Dvojica brnenských študentov vyhrala republikový šampionát v autostope.Idnes.cz/Archiv Venduly Klejchové/
StoryEditor

Milión hviezdičkový hotel na karimatke, kdekoľvek sme práve boli. Stopom prešli do Istanbulu a späť za šesť dní

iDnes.cz28.07.2022., 16:00h

Dvojica študentov z Brna vyhrala republikový šampionát v autostope. Cestu do Istanbulu a späť zvládla za šesť dní a s rekordným náskokom.

Lajkuj Brainee.sk na

Vendula Klejchová a Matyáš Dobeš sa prvýkrát videli na júnovom kvalifikačnom závode na majstrovstvá Českej republiky v autostope. Na šampionát postúpili z prvého miesta a už vtedy bolo jasné, že títo dvaja študenti z Brna majú veľký potenciál.

„Napísala som Matymu, ktorého mi odporučil kamarát. Súhlasil, ale týždeň po štarte pretekov mal vyrážať na Matterhorn. Povedala som, že to stihneme,“ prezradila pobavene Vendula. A stihli. Za šesť dní prešli trinásť krajín a zvládli vyše 5 200 kilometrov.

image

Dvadsaťjeden roční študenti Vendula Klejchová a Matyáš Dobeš vyhrali majstrovstvá v autostopu.

Idnes.cz/Archiv Venduly Klejchové/

„Som súťaživý človek, milujem prekonávanie samého seba a víťazstvo, mám to v krvi. Bolo jasné, že do týchto pretekov pôjdeme naplno,“ opisuje Matyáš.

Tohtoročné preteky odštartovali 9. júla v Prahe, odkiaľ sa dvanásť posádok rozbehlo na východ. Po ceste museli stopári všetko dokumentovať a mať pri sebe GPS lokátory, aby ostatné tímy aj fanúšikovia pretekov mohli na online mape sledovať, kde sa aktuálne pohybujú.

image

Dvadsaťjeden roční študenti Vendula Klejchová a Matyáš Dobeš vyhrali majstrovstvá v autostopu.

Idnes.cz/Archiv Venduly Klejchové/

Brnenská dvojka ako jediná splnila všetky prejazdné body, ktoré posádky museli prejsť. A zvládla tiež absolvovať úlohy, medzi ktorými tento rok bolo treba pomôcť niekomu s hospodárstvom, navštíviť české veľvyslanectvo alebo usporiadať večierok.

Už do Istanbulu dorazili prví, na spiatočnej ceste sa všetkým ostatným vzdialili ešte viac. „Vendy s Matejom k akcii pristúpili najviac pretekársky, dodržiavali povinné päťhodinové pauzy, ale nikde sa zbytočne nezdržiavali,“ oceňuje jeden z organizátorov Emil Patta. „Dôležitú úlohu zohráva aj to, ako s vodičmi komunikujete,“ doplňuje Vendula.

image

Dvadsaťjeden roční študenti Vendula Klejchová a Matyáš Dobeš vyhrali majstrovstvá v autostopu.

Idnes.cz/Archiv Venduly Klejchové/

S každým, kto bol ochotný ich vziať hoci len kúsok, sa nadšene rozprávali a vysvetľovali všetko o netradičných pretekoch. Často potom boli ľudia ochotní zájsť si s nimi aj o pár kilometrov ďalej. „Prešli sme skoro celý Balkán a stretli veľa skvelých ľudí, ktorých preteky zaujali,“ pochvaľuje si Matej. „Viac ako víťazstvo vo mne zarezonovala pohostinnosť. Čo pre nás urobili bolo úžasné,“ zdôrazňuje.

image

Hobití domček, prerobená karosa či senecké Maldivy. Najcoolovejšie ubytovania na Slovensku, ktoré nájdeš na Airbnb

Vendula s Matejom väčšinou spali vonku. Či už pri benzínke, alebo na ulici, kde okolo chodili ľudia do práce. „Spalo sa nám krásne. Milión hviezdičkový hotel na karimatke, kdekoľvek sme práve boli,“ usmievajú sa.

Na jedno stopnutie urazili rekordných 1600 kilometrov.

„Stáli sme pri Tirane a chceli k hraniciam. Zastavilo české auto, otecko s dvoma deťmi. Ponúkli sa, že nás tam vezmú, ale že tiež idú až do Česka. Mali úplne plné auto, dcéra celú cestu sedela na chladničke,“ opisuje Vendula nie úplne pohodlný, ale veľmi šťastný stop. Do cieľa prišli s obrovským náskokom. V čase, keď dvaja študenti z Brna míňali ceduľu Praha, sa ostatné tímy stále nachádzali v Albánsku alebo Kosove. „Náskok 45 hodín na druhú posádku v cieli je tiež do teraz rekordný,“ vypočítava Patta s tým, že doterajší najväčší rozdiel mal 25 hodín.

image

Nemáte peniaze? Toto sú najlacnejšie ubytovania na Slovensku (bez ohľadu na to, ako vyzerajú)

Majstrovstvá Českej republiky v autostope má aj charitatívny rozmer. Každoročne sa organizátori spoja s Kontom Bariéry, aby pomohli cez darcovské SMS, ktoré môžu ľudia počas pretekov posielať. Podľa čísla tímu sa tak súťaží aj v najvyššej vybranej sume. „Tento rok to bolo pre pána Karola, pre ktorého sme na aktívny mechanický vozík vybrali asi 26 tisíc korún,“ informuje Patta.

image

Buď dostaneš v bare bitku, alebo získaš nových kamarátov. Hovorí David, ktorý precestoval Slovensko na elektrickej motorke

„Všeobecne sa počet stopárov za posledných napríklad pätnásť rokov značne znížil, ale vidíme nástup novej generácie. Do našej súťaže sa hlásia mladí okolo dvadsiatky, ktorí ešte nemajú veľké skúsenosti. V stopovaní vidia super príležitosť, ako spoznať cudzie krajiny do hĺbky a zažiť situácie, do ktorých sa konvenčnými spôsobmi dopravy inak nemajú šancu dostať,“ hovorí Patta. „Ľudia sa nemusia vôbec ničoho báť, hlavne nech niekam vyrazia!“ Dodal na záver Matyáš.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:39