Archív/Diana
StoryEditor

Je život s Turkom ako z telenovely? Svoje o tom vie aj Slovenka Diana

Blanka Kucharovicová18.01.2022., 11:00h
Prečo sú Slovenky pre Turkov veľkým pokušením, aký je život v islamskej krajine a prečo existuje toľko predsudkov voči Turecku? I o tom porozprávala Diana pre Brainee.
Lajkuj Brainee.sk na

Arabi, moslimovia, päť manželiek, veľké háremy a terorizmus. Predsudky, ktoré si často spájame s krajinami, v ktorých ľudia vyznávajú islam. Ako hovorí Diana, hoci sú Turci moslimovia, sú veľmi európski. „Vždy to závisí od rodiny, od oblasti v ktorej žijú a od tradícií, lebo úplne iní muži sú v Antalyi na juhu, iní v Istanbule alebo v oblasti Čierneho mora či na severe pri mestách Samsun, Trabzon alebo v Adane na východe, odkiaľ je môj priateľ,“ hovorí Diana. Po toľkých rokoch sa naučila, že ľudia nerozlišujú medzi Turkami a Egypťanmi, pri ktorých to mali ženy o niečo náročnejšie, vzhľadom na náboženstvo.

Matka ako základ

Diana si všimla, že neprimeranosť ich správania vyplýva z národných zvyklostí a tradícií im vlastným. Je to iné v porovnaní so Slovenskom, kde sú tieto prejavy už dávnejšie v úzadí. ,,V Turecku sa objavujú tradície z minulosti, nie je to o tom, že by si ženy nevážili. Lebo matka, ktorá porodí dieťa, je základ rodiny a je najvýznamnejšou súčasťou, ktorú si vážia. V minulosti tam bola žena vnímaná ako tá, ktorá má sedieť len doma a starať sa o rodinu. Ten klasický model ako na Slovensku. Treba si spomenúť ako to kedysi fungovalo u nás,“ hovorí Diana.

Vojna a láska

Turci sú národovci dušou aj telom. Sú veľmi hrdí na svoju krajinu, históriu a možnosť reprezentovať ju, pre nich znamená obrovskú poctu. V súčasnosti majú povinnú polročnú vojenskú službu, počas ktorej na nich ženy čakajú. Absolvovať by ju mali do 30-teho roku života, najlepšie hneď po strednej škole. Pokiaľ chcú ísť na univerzitu, môžu si ju posunúť.

,,Moja budúca švagriná je už vydatá s dieťatkom, no teraz čaká na muža, kým sa vráti. Kedysi chodili na dva roky, potom na osemnásť mesiacov, neskôr na rok a teraz už len na polroka. Môj priateľ išiel tiež, aktuálne je pri Čiernom mori.“

Prirodzenosť víťazí

Hoci na celom svete mnohí muži hovoria, že si radšej vyberajú prirodzene pekné ženy, občas zakotvia radšej s tými „umelými“. Diana bola milo z názorov Turkov milo prekvapená. „Sme iné ako Turkyne a to im príde na nás exotické,“ vysvetľuje. Turkyne sú podľa domácich strašne namyslené, často majú predĺžené vlasy, umelé nechty, dorobené mihalnice. Slovenky sa im naopak zdajú veľmi prirodzené. „Môjmu priateľovi sa vždy páčim, keď som úplne nenamaľovaná, na Turkyniach im vadí, že im kontrolujú telefóny, riešia, kam sa pozerajú. Európanky im dávajú väčšiu slobodu, lebo ich neobmedzujú,“ hovorí Diana.

Archív/Diana

​​Tureckí muži

Dve rôzne náboženstvá, dve iné kultúry, dva diametrálne odlišné jazyky a úplne iné zmýšľania. Temperamentná, podobajúca sa občas talianskym manželstvám, keď sú ľudia raz hore a raz dole. Presne taká je podľa Diany láska s Turkom. „Človek na lásku s Turkom musí byť povahovo stvorený. Ja by som ju nemenila za nič na svete, i keď je to niečo medzi sci-fi a realitou, ľudia v nej musia hľadať stred vo všetkom, v čom vyrastali. Je ťažké sa rozprávať s niekým, koho učili, že cukor je čierny, keď ja viem, že je biely.“ Turci sú od prírody dominantní a zvyknutí rozhodovať vo všetkom.

„Názor si poviem, on si ho aj vypočuje, no urobiť kompromis je občas veľmi ťažké. Sú určite tvrdohlavejší a sú veľkí žiarlivci,“ hovorí Diana. V Turecku treba odlišovať slovenskú žiarlivosť od tureckej. „Turci nezvyknú žiarliť na svoju ženu, ale na mužov, ktorí sa na ženy pozerajú pohľadmi, ktoré sa mužom už nepáčia,“ dodáva Diana. Keďže miluje slnko, more a teplo, vie si predstaviť život na juhu Turecka, v Istanbule by pre jeho ľudnatosť žiť nechcela. „Môžem žiť v Turecku aj 10 rokov alebo celý život, vedieť turečtinu, no vždy budem len cudzinka. Turci chcú veľmi spoznávať aj Európu a zažiť niečo iné.“

Archív/Diana

Bájkari Turci

Rodina je v Turecku na prvom mieste. Sú súdržné, veľké a tradičné. Práve jej členovia sa ku vzťahom radi vyjadrujú. Najmä pokiaľ ide o bohatšie vrstvy, rodina mladým zasahuje do vzťahov. „Turci si nemôžu vziať len tak hocaké dievča, preto majú tie telenovely taký nádych,“ hovorí Diana. Na druhej strane sú vzťahy Turkov s cudzinkami odlišné a viac dynamické. „Romantickí sú do tej doby, kým ťa dostanú, no v určitom slova zmysle sú ,,kalerábisti“, ktoré radi ,,natlačia do hlavy“ mladým dievčatám z rôznych európskych krajín. Turci sú samozrejme veľkí fešáci s charizmou a šarmom, tým dievčatám to vtedy príde, že sú romantickí, no ono je to taká rozprávka na úvod a realita príde potom. Nie je to zlá realita, len je iná,“ odhaľuje tajomstvá Diana.

Islam a kresťanstvo

Vždy je to o rodine a dodržiavaní tradícií. Hoci Diana s tým nikdy nemala problém a úžasne vychádza s celou jeho rodinou, pozná kamarátky, ktoré sa rozhodli na islam konvertovať. ,,Odo mňa to nikdy nikto nevyžadoval. Keď som tam, akceptujem ich tradície, viem, že ak budem chcieť ja niečo na Slovensku, nepovedal by nie.“

Archív/Diana

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 09:29