Pozor na túto exotickú pochúťku.Unsplash/Tanguy Sauvin/
StoryEditor

Pozor na túto exotickú pochúťku. Korytnačie mäso zabilo v obľúbenom dovolenkovom rezorte osem detí

iDnes.cz11.03.2024., 12:00h

Ľudia sa v Zanzibare priotrávili korytnačím mäsom. Deväť ľudí zomrelo a desiatky museli hospitalizovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Po konzumácii mäsa z morskej korytnačky na zanzibarskom ostrove Pemba zomrelo osem detí a matka jedného z nich, ďalších 78 ľudí muselo byť prevezených do nemocnice. S odvolaním sa na sobotné oznámenie zanzibarských ostrovov o tom v nedeľu napísal denník The Guardian.

image

Základom sú čisté ruky a správna teplota jedla. Mikrobiológ prezradil, čo a kde by nikdy nezjedol

Mäso z morských korytnačiek je na Zanzibare považované za lahôdku, ale niekedy dochádza k úmrtiam na otravu po jeho požití. Dospelá osoba, ktorá zomrela v piatok neskoro večer, bola matkou jedného z detí, ktoré po zjedení korytnačieho mäsa tiež zomrelo. Lekár Haji Bakari agentúre AP povedal, že mäso bolo skonzumované v utorok a že ho jedli všetky obete.

Toxín z rias

Otrava po požití mäsa z morských korytnačiek je vzácna, ale môže byť smrteľná. Predpokladanou príčinou tejto otravy je nahromadenie chelonitoxínu, na ktorý nie je protilátka. V tkanivách korytnačiek sa ukladá v dôsledku konzumácie toxických rias. Kontaminované korytnačky však nevykazujú známky choroby.

image

Otrava po požití mäsa z morských korytnačiek je vzácna, ale môže byť smrteľná.

Unsplash/Jesse Schoff/

Úrady Zanzibaru, ktorý je poloautonómnou súčasťou východoafrickej Tanzánie, na miesto vyslali tím na riešenie katastrof, ktorý vyzval ľudí, aby sa vyhýbali konzumácii morských korytnačiek.

V novembri 2021 zomrelo na ostrove Pemba po konzumácii korytnačieho mäsa sedem ľudí, vrátane trojročného dieťaťa, a traja ďalší boli hospitalizovaní.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:10