Daniel mucha pochádza z malej dediny neďaleko Vranova nad Topľou.Archív/daniel Mucha/
StoryEditor

Zo slovenskej osady na školu do Kalifornie: Nikto nerieši farbu mojej pleti, učitelia sú tu menej v strese

Ľubomíra Somodiová10.05.2022., 15:00h

Z malej slovenskej dediny na východe za štúdiom za Veľkú mláku. Aj tak by sa dal v skratke opísať príbeh Daniela Muchu, ktorý je na ročnom štipendijnom programe v slnečnej Kalifornii.

Lajkuj Brainee.sk na

Za tvárou úspešného študenta sa však skrýva viac. Daniel je Róm. Pochádza zo skromných pomerov a ako sám hovorí, prostredie, v ktorom vyrastal, veľmi nepraje vzdelaniu. „Moji rodičia nemali vôbec možnosť ísť na lepšiu školu. Boli v komunite, kde na vzdelaní nezáleží,“  hovorí s tým, že jeho komunita ho podporuje a váži si ju za to. Ale čo sa týka samotného vzdelania, nemá veľmi za kým zájsť „po radu“.

Chuť učiť sa

Na druhej strane tvrdí, že má veľké šťastie na ľudí. Už na základnej škole jeho chuť učiť sa podchytila bývala triedna učiteľka, za čo je jej veľmi vďačný. Aj vďaka nej sa dostal na osemročné gymnázium vo Vranove nad Topľou.

Rozvíjať a vzdelávať sa sa mu darilo aj vďaka organizácii Divé maky, ktorá pomáha talentovaným Rómom na Slovensku. „Som v organizácii Divé maky, ktorá pomáha Rómom na Slovensku, ktorí majú nejaký talent. Oslovili ma s tým, že organizácia GBE Foundation