Pred viac ako 50 rokmi si austrálsky pestovateľ pšenice spravil zo svojej farmy dedičnú monarchiu.Twitter/didyouknowza81/
StoryEditor

Z farmy si spravil samozvané kniežatstvo. Namiesto platenia daní vyhlásil Austrálii vojnu

Michal Čiernik29.05.2023., 12:00h

Pred viac ako 50 rokmi si austrálsky pestovateľ pšenice spravil zo svojej farmy dedičnú monarchiu. Kniežatstvo Hutt River sa rozprestieralo na 75 kilometroch štvorcových.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozprávkvoý príbeh sa začal, keď nízka kvóta pšenice uvalená na západoaustrálske farmy v roku 1969 zanechala rodine Casleyovcov tisíce hektárov pšenice, ktorú nemohli legálne predať. Frustrovaný Leonard urobil extrémne opatrenie, keď 21. apríla 1970 vyhlásil nezávislosť od Austrálie, aby protestoval proti nízkym kvótam a mohol ďalej vyvážať pšenicu.

Leonard odôvodnil svoje odtrhnutie na základe svojej osobnej interpretácie nejasných archaických anglických zákonov a medzinárodných zákonov, o ktorých veril, že mu umožnili vytvoriť to, čo nazval nezávislou „vládou sebazáchovy“. Čoskoro sa navrhol ako Jeho kráľovská výsosť princ Leonard I. z Huttu a rozdával kráľovské tituly svojej rodine a priaznivcom, pričom vzdorovito pokračoval v predaji pšenice cez ich novozaložené medzinárodné hranice s Austráliou.

image

Kniežatstvo Hutt River malo všetky náležitosti, ktoré by si od suverénneho národa očakával.

Wikipedia/bäras/

Kniežatstvo Hutt River malo všetky náležitosti, ktoré by si od suverénneho národa očakával. Mali štátnu vlajku a hymnu, poštové známky a národnú menu. Návštevníci mohli stráviť deň prehliadkou múzea, kaplnky a záhrad kniežatstva a potom stráviť noc pod hviezdami v kempingu hlavného mesta Nain. „Máme veľa turistov z Taiwanu a Hongkongu; Myslím, že rozumejú tomu, o čo sa tu snažíme,“ prezradil princ Richard pre BBC.

Väčšie ako Monako alebo San Maríno

Hlavné mesto nazývané Nain, podľa mesta v Galilei, je malou zbierkou prašných, ale dobre udržiavaných budov, ktoré sú obklopené osamelým rozľahlým poľnohospodárskym územím. Na ploche 75 kilometrov štvorcových „hranice“ kniežatstva zahŕňajú celú súkromnú farmu Casleyovcov. Ak by tento mikronárod mal formálne uznanie, bol by mnohonásobne väčší ako Vatikán, Monako alebo San Maríno.

Dominantou mesta bola obrovská socha hlavy princa Leonarda, či posvätná vzdelávaciu svätyňu princeznej Shirley, ktorá bola postavená na počesť jeho manželky Shirley Casley, ktorá zomrela v roku 2013. Napriek bohatému cestovnému ruchu, ktorý hral hlavnú úlohu v ekonomike mikronároda, je história kniežatstva pevne zakorenená v poľnohospodárstve.

Vojna s Austráliou

2. decembra 1977 princ Leonard vyhlásil vojnu Austrálii, krátko po tom, čo prehral súdny spor týkajúci sa daní, ktorý vyvolal Najvyšší súd Západnej Austrálie. O dva dni neskôr vyhlásil vojnu za ukončenú. „Vojna bola vyhlásená, ale nie na účely vojny,“ vysvetlil pre BBC princ Richard. Bol to ďalší politický krok, ktorý však nevyšiel.

image

Uprostred púšte v USA leží samozvaná republika. Má svoju menu, štyroch psov a 40 rokov je vo vojne s Nemeckom

Princ Richard vysvetlil, že keďže rieka Hutt vyšla z vojny neporazená, Austrália mala vstúpiť do diplomatických vzťahov s mikronárodom, čím by uznala suverenitu národa. To sa však nestalo a Austrália nikdy neuznala nezávislosť Hutt River.

Dlžoba tri milióny na daniach

Posledné desaťročie bolo však ku kniežatstvu veľmi kruté. V roku 2017, štyri roky po smútku nad stratou matky národa, princeznej Shirley, mikronárod prehral svoju poslednú bitku na Najvyššom súde Západnej Austrálie a následne mu Austrálsky daňový úrad odovzdal účet vo výške 3 milióny austrálskych dolárov, čo je v prepočte približne 1,8 milióna eur.

image

Dominantou mesta bola obrovská socha hlavy princa Leonarda, či posvätná vzdelávaciu svätyňu princeznej Shirley, ktorá bola postavená na počesť jeho manželky Shirley Casley, ktorá zomrela v roku 2013.

Wikipedia/chris Fithall/

Tento posledný súdny prípad úplne objasnil pozíciu austrálskej vlády, keď sudca Rene Le Miere rozhodol, že „každý sa môže vyhlásiť za suverénneho vo svojom vlastnom dome, ale nemôže ignorovať zákony Austrálie alebo neplatiť dane“, ako uvádza WA Today.

Zmena panovníka

Princ Leonard zomrel 13. februára 2019 vo veku 93 rokov. Vzhľadom na jeho zlý zdravotný stav už vo februári 2017 abdikoval a vybral svojho najmladšieho syna Graeme Casleyho, aby zdedil trón.

image

Prekvapení zostali aj samotní vedci. Pri Austrálii sa nachádza ďalší kontinent, celé stáročia sa im ukrýval pred očami

Jeho kráľovská výsosť princ Graeme prevzal plášť panovníka a hlavy štátu, okrem toho je držiteľom množstva výstredne očarujúcich kráľovských a ministerských titulov, vrátane vojvodu z Gilboy a veľmajstra Rádu múdrosti a učenia. Jeho brat, princ Richard, medzitým zastával posty ministra poštových služieb a veľmajstra Slávneho rádu za zásluhy.

Dobehla ich krutá realita

Napriek smrti princa Leonarda pokračovala jeho rodina v udržovaní Hutt River až do 31. januára 2020, keď sa vonkajší tlak na hranice a financie rieky Hutt napokon ukázal ako neprekonateľný. Kniežatstvo najprv oznámilo, že hranica bude uzavretá a vládne operácie budú prerušené. Pokles príjmov z poľnohospodárstva a cestovného ruchu spolu s vysokými nákladmi na chod krajiny boli uvedené ako hlavné dôvody tohto uzavretia hraníc.

image

GALÉRIA Svojich domov a pozemkov sa nevzdali. Takto to vyzerá, keď ľudia nepodľahnú developerom

Potom, v polovici 50. výročia a pod hroziacimi hrozbami celosvetovej pandémie a neustále rastúceho daňového zákona, princ Graeme ustúpil. 3. augusta 2020 bolo oznámené, že kniežatstvo Hutt River bude spadať opäť pod Austráliu a rodinná farma Casley bude predaná na zaplatenie dlhov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:00