Grécko, IslandLia, Forever Photos/X
StoryEditor

Miesta, kde si plníme svoje cestovateľské sny. Tieto destinácie sú bez turistov, autentické a plné tradícií

iDnes.cz17.03.2024., 12:30h

Kto dnes necestuje, ako by nežil. Dovolenky či niekoľkodňové výlety do bližších aj vzdialenejších destinácií sú súčasťou našej každodennosti. Je len málo miest na Zemi, ktoré sú ešte nepreskúmané.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako išli roky, menil sa aj náš cestovateľský vkus. Po Nežnej revolúcii sme boli ako odtrhnutí z reťaze a prirodzene sme chceli dobehnúť všetky cestovateľské dlhy. Ako prvé začali fičať hlavné európske mestá a vyhlásené prímorské letoviská. Tento trend vydržal pomerne dlho.

Exotika bola stále v kategórii snov, o to radšej sme o domorodých etnikách čítali v geografických magazínoch. V súčasnej dobe sa trendy opäť menia. Ľudia čím ďalej častejšie vyhľadávajú autentické miesta plné tradícií, prípadne bez turistov. Poďme si predstaviť destinácie, ktoré sú hitom súčasnosti, píše Markéta Foktová na iDnes.

image

Muž absolvoval plavbu na lodi, kde 2-tisíc ľudí chodilo úplne nahých. Platili prísne pravidlá, toto by si rozhodne nečakal

Thajsko

Poznáš ten pocit, keď ideš na prvé rande a medzi vami a náprotivkom preskočí pomyselná iskra? Zrazu je všetko rozžiarené slnkom a svet je tak nejak krajší. Tak presne tento pocit prežívajú návštevníci Thajska, ktorí sem prichádzajú prvýkrát, druhýkrát, a dokonca aj desiatykrát. Thajsko má skutočne všetko, čo si môžeš priať.

Nádherné pláže, neskutočne dobrú kuchyňu, pamiatky – a to všetko okorenené úsmevom miestnych ľudí a celkovým duchovným rozmerom. Navyše, Thajsko je dosť veľké na to, aby si mal budúce desaťročie kam jazdiť a stále mohol objavovať nové veci za rozumné peniaze.

Bangkok sa všeobecne považuje za raj pouličného jedla. Ak si chceš užiť exotickú dovolenku, tak tu je to správne miesto. Ochutnáš tu veci, ktoré si v živote nevidel, a pokojne sa ti môže zdať, že sa budú ešte hýbať. V oblasti Khao Lak v rezervácii Seaside Retreat zas môžeš stráviť krásny deň v dokonalej symbióze so slonmi.

image

Thajsko

Mavi/X

Dokonca s nimi môžeš vstúpiť do rieky a poškrabať im chrbát. Trochu iný shopping zažiješ na plávajúcom trhu Amphawa v provincii Samut Songkhram. Pre krásu sa musí trpieť, hovorí sa. Súhlasiť s týmto príslovím budeš pri výstupe do jaskynného chrámu Wat Tham Suea. Útechou po ceste ti budú mimoriadne výhľady na Andamanské more a mesto Krabi.

Island

Keď sa povie Island, dýchne na teba tajomno. Na máloktoré miesto si človek balí súčasne bundu a plavky, aby ich takmer zároveň použil. Prírodné kontrasty sú tu skutočne fascinujúce. Chladné ľadovce sa stretávajú s ohnivými sopkami aj skalnatým pobrežím. Než sa sem vydáš, je potrebné si rozmyslieť, čo chceš vidieť, pretože sa ti pravdepodobne nepodarí uvidieť všetky miestne fenomény naraz.

image

Kanárskym ostrovom hrozí kolaps. Obľúbená destinácia nezvláda nápor turistov

Pokiaľ chceš vidieť nebeskú show, známu ako polárna žiara, musíš sa sem vydať medzi septembrom a marcom. Najlepšími destináciami pre toto kozmické divadlo sú napríklad národný park Þingvellir, piesočnaté pláže na južnom pobreží pri mestečku Vík alebo oblasť Landmannalaugar.

Sú miesta, kde sa môžeš po krk ponoriť do termálnych prameňov, zakloniť hlavu a nechať sa unášať na vlne polárnej žiary. Namier si to sem v lete, ak chceš zažiť migráciu veľrýb, predovšetkým majestátnych vráskavcov malých, keporkakov a vorvaňov.

image

Island

Forever Photos/X

Pri troche šťastia sa ti ukážu aj kosatky a delfíny. Papuchalky ako na dlani môžeš mať zas v Borgarhólmi v oblasti Hafnarhólmi na východe ostrova. Určite neodíď ani bez návštevy prekrásneho horského gejzíru Strokkur, mohutného stupňovitého vodopádu Gullfoss na rieke Hvítá či najviac fotografovaného vodopádu Skógafoss.

