Sorrento pohoršovali polonahí turisti, za nosenie plaviek v meste zavádza pokutu.Unsplash/Vicente Viana
StoryEditor

V obľúbenom letovisku bez trička? Zabudni! Obľúbené Talianske mesto zaviedlo vysoké pokuty

iDnes.cz12.07.2022., 04:00h

Taliani si potrpia na módu a dbajú na správny „dress code“ aj v prímorských rezortoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Starostovi jedného zo známych letovísk na juhu Talianska Sorrenta už došla trpezlivosť s „polonahými turistami“. Za chôdzu po meste v plavkách hrozí pokuta až 500 eur. Platí aj pre mužov, ktorí by v uliciach chceli chodiť „hore bez“, píše portál iDNES.cz.

Pokuta 500 eur

Starosta Massimo Coppola to vo vyhláške zdôvodnil tým, že množstvo turistov, ktorí sa potulujú ulicami polonahí, poškodzuje povesť Sorrenta a spôsobuje nepríjemnosti medzi miestnymi obyvateľmi.

image

Vulgárni a drzí, myslia si, že im patrí im svet. Ľudia opisujú správanie Rusov na dovolenke

Sorrento leží asi 50 kilometrov južne od Neapola a je obľúbenou dovolenkovou destináciou. Nie je pritom jediným miestom, ktoré zakazuje nosenie plaviek v meste. Podobne prísne pravidlá zaviedla napríklad španielska Barcelona alebo ostrov Mallorca.

image

Sorrento pohoršovali polonahí turisti, za nosenie plaviek v meste zavádza pokutu.

Facebook/Beautiful Italy

V Taliansku môžu pokutu dostať aj turisti, ktorí vyrazia v papučiach určených k vode na turistické chodníky v oblasti Cinque Terre na Ligúrskej riviére. Na skalnatých útesoch týčiacich sa nad morom sa tu nachádza päť malebných dediniek, oblasť je zapísaná na zoznam UNESCO a patrí medzi hojne navštevovanú Talianov i zahraničnými turistami, vrátane trekkingových nadšencov.

Kto tu však nebude mať správnu obuv, môže podľa agentúry APA očakávať pokutu 50 až 2 500 eur, v prepočte teda viac ako 66-tisíc korún. Dôvodom je mnoho zranení spôsobených nevhodnou obuvou, pričom zranených turistov potom musia často z parku transportovať vrtuľník.

Reakcie sú rôzne

Reakcie turistov na nový zákon v Sorrente boli zmiešané a na internete sa rozprúdila vášnivá diskusia. Niektorí ľudia so starostom súhlasili, iní nariadenie považujú za „čudné“ a obmedzujúce, píše News.au.

„Takéto pravidlá boli na dovolenke vždy. Na pláži holé telo, ale vo chvíli, keď idete na obed do hotela, kaviarne alebo mesta, oblečte si šortky, tričká alebo sarong. Je to iba slušnosť," napísal jeden z diskutérov.

Inej žene zákon vyvolal spomienky na časy pred 30 rokmi, keď ju polícia vyzvala, aby sa zakryla. „Pamätám si, ako mi policajt kázal, aby som sa zakryla, pretože som mala na sebe vestu!" napísala.

„Je to rovnaké ako v Marbelle (južné Španielsko)," dodal ďalší komentujúci. „Na pláži je dovolené byť len hore bez alebo v plavkách, inak sa musíte zakryť alebo zaplatiť pokutu 100 eur.“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:45