archív
StoryEditor

V Kanade pracujem 18 hodín denne. Slovenka Alica o tom, ako vybudovala úspešný biznis

Blanka Kucharovicová15.06.2021., 16:00h
Mladá Alica z Myjavy si plní sny. Ako sa stať trénerkou v Kanade a založiť si vlastnú firmu, čo za veľkou mlákou znamená prakticky študovať na vysokej škole alebo aké je to randiť s Kanaďanom? Aj o tom porozprávala pre Brainee.
Lajkuj Brainee.sk na

Náklady na životné štandardy v Kanade sú celosvetovo jedny z najvyšších. Vylúpila si banku pred presťahovaním sa tam? Ako sa dá niečo také dosiahnuť?

Do Kanady som išla pôvodne za štúdiom, college mi zaplatili rodičia, no odcestovala som tam len s pár korunami. Prvé mesiace som si prenajímala skromnú izbičku za v prepočte 420 eur mesačne, šetrila som, kde sa len dalo. Kráčala som každý deň o piatej ráno v mínus 30-tich stupňoch hodinu do práce, odtiaľ do školy a hodinu v noci naspäť domov, aby som nemusela platiť metro, ktoré mesačne vyšlo v prepočte 140 eur. Náklady na život sú tu oveľa vyššie ako na Slovensku, ale dá sa tu aj viac zarobiť. Je to na tvojej šikovnosti. Prvé mesiace boli náročné, často som si poplakala, potom to bolo už len lepšie a lepšie.

Trénerský kurz si si spravila už na Slovensku. Mohla si na rovnakej pozícii pracovať aj v Toronte?

Mala som veľké šťastie, že už po troch dňoch som si ako trénerka našla prácu vo fitku. 99 percent fitiek tu vyžaduje kanadské alebo americké trénerské kurzy alebo diplomy. Hoci ma zamestnali len so slovenským, spravila som si aj trénerský a nutričný certifikát v Národnej asociácii športovej medicíny. Vždy som bola veľmi iniciatívna, vedela som, že chcem byť sama sebe paňou, postupne som si budovala vlastnú klientelu. Po roku som mohla dať výpoveď a venovať sa vlastným klientom.

Profesionálne si začala cvičiť už v 13-tich a svoju prvú bikini fitness súťaž si absolvovala na Slovensku o tri roky na to. Čo hovoríš na súťaženie v mladom veku s odstupom času?

Zo zdravotného hľadiska je bikini fitness extrémne namáhavé. Súťaž by som druhýkrát v šestnástich prehodnotila. Na druhej strane – nič neľutujem. Môžem povedať, že súťaženie ma naučilo neskutočnej sebakontrole, napredovaniu, nevzdávaniu sa, radosti z jedla, ktoré väčšina ľudí berie ako samozrejmosť. No bikini fitness a celkovo kulturistika je v Kanade na vysokej úrovni. Jedného dňa by som sa tu opäť chcela postaviť na pódium.

Archív/Alica

Kanada pre Európanov znamená hory a šport. Hokej, basketbal, lakros a curling sú pre nich srdcovky. Znamená tam slovo šport niečo iné ako u nás?

Toronto je rôznorodé a rôzne časti mesta majú inú kultúru a architektúru. Je tu Chinatown, Little Italy, Koreatowt alebo Greektown. Každá národnosť prináša niečo iné a práve to robí Toronto výnimočným. Kanaďania alebo aj cudzinci sú tu veľmi aktívni. Takmer každý človek sa venuje športu alebo minimálne chodí do posilňovne.

Pandémia skomplikovala život aj fitness centrám a trénerom. Na Slovensku boli fitness centrá skoro rok zatvorené a tréneri sú finančne zúfalí. Aká je situácia v Kanade?

Trénerský život v Kanade je trochu rozdielny. Získať certifikát trvá mesiace až rok a zvyšuje úroveň trénerov. Na Slovensku ho máš ,,zvládnutý” za pár dní. Na druhej strane, fitness trh je v Kanade presýtený a presadiť sa je náročné. Mnohí tréneri ako zamestnanci fitiek zarábajú 20 eur na hodinu, ak si dokážeš vybudovať vlastnú klientelu, účtuješ si na hodinu aj 70-100 eur. S priateľom sme obaja tréneri. Zatvorené fitká kvôli covidu-19 nás vďaka vlastným klientom až tak neobmedzili. Väčšina z nich s nami zostala a trénujeme ich online, v ich domácich fitkách alebo v parkoch, ktoré sú v Toronte naozaj krásne. Každopádne, trénerstvo je tu nepredvídateľné a to sme pocítili a videli predovšetkým teraz počas pandémie. Veľa sa toho zmenilo, mnoho posilňovní skrachovalo a tréneri zostali bez práce, treba si preto vážiť každý jeden deň a všetko, čo máme.

Pár týždňov si študovala žurnalistiku v Bratislave. Zistila si, že má od praktického štúdia ďaleko. V Toronte si sa dala na marketing. Ako tam prebieha výučba?