Spojené arabské emiráty

Načasovať si cestu do Spojených arabských emirátov je jednoduché. Do úvahy pripadá len doba od októbra do marca. To sú totiž mesiace, keď sa tu dá s ohľadom na teplotu vydržať. Navyše je tunajšia zima pre výlet na púštne safari úplne ideálna.

Pokiaľ teda váhaš, kam na Vianoce alebo počas jarných prázdnin, sú Spojené arabské emiráty skvelou voľbou. Nie až tak pre tvoju peňaženku, pretože nejde o žiadnu lacnú destináciu. Tu je luxus všeobecným štandardom a všetko, čo si budeš chcieť kúpiť, je poriadne drahé.

image

Abú Dhabí

Rana Rana/X

Za zážitky ale každý platí rád, a navyše tu nebudeš vedieť, kam skôr skočiť. Ponúka sa napríklad jedna z najstarších pevností menom Fudžajra. V rovnomennom mestečku sa tu každý piatok od piatej popoludní konajú býčie zápasy, ktorých organizovanie má tradíciu dlhú stovky rokov. Pokoj ponúka prírodná rezervácia Al Zorah.

Navštíviť musíš tiež architektonické majstrovské dielo – veľkú mešitu šejka Zayeda v Abú Dhabí, najvyššiu budovu sveta Burj Khalifu či opustenú dedinku Al Jazirat Al Hamru, ktorú miestni nazývajú mesto duchov. Medzi výnimočné zážitky patria Siji, Saham a Maydaq.

Skiathos

Grécke súostrovie tvorí viac ako šesťtisíc ostrovov, len dvesto z nich je však obývaných. Ostrovy Severných Sporád, teda Skiathos, Skopelos, Alonissos či Skyros, začali turisti objavovať na prelome tisícročí. Obľúbili si ich predovšetkým pre ich vreckovú veľkosť, nedotknutú prírodu a tradičnú atmosféru.

Ich panenský šat dostal trochu na frak potom, čo sa tu natáčal film Mamma Mia! Každý sa chcel hneď vydať na ostrov Kalokairi, ktorý ale v skutočnosti neexistuje. Slovo „kalokairi“ totiž v preklade znamená leto. A to si na Skiathose rozhodne užiješ. Čo viac si priať než krištáľovo čistú vodu, maličké zátoky, ktoré do skaly vydlabala erózia, a fantastické grécke jedlo?

image

Skiathos

Lia/X

Ostrovček s červenými strechami za deň síce prejdeš pešo, ale to neznamená, že ťa tu nič neprekvapí. Tunajšie letisko sa radí k najviac vzrušujúcim na svete. Na dráhe dlhej len 1 628 metrov môžu pristávať len kapitáni. Medzi morom a pristávacou dráhou sa vinie úzka cesta, na ktorej je umiestnený jediný semafor na ostrove.

Nestojí tu preto, aby riadil hustú dopravu, ale preto, aby lietadlá počas pristávania neohrozili autá. V tej chvíli ich totiž míňajú len o 15 metrov. Až budeš spoznávať tunajšie pamiatky, určite ťa rady sprievodcov dovedú ku kláštoru Evangellistria, kde v roku 1807 miestni mnísi nielen vymysleli, ale tiež vyrobili prvú grécku vlajku.

Albánsko

Dlhé roky nemalo v očiach turistov dobré meno. Bolo synonymom pre zločinecké gangy a nie príliš civilizovanú časť Európy. Tieto predstavy sú, našťastie, už minulosťou.

image

Albánsko

Visit Tirana/X

Všetko zlé býva na niečo dobré. Vďaka predsudkom si Albánsko zachovalo úžasnú prírodu, a to hlavne tú horskú. Najzaujímavejším prírodným javom je ale bezpochyby veľmi silný vodný prameň zasadený do skalného útvaru Syri i Kaltër – Modré oko.

Vyvierajúca krištáľovo čistá voda, ktorá má vďaka hĺbke a okolitej vegetácie žiarivé a azúrové odtiene, tu tvorí kruhové jazierko, z ktorého vyteká rieka Bistricë. Pri pohľade zhora pripomína tvarom ľudské oko, podľa toho dostalo svoj názov. Je neuveriteľne hlboké. Potápači sa dostali do 50 metrov a ďalej ani o kúsok.

image

VEĽKÝ PREHĽAD Koľko stojí polliter čapovaného piva v európskych krajinách? Až tri susedné krajiny nám môžu jeho cenu závidieť

Podobne fascinujúce je aj historické centrum mestečka Berat zapísané na zozname UNESCO. Vďaka svojej charakteristickej architektúre je známe ako „mesto tisícich okien“ a patrí k najlepšie dochovaným osmanským mestám.

Z Tirany si tu za viac ako hodinu. Pokiaľ by si chcel ísť k vode, zamier na juh do Ksamilu. Za ochutnanie stojí tarator – studená polievka z uhorky, cesnaku, vínneho octu, lieskových orechov, feniklu a korenia.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 03:39