia pravidelne stretávajú a odbúravajú stres.

shutterstock

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 05:23