Skladá sa iba zo štyroch apartmánov na strome pod holým nebom.Instagram.com/islandhideout/
StoryEditor

Vieš si predstaviť luxusný hotel bez elektriny? Tu je pár tipov na prepychové ekologické ubytovania

Michal Čiernik06.08.2022., 09:00h

Si ekologicky založený ale rád si dopraješ luxusnú dovolenku v päť hviezdičkovom hoteli? Luxus je bohužiaľ spájaný s extrémnym plytvaním jedla a zbytočnosťami, ktoré ti majú navodiť pocit komfortu. V tomto zozname si však nájdeš hotely, ktoré spájajú udržateľnosť s prepychom. A tam sa už oplatí ísť!

Lajkuj Brainee.sk na

Snaha stavať z ekologických materiálov, vysádzanie záhrad a stromov a budovanie zariadení na recykláciu vody, spolu s odstránením tradičných doplnkov na izbe, ako sú plastové fľaše na vodu, zubné kefky a šampóny, sú teraz hlavnými prioritami hotelierov na celom svete. 

Na Bali si užiješ nádherné spojenie s prírodou

Bambu Indah, ktorého tvorcami sú John a Cynthia Hardy, uznávaní dizajnéri a dlhoroční obyvatelia Bali, je povinnou návštevou každého ekologicky zmýšľajúceho cestovateľa. V roku 2005 zreštaurovali a vyzdobili jedenásť starožitných jávskych svadobných domov, z ktorých vytvorili inovatívnu a na mieru šitú eko dedinu pri brehu rieky Ubud. Očakávaj, že sa zobudíš za zvuku sviežich jarných vodopádov a nefalšovanej prírody, než stráviš deň dobrodružstvom v tropickej džungli. Ak nemáš rád túry, môžeš celý deň leňošiť v hojdacích sieťach zavesených nad riekou, stravovať sa na permakultúrnej farme alebo dokonca umývať miestne byvoly. Skutočná prírodná krajina zázrakov.

image

John a Cynthia Hardy prerobili jedenásť starožitných jávskych budov na malý udržateľný raj pre turistov.

Instagram.com/bambu Indah/

Luxusné domy na strome v Thajsku

The Hideout sa nachádza len 30 minút plavby loďou od Phuketu v rámci starej plantáže kešu orechov na ostrove Koh Yao Noi. Skladá sa iba zo štyroch apartmánov na strome pod holým nebom, pričom každý je vyrobený z miestnych a trvalo udržateľných materiálov. Čas môžeš stráviť v bazéne s nekonečným okrajom so slanou vodou, vychutnať si jedlá pripravené z miestnych produktov a úplne vypnúť od okolitého sveta bez elektriny. Na výber máš len autentické, organické a gurmánske jedlá z miestnych zdrojov. Na konci dňa sa uložíš do svojej kráľovskej postele zahalenej moskytiérou s tichou symfóniou džungle ako soundtrackom. Svoje toaletné potreby nechaj kľudne doma, pretože budeš mať k dispozícií vlastné biologicky odbúrateľné produkty The Hideout. 

image

Skladá sa iba zo štyroch apartmánov na strome pod holým nebom.

Instagram.com/islandhideout/

Romantická večera v Egyte pri sviečkach a bez elektriny

Adrére Amellal sa nachádza neďaleko soľných jazier Siwa a ponúka vám možnosť odpútať sa od sveta a plne sa spojiť s prírodou. Táto nehnuteľnosť je osvetlená plynovými lampami, sviečkami a mesiacom a je bez elektriny, takže môžeš stolovať pod hviezdami. Architektúra je tu vytvorená z kershafu, tradičnej zmesi hliny, piesku a soli, a všetky produkty pochádzajú z vlastných hotelových záhrad. Nenechaj si ujsť kúpanie v bazéne, ktorý vyteká z prírodného prameňa a je zatienený veľkým palmovým hájom.

image

Adrére Amellal sa nachádza neďaleko soľných jazier Siwa.

Instagram.com/adrereamellalsiwa/

Hotelový nábytok ako umelecké dielo z recyklovaných materiálov v centre Londýna

The Corner produkuje o 67 percent menej emisií CO2, než je priemer v britskom priemysle, a to vďaka senzorovému LED osvetleniu a 40 solárnym panelom zastrčeným na streche. Okrem toho spotrebujú o 41 percent menej vody vďaka airdrop sprchovým hlavám, ktoré miešajú vzduch s vodou, aby sa spotreba znížila o 25 percent. Hotel v centre Londýna je perfektný príklad moderného umenia a udržateľného života. Väčšinu mäsa, rýb a zeleniny na jedálnom lístku majú z miestneho trhu, pričom 98 percent jedálneho lístka sa vyrába vo vlastnej réžii. A v kuchyni sa kompostujú potraviny, ktoré sa nedajú znova použiť. Na chodbách nájdeš stanice na prípravu čaju a kávy vyrobenú z samozrejme recyklovaného dreva.

