Ponorený kostol sa opäť odhalil pre sucho a horúčavy.Manuel Medir/Getty Images
StoryEditor

Horúčavy a sucho odhaľujú dávno stratené budovy. Hladina niektorých riek klesá aj o 30 centimetrov denne

Nikola Michalkova20.08.2022., 12:00h

Dedinky a kostoly, ktoré ešte v roku 1960 zaplavila voda, sa v súčasnosti vynárajú pre dlhotrvajúce sucho a horúčavy. Odhaľujú tak zabudnutú minulosť Španielska. Krajina však trpí obrovským suchom.

Lajkuj Brainee.sk na

Kostol Santa Romà de Sau v Španielsku, ktorý bol zaplavený vo vodnej nádrži za vlády španielskeho diktátora, bol pre obyvateľov navždy stratený. Teraz sa doslova vynoril z hlbín. Ľudia síce mohli vidieť vežu kostola z 11. storočia, keď bolo sucho, ale nič viac. Keďže toto leto nespadla ani kvapka dažďa do konkrétnej nádrže severne od Barcelony, od jeho druhého potopenia v roku 1962 je odhalený celý kostol. 

Španielsko trápi sucho a horúčavy

Vysoké teploty a sucho neobišlo ani Španielsko. To zapríčiňuje vysychanie mnohých riek pozdĺž celého kontinentu. Aj napriek vysokým horúčavám turisti neodolali a na novú atrakciu v Španielsku sa prišli pozrieť. Sucho v niektorých prípadoch odhalilo dediny, ktoré boli stratené niekoľko desaťročí, a prilákalo tak zvedavé davy, aby objavili zabudnutú minulosť. 

image

Obyvatelia mali možnosť vidieť iba vežu kostola, ktorý bol zatopený.

Emilio Morenatti/

Turisti boli zvedaví na vyplavený kostol. „Chcel som len vidieť opäť ten kostol. Pamätám si, že ako dieťa som chodil do školy v tej dedine,“ vyjadril sa 73-ročný Montserrat Fon, ktorému pomáhala jeho dcéra, uvádza sa na portáli Vice. „Ja som bola len dieťa, takže si toho veľa nepamätám,“ hovorí aj jeho dcéra. 

Nikto do kostola nevstupuje, pretože sa boja, že skolabuje. Polícia musela zablokovať cesty pre obrovské množstvo ľudí. 

Pôvodne dediny zaplavili desiatky nádrží za Francovho fašistického režimu, čo vyhnalo stovky rodín zo svojich domov. Jednalo sa približne o 500 dedín. Vodná nádrž Sau aktuálne poskytuje pitnú vodu pre viac ako tri milióny ľudí žijúcich v Barcelone. Okrem toho zavlažuje aj farmy v severnom Katalánsku. Jej zásoby však pre sucho klesli na 37 percent. „Ľudia musia byť viac svedomitejší v tom, ako používajú vodu,“ vyjadrila sa aj turistka Francesca Ferrer.

Pre sucho sú v ohrození aj športy

Pre lokálnych obyvateľov bolo obľúbené chodiť na kajaky alebo na paddleboard. V súčasnosti majú šéfovia spoločností obavy, že biznis vodných športov môže byť ohrozený. „Čoskoro nebudeme schopný otvoriť. Vody ubúda pomaly o 30 centimetrov každý deň,“ hovorí pracovník v Kayak Sau Jacint Dresse pre portál Vice. 

Potrebujú dážď

Ak čoskoro nezaprší, Barcelona bude musieť podstúpiť kroky a sprísniť prístup k vode. Znamenalo by to, že obyvatelia by vodu dostávali na prídel. Vodu zvážajú do dedín v Katalánsku, keďže viacerým obyvateľom vyschli studne. V Baskicku na severozápade Španielska zase vodu do miest prevážajú lode. 

Ohrozené je aj zdravie

Cristina Linares tvrdí, že ľudia v budúcnosti budú nútení opustiť svoje domovy. To môže spôsobiť straty v ekonomike, ale rovnako to bude mať vplyv aj zdravie. „Sucho môže zhoršiť duševné zdravie, zvýšiť riziko stresu, úzkosti, depresie a v najhorších prípadoch k zvýšenému riziku samovrážd,“ hovorí.  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:19