Tom so svojim psom, ktorý ako prvý prešiel naprieč celým svetom.Tom Turcich/
StoryEditor

Sníval si, že pôjdeš raz na cestu okolo sveta? Tom to dokázal pešo a so psom

iDnes.cz10.07.2022., 12:00h

Šesť kontinentov a tridsaťosem krajín. Američan Tom Turcich je desiaty človek na svete, ktorému sa podľa doložených záznamov podarilo pešo obísť svet.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako uvádza stanica CNN, Guinnessova kniha rekordov pre uznanie prejdenia sveta požaduje, aby dotyční prešli najmenej štyrmi kontinentmi a aspoň 30 000 kilometrov. Tom spolu so svojím psom mali v nohách 48 000 kilometrov, denne šliapali v priemere 29 až 38 kilometrov. Prešli šiestimi kontinentmi a 38 krajinami, väčšinou spali vonku.

„Sedem rokov je dlhá doba. Keď bol koniec v dohľade, nemohol som sa dočkať, až budem zase s rodinou a priateľmi a nebudem musieť každé ráno znova baliť stan,“ povedal Američan.

Ešte dlhšie ako samotná púť trvala príprava na ňu. Indes.cz píše, že sa Tom prvýkrát začal myšlienkou zaoberať v roku 2006, keď prišiel pri nehode na člne o priateľku. „Bola oveľa lepší človek ako ja. Uvedomil som si, že tiež môžem umrieť a že sa to môže stať kedykoľvek. Začal som všetko prehodnocovať,“ povedal Američan, prirovnávaný niekedy k filmovému Forrestovi Gumpovi.

Potom si prečítal o Stevenovi Newmanovi, zapísanom v Guinnessovej knihe rekordov, ako prvom človeku, ktorý obišiel svet. Prácou cez prázdniny si zarobil peniaze na prvé dva roky, ale krátko predtým, než vyrazil do sveta, mu ponúkol sponzorstvo majiteľ filadelfského podniku, ktorý poznal jeho priateľku a jej rodinu.

Bez skúseností s cestovaním

Tesne pred svojimi 26. narodeninami sa Američan 4. apríla 2015 vydal na cestu. Tlačil vozík s lezeckým vybavením, spacím vakom, laptopom, kamerou a debnou na jedlo. Dovtedy nemal s chodením až na pár výletov veľké skúsenosti a rovnako tak ani s cestovaním. Bol iba na výmenných pobytoch v Británii, na dovolenke v Kanade a v Dominikánskej republike.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o udržateľnom cestovaní

V texaskom Austine sa rozhodol pribrať kamaráta a z tamojšieho psieho útulku si odniesol šteňa Savannah. Sučka ho sprevádzala počas celej cesty, tým sa stala prvým psom, ktorému sa niečo podobné podarilo.

Z Panamy sa obaja letecky prepravili cez zradnú džungľu medzi Panamou a Kolumbiou a potom väčšinu roka strávili pochodom z Bogoty do uruguajského Montevidea, kde nastúpili na loď do Antarktídy. Odtiaľ sa chodec nakrátko dopravil domov, aby vybavil doklady na prevoz Savannah do Európy. Začali v Írsku a Škótsku, ale Toma tam zastihla choroba a nebol schopný pokračovať. Po niekoľkotýždňovej hospitalizácii sa vrátil doliečiť domov. Na púť mohol nadviazať v máji 2018 v Kodani, ale trvalo nejaký čas, kým sa dostal do pôvodnej fyzickej a psychickej kondície.

Plne sa do výpravy ponoril až pri ceste cez Francúzsko, Španielsko a Portugalsko. V Afrike dvojica prešla Marokom, Alžírskom a Tuniskom, pričom v Alžírsku mala policajnú eskortu. Nasledovalo Taliansko, Slovinsko, Chorvátsko, Čierna Hora, Albánsko a Grécko aj Turecko, kde sa Turcich stal prvou súkromnou osobou, ktorá mohla prejsť pešo Bosporský most.

Nasledovala cesta cez Gruzínsko a Azerbajdžan, kde sa obaja ocitli v čase začiatku pandémie a v Azerbajdžane museli zostať pol roka. Potom mal v pláne prejsť Strednou Áziou a z Mongolska odletieť do Austrálie a odtiaľ domov do USA. Stále ale platili prísne cestovné zákazy, takže sa vstupu do Mongolska a do Austrálie vzdal. Z Kirgizska odletel vlani v auguste do Seattlu a vydal sa naprieč Spojenými štátmi do New Jersey.

Doma ho však čakalo prekvapenie. Wyoming je najmenej obývaný americký štát a bol aj najťažší zo všetkých trás, ktoré Američan na ceste zažil. „Je to úplne pusté,“ povedal pri spomienke na to, ako so svojim psom putovali týždeň bez toho, aby zbadali človeka alebo obchod. Až ku koncu narazili na malú čerpaciu stanicu. „Na to som nebol pripravený, hovoril som si' si späť doma, v rozvinutom svete, ale mohol som byť rovnako niekde v čílskej púšti alebo v Peru,“ spomenul Turcich na Wyoming.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:19