Život v austrálskom podzemnom meste.Flickr/
StoryEditor

V opustených baniach vznikli obydlia, ľudia žijú pod Austráliou. Na povrchu je tak horúco, že elektroniku skrývajú do chladničky

Michal Čiernik04.08.2023., 15:00h

V srdci južnej Austrálie leží unikátne mestečko, ktoré môže byť inšpiráciou pri riešení globálneho otepľovania. V Coober Pedy totiž žijú ľudia pod zemou.

Lajkuj Brainee.sk na

Mesto Coober Pedy prezývajú aj hlavné mesto opálov. Práve v opustených bývalých baniach začali vznikať prvé obydlie. Väčšina života sa v nehostinnom meste Coober Pedy, ktoré leží 846 kilometrov severne od Adelaide na Stuart Highway, odohráva v podzemí. Až 60 percent z 2500 obyvateľov býva v domoch v skutočnom podzemnom mestečku vykopanom vo vápencových skalách. Sú tu nielen domy a byty, ale aj kostoly, múzea, galérie, bary a hotely. 

V Coober Pedy musia byť podzemné budovy hlboké aspoň štyri metre, aby sa predišlo zrúteniu ich striech. Pod takým množstvom kameňa je vždy príjemných 23 stupňov Celzia. Zatiaľ čo obyvatelia nad zemou musia znášať horúce letá a mrazivé zimné noci, kedy teploty pravidelne klesajú na 2 až 3 stupne. Podzemné domy zostávajú pri dokonalej izbovej teplote, 24 hodín denne, po celý rok. Práve kvôli týmto teplotám sú tieto obydlia skvelou alternatívou pri globálnom otepľovaní. Najviac však tieto príbytky ocenia obyvatelia v lete, kedy v tomto regióne dosahujú teploty až 52 stupňov Celzia, pri ktorých vtáky padajú z neba a elektronika musí byť uložená v chladničkách, píše portál BBC.

Jednoduchá výstavba

V 60. a 70. rokoch minulého storočia obyvatelia Coober Pedy rozširovali svoje domovy rovnakým spôsobom, akým vytvorili opálové bane – pomocou výbušnín, krompáčov a lopát. Niektoré domovy si vôbec nevyžadovali veľa kopania, pričom mnohí miestni využívali ako východiskový bod opustené banské šachty. 

Tento životný trend sa tu zachoval až do dnes. Keď obyvatelia potrebujú viac miesta, jednoducho začnú kopať. A keďže sa nachádzajú v oblasti bohatej na opály, nie je neobvyklé, že projekt renovácie skutočne zarobí peniaze. Jeden muž objavil veľký drahokam vytŕčajúci zo steny, keď inštaloval sprchu, a miestny hotel objavil pri výstavbe prístavby opály v hodnote 1,5 milióna austrálskych dolárov čo je takmer 900-miliónov eur.

Okrem toho je pieskovec konštrukčne pevný bez podpier, takže je možné vytvoriť doslova priestranné miestnosti s vysokými stropmi v akomkoľvek tvare, bez ďalších materiálov. V skutočnosti je tunelovanie v Coober Pedy tak jednoduché, že veľa miestnych obyvateľov žije v prepracovaných, luxusných obydliach s podzemnými bazénmi, herňami, rozsiahlymi kúpeľňami a priestrannými obývačkami.

Lacné bývanie

Okrem komfortu sú jednou z hlavných výhod podzemného bývania peniaze. Coober Pedy vyrába všetku svoju vlastnú elektrinu, až 70 percnet z nej pomocou vetra a slnka. Ak chceš ale bývať na povrchu, prevádzka klimatizácie je často neskutočne drahá. „Ak chcete bývať nad zemou, zaplatíte za kúrenie a chladenie obrovský balík, keď je v lete často nad 50 °C,“ hovorí Jason Wright, rezident, ktorý prevádzkuje podzemný kemp.  

image

Okrem toho je pieskovec konštrukčne pevný bez podpier, takže je možné vytvoriť doslova)priestranné miestnosti s vysokými stropmi v akomkoľvek tvare.

Flickr/steve Collis/

Na druhej strane, mnohé podzemné domy v Coober Pedy sú relatívne cenovo dostupné. Počas nedávnej aukcie sa priemerný trojizbový dom predal za približne 40-tisíc eur.

Nevýhody

Samozrejme, život pod zemou má aj svoje nevýhody a jednou z najväčších je vlhkosť. Nie je preto prekvapujúce, že mnohé skalné obydlia, ktoré obývali ľudia, sa nachádza v suchých oblastiach. Od veží a múrov vybudovaných na útesoch v Mesa Verde v Colorade, až po prepracované chrámy, hrobky a paláce vytesané do ružového pieskovca v jordánskej Petre. Príkladom je aj dnes jedno z posledných obývaných skalných dedín na svete Kandovan na úpätí hory Sahand v Iráne. Údolie posiate zvláštnymi špicatými jaskyňami, ktoré boli premenené na domy čelí za rok v priemere len jedenástim milimetrom zrážok každý mesiac.

image

Mesto Kandovan na úpätí hory Sahand v Iráne.

Flickr/florien Velsink/

Miesta z pravidelnejšími a väčšími zrážkami, s vysokou spodnou vodou alebo vodnou plochou v blízkosti a so zlým a nestabilným podložím sú samozrejme na život pod zemou nevhodné. V kombinácii so zlým odvetrávaním sa ľahko zmení útočisko pre ľudí na domov pre zdraviu škodlivé plesne.

Inšpirácia pre svet

Tento rok sa táto stratégia podzemných domov zdá populárnejšia ako kedykoľvek predtým. Môžu za to extrémne horúčavy a suchá, ktoré posledné obdobie zužujú celú planétu.

image

Známy ostrovný štát môže zaniknúť, hrozí mu pohltenie oceánom. Ľudia chcú krajinu presťahovať do virtuálnej reality

Zaujímavým príkladom je mesto Chongquing v juhozápadnej Číne, ktoré sa uchýlilo k otvoreniu protileteckých krytov vybudovaných počas 2. svetovej vojny uprostred rozsiahleho bombardovania. Tentokrát však chránilo občanov pred úplne inou hrozbou: 10-dňovým počasím nad 35 stupňov Celzia. Okrem toho je tu aj mnoho podzemných jaskynných podnikov a reštaurácií, ktoré sú v meste obľúbené.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 13:22