Dvojica mužov držiaca sa za ruku. Ktoré krajiny sú pre LGBTQ komunitu nebezpečné?Pixabay/stocksnap/
StoryEditor

Pokuta, väzba či bičovanie za držanie sa za ruky. Tieto krajiny sú pre LGBTQ komunitu nebezpečné

som11.05.2022., 10:00h

Iný kraj, iné zákony. Nie každá krajina je pre LGBTQ komunitu bezpečná.

Lajkuj Brainee.sk na

Akceptácia LGBTQ komunity sa v rôznych kútoch sveta líši. Ani vo „vyspelom západnom svete“, to nie je všade rovnako. Veď porovnaj si také Holandsko a Slovensko.

Na niektorých miestach na planéte je úplne bežné bozkávať sa alebo držať sa za ruky s partnerom rovnakého pohlavia na verejnosti, no na iných miestach by takýto čin mohol viesť k pokutám, uväzneniu, tvrdej práci, bičovaniu alebo v niektorých prípadoch až k smrti.

Byť gayom je v niektorých dovolenkových destináciách ilegálne

Podľa spoločnosti Equaldex, ktorá sa zaoberá právami queer ľudí, v až 71 krajinách sveta sú gay aktivity považované za nelegálne. V niektorých je dokonca povolené fyzické napadnutie a postihy za prejav lásky. Napríklad V Saudskej Arábii, Afganistane či Iráne platí islamský zákon, ktorý umožňuje bičovať alebo ukameňovať LGBTQ ľudí na smrť.

Niektoré krajiny, kde je nezákonné byť gayom alebo transrodovým človekom, sú obľúbenými dovolenkovými destináciami.

Členovia LGBTQ komunity by preto mali vedieť, kde si čo môžu dovoliť. Napríklad to platí o Jamajke, kde je nezákonné byť homosexuálom a takému človeku hrozí odňatie slobody až na 10 rokov vrátane tvrdej práce.

image

Ako sa cestuje LGBTQ komunite?

Pixabay/sabrina_groeschke/

Novinárka Lyric Fergusson, ktorá má spolu so svojim manželom Asherom blog venujúci sa bezpečnému cestovaniu, zostavili rebríček krajín najnebezpečnejších pre LGBTQ komunitu.

Lyric Fergusson a jej manžel začali vytvárať zoznam v roku 2019. Každý rok ho aktualizujú (naposledy 4. mája 2022), pretože zákony sa menia.

203 krajín a území hodnotia na základe deviatich bodov:

  1. Legalizácia manželstiev rovnakého pohlavia
  2. Ochrana queer ľudí na pracovisku
  3. Ochrana pred diskrimináciou
  4. Kriminalizácia násilia
  5. Možnosť adopcie
  6. Je to dobré miesto na život?
  7. Zákony o právnej identite transrodových osôb
  8. Nelegálny vzťah osôb rovnakého pohlavia
  9. Propaganda/morálne zákony

Brunej

Najnebezpečnejšou krajinou na cestovanie pre LGBTQ ľudí sa v roku 2022 podľa blogerov stal Brunej, kde ešte v roku 2019 schválili spomínaný zákon, ktorý umožňuje ubičovať alebo ukameňovať LGBTQ ľudí na smrť.

Druhá je Nigéria, ktorá má za homosexualitu prísne tresty. Ak bude potrestaný miernejšie, strávi homosexuál vo väzení 14 rokov, v tom horšom prípade je odsúdený na trest smrti. Dokonca aj diskusie o právach LGBTQ ľudí sú v Nigérii považované za trestné. Prvú najnebezpečnejšiu trojku uzatvára Saudská Arábia.

image

59-year-old transgender Deborah Hellen, a member of the LGBTQ group of Mocidade samba school waits for a rehearsal ahead of carnival celebrations in Rio de Janeiro, Brazil April 12, 2022. REUTERS/Pilar Olivares

Pilar Olivares/Reuters

Kanada

Podľa rebríčka je za najbezpečnejšiu krajinu pre cestovanie LGBTQ komunity považovaná Kanada. Manželstvá rovnakého pohlavia sú v nej povolené od roku 2005 a taktiež zákon na ochranu sexuálnej orientácie je v Kanade platný už od roku 1995. Na druhom mieste skončili Švédsko a Holandsko.

Kde v rebríčku skončilo Slovensko? Umiestnilo sa na 45. mieste, v tesnom závese za Taiwanom a Gréckom. Celý zoznam nájdeš tu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:19