 

image

Na Cypre rekordný počet nakazených, v Taliansku posielajú do covid hotela. Pozri si, ako zúri pandémia pri mori

Každá izba v hotely je iná, no všetky zdieľajú podobnú tému: doplnky z recyklovaných miestnych zdrojov. Veľkú časť nábytku vyrobil holandský dizajnér Sander Bokkinga, ktorý používa recyklované drevo na stojany na oblečenie alebo staré hadice stočené do funky lámp. Si Smädný? K dispozícií máš sklenené fľaše s filtrovanou vodou. Všetok odpad poctivo triedia a organické toaletné potreby majú v opakovane použiteľných nádobách. A samozrejme je všade veľa rastlín.

image

Veľkú časť nábytku vyrobil holandský dizajnér Sander Bokkinga, ktorý používa recyklované materiály.

Instagramcom/thecornerlondoncity/

Miestna sopečná pôda ako telový peeling vo wellnesse

86 percentá sebestačnosť rozhodne zaručuje miesto v zozname svetovo najudržateľnejších hotelov. Na krásnom Fidži sa ostrov Laucala rozprestiera na dvanásť kilometroch štvorcových, s 25 vilami a takmer sto hektármi poľnohospodárskej pôdy. Pestovanie vlastnej zeleniny, byliniek a ovocia a chov vlastného dobytka, ošípaných, a hydiny znamená, že väčšina jedál podávaných v tomto hoteli je domáca. Vily sú rozmiestnené po celom pozemku, pričom niektoré sú uprostred plantáží a iné sú obklopené dažďovým pralesom alebo nad vodou. Bez ohľadu na umiestnenie, každý bol vyrobený z prírodných materiálov. Záväzok k udržateľnosti v tomto luxusnom rezorte pokračuje aj v kúpeľoch. Domáce bylinky, korenie a kvety sa používajú na vytvorenie štyroch charakteristických vôní hotela, zatiaľ čo miestne produkty, ako je sopečná pôda, sa používajú na telové peelingy.

image

Ostrov Laucala rozprestiera na dvanásť kilometroch štvorcových, s 25 vilami a takmer sto hektármi poľnohospodárskej pôdy.

Instagram.com/comohotels/
image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o udržateľnom cestovaní

V Čile za každého návštevníka vysadia strom

Za návrhom hotela Tierra Patagonia stáli,Čilskí architekti Cazú Zegers, Roberto Benavente a Rodrigo Ferrer. Je Postavený z miestnych prírodných materiálov a inšpirovaný tvarom fosílií. Počas výstavby krajinní umelci hladko splynuli s okolím. Odstránenú vegetáciu po dokončení znova vysadili na mieste. Vnútri je nainštalované LED osvetlenie, ktoré znižuje plytvanie energiou. Textílie a nábytok je vyrobený z miestnych prírodných materiálov. Možno najzaujímavejšie je však rozloženie konštrukcie, pretože využíva slnko spôsobom, pri ktorom budova nepotrebuje žiadnu klimatizáciu v lete a nízke vykurovanie v zime. A ak navštíviš Tierra Patagonia vysadia za teba strom.

image

Tierra Patagonia je Postavený z miestnych prírodných materiálov a inšpirovaný tvarom fosílií.

Instagram.com/tierrahotels/

Niečo pre milovníkov zimných dovoleniek

Ak hľadáš udržateľný snehový zážitok, potom Whitepod Eco-Luxury Resort vo Švajčiarsku jednoducho nemôžeš vynechať. Tento jedinečný hotel, ktorý bol uvedený na trh v roku 2004, pozostáva z geodetických kupol, ktoré vyžadujú o 30 percent menej energie ako bežná budova. Tvar týchto budov tiež vyžaduje menej materiálov ako tradičné konštrukcie. Vo Whitepod nájdete obmedzenú dopravu, systém vykurovania drevenými peletami, zariadenia na úsporu vody na vodovodných kohútikoch a časovače na všetkých bojleroch. Všetky potraviny a nápoje pochádzajú najskôr z miestnych zdrojov a v prípade potreby sa používajú sezónne a udržateľné európske výrobky.

image

Vo Whitepod nájdete systém vykurovania drevenými peletami, zariadenia na úsporu vody na vodovodných kohútikoch a časovače na všetkých bojleroch. 

Instagram.com/whitepodhotel/

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:59