Rakúsko v roku 2019 schválil zákony o homosexuálnych manželstvách spolu s celým radom progresívnych transgender legislatív.Flickr/clemens Pfeiffer/
StoryEditor

U nás ich zastrelili, inde si ich vážia. Prinášame zoznam krajín, od ktorých si môžeme brať pri queer ľuďoch príklad

Michal Čiernik26.10.2022., 13:00h

Toto je výber najviac dúhových krajín na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Brainee sme ti už v jednom článku priniesli informácie o krajinách, ktorým by si sa mal ako člen komunity radšej vyhnúť. Tentokrát ti v prinášame výber tých najviac prívetivých a otvorených queer krajín.

Kanada

Pokiaľ ide o práva LGBTQ, Kanada je skutočným priekopníkom. Štát Quebec zakázal diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie v roku 1977 a stal sa prvou jurisdikciou, ktorá tak urobila! V roku 2005 sa stala prvou krajinou v Amerike a štvrtou na svete (po Holandsku, Belgicku a Španielsku), ktorá legalizovala manželstvá homosexuálov. V krajine javorového sirupu sa ročne koná okolo 25 Pride pochodov. Medzi najväčší patrí jednoznačne Toronto Pride, ktorý je jeden z najväčších na svete. Ročne priláka viac ako 1,5 milióna ľudí. Takmer každé mesto v Kanade má prosperujúce LGBT štvrte, doplnené o množstvo podujatí. Medzi najznámejšie patria štvrť Church & Wellesley v Toronte či Le Village Gai v Montreale. Zaujímavosťou o tejto krajine je, že ako prvá vytvorila gay menu. Bola je to jedno dolárová minca na oslavu 50. výročia dekriminalizácie homosexuality v Kanade.

image

Medzi najväčšie Kanadské festivaly patrí jednoznačne Toronto Pride, ktorý je jeden z najväčších na svete.

Wikipedia/helen Filatova/

Španielsko

Španielsko legalizovalo homosexualitu v roku 1979. V roku 2005 sa Španielsko stalo 3. krajinou na svete, ktorá legalizovala manželstvá homosexuálov. Španielsko následne zaviedlo právo na zmenu zákonného pohlavia a v roku 2006 umožnilo transrodovým ľuďom zaregistrovať si preferované pohlavie vo verejných dokumentoch, ako sú rodné listy, občianske preukazy a pasy, bez toho, aby museli podstúpiť akúkoľvek operáciu. Krajina flamenca usporadúva približne 15 Pride udalostí ročne medzi ktorými vyčnievajú určite Madrid Pride a Circuit Barcelona. Španielsko je v LGBT komunite známe aj jednou z najkrajší gay pláží v Európe. Bassa Rodona pri mestečku Sitges je skutočným letným dúhovým rajom.

Švédsko

„Gay od roku 1944“ je oficiálny slogan Švédska pre homosexuálov. Krajina, ktorá má oficiálny slogan pre LGBT komunitu v tomto zozname predsa nemôže chýbať. Švédsko s 50 Pride podujatiami ročne sa radí medzi najlepšie na svete. Medzi najznámejší patrí určite Stockholm Pride. Švédsko legalizovalo homosexualitu v roku 1944, preto ten slogan. V 70. rokoch zaviedli právo na zmenu pohlavia a v 80. rokoch zaviedli jeden z najkomplexnejších súborov antidiskriminačných zákonov, ktorý zahŕňal zákony proti nenávistným prejavom a umožňoval LGBT ľuďom otvorene slúžiť v armáde. Homosexuálne manželstvá boli schválené v roku 2009, hoci homosexuálne zväzky sú vo Švédsku uznávané od roku 1995.

image

Ukameňovať alebo upáliť. Alí, Bella a Ahmad opisujú, ako to vyzerá v krajine, kde LGBT+ komunite hrozí smrť

Malta

V roku 2017 Charles Radcliffe, vedúci OSN pre rovnosť a nediskrimináciu nazval Maltu „majákom ľudských práv pre LGBTIQ záležitosti“. Táto malá ostrovná krajina s pol miliónom obyvateľov je však voči LGBTIQ komunite extrémne otvorená. Malta legalizovala homosexualitu v roku 1973 a od roku 2004 zavádza antidiskriminačné zákony. Manželstvá homosexuálov boli legalizované v roku 2017. V tom istom roku právne uznala aj nebinárne manželstvá. Malta usporadúva len jednu queer udalosť ročne, ale tá stojí za to. Malta Pride v septembri trvá celý týždeň a do festivalu sa zapojí celý ostrov.

image

História dúhovej vlajky. Vieš, že pôvodne mala osem pruhov a každý z nich niečo symbolizuje?

Rakúsko

Iskierkou nádeje v konzervatívnej strednej Európe sú naši západní susedia. Domov Conchity Wurst v roku 2019 schválil zákony o homosexuálnych manželstvách spolu s celým radom progresívnych transgender legislatív. V tom istom roku sa vo Viedni po druhýkrát konal EuroPride. Rakúsko zaviedlo právo na zmenu zákonného pohlavia v roku 2009 a od roku 2019 formálne uznáva nebinárne pohlavie. Medzi najznámejšie dúhové pochody patria Vienna Pride, Gay snow Happening či Pink Lake.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:04