Kanadské štúdium je odlišné hlavne v tom, že predmety sú praktické, z reálneho života, bez zbytočného memorovania sa. Štúdium je tu kvalitnejšie aj preto, že profesori sú ľudia, ktorí nemajú vysokoškolský titul učiteľa, ale titul a prax v obore, ktorý učia. Napríklad moji profesori marketingu boli riaditelia marketingových firiem.

Do Kanady si išla so Slovákom a teraz si nevieš predstaviť život bez Kanaďana s africkými koreňmi. Vraví sa, že protiklady sa priťahujú. Slovenky majú predstavu o kanadskom rande asi takú, že namiesto do reštaurácie ťa frajer zoberie na prechádzku do hôr k medveďom. Aké je to žiť s Kanaďanom?

Možno sa zdá, že sme protiklady, no jediný rozdiel je národnosť a farba pleti. Okrem toho sme úplne rovnakí. Máme rovnaké záľuby, víziu do života a nastavenie mysle, čo je vo vzťahu to najpodstatnejšie. Rande s Kanaďanom, aspoň z mojej skúsenosti, nie je hory a ani medvede. Naše prvé rande bolo v posilňovni, takže nie úplne tradičné. Zacvičili sme si a potom ma zobral na večeru. Odvtedy sme trávili spolu takmer každý jeden deň a po pol roku sme začali spolu bývať. Pravdou však je, že Kanaďania milujú hory a jazerá, čo je úplne prirodzené, nakoľko kanadská príroda je prekrásna, úprimne, veľmi podobná našej slovenskej.

Archív/Alica

S priateľom si si založila online platformu a značku v oblasti cvičenia. Je ťažké založiť si vlastný biznis v Kanade?

Ako som spomínala, obaja sme tréneri a hoci nám počas pandémie zostalo mnoho klientov, uvedomovali sme si, čo sa vo fitness svete deje. Rozhodli sme sa, že je správny čas založiť si vlastnú firmu, po ktorej sme obaja túžili. Založiť si tu biznis nie je náročné, ťažké je rozbehnúť ho a byť v ňom úspešný. No myslím si, že keď tomu naozaj venuješ všetok svoj čas a energiu, tak sa presadíš. Úprimne, pracujeme osemnásť hodín denne, každý deň. Pomohla aj vysoká škola marketingu, ktorá ma mnoho naučila.Všetko ostatné je len o tom, že skúsiš a popáliš sa. No tiež o vášni a láske k tomu, čo robíš. Najväčší dopyt po našich produktoch je v Spojených štátoch a Kanade, ide o veľký trh, ktorý nám otvára kvantum možností. Už teraz spolupracujeme so známymi influencermi, za čo sme vďační a pyšní.

Sociálne siete a influenceri posledné roky vládnu svetu. Najmä na svojom Instagramovom profile si dáš záležať. Ako je toto všetko vnímané v Kanade?

Takmer každý človek je dnes na sociálnych sieťach, kde trávi hodiny denne. Zo začiatku som tam zdieľala svoju cestu vo fitness, jedlo, tréningy a súťaže. Neskôr, ako som sa viac a viac vzdelávala v stravovaní, anatómii a zdraví, začala som pridávať rôzne stravovacie či tréningové typy. Postupne ma začali oslovovať rôzne firmy so záujmom o platenú spoluprácu. Instagram je pre mňa teda súčasne ďalším zdrojom príjmu. Bežne si to ľudia veľmi neuvedomujú, ale influenceri sú jedným z hlavných marketingových stratégií, ktorú využívame aj s priateľom. Už teraz máme spolupráce napríklad s trénerkami Emma Troupe a Michie Peachie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alica Heverová | Fitness (@alicahev)

Aké cestovateľské možnosti ti dal život v Kanade?

Letenky do Spojených štátov alebo do Mexika sa pohybujú okolo 150 až 250 eur. Do New Yorku to máme hodinu, na Miami tri a do Mexika štyri. Ísť do Miami z Toronta je ako cestovať z Bratislavy do Tatier. Ľudia to tu tak berú a často tam chodia na víkendy.

Aké tri veci by si z Kanady priniesla na Slovensko?

Z materiálnych vecí mi okrem javorového sirupu nič nenapadá, povedala by som, že každý človek by si mal z Kanady priniesť slušnosť a zdvorilosť. Kanaďania sú ochotní ti pomôcť kedykoľvek, na čo som zo Slovenska nebola zvyknutá. Prepáč a ďakujem sú zrejme najpoužívanejšími výrazmi v komunikácii. Tiež si nesmierne vážim, že tu nikto nerobí rozdiely medzi národnosťami. Je úplne jedno, odkiaľ si, akého pohlavia, farby pleti, vierovyznania či orientácie. Všetci sú si tu rovní, práve preto sa tu cítim ako doma už po veľmi krátkom čase.

Archív/Alica

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 10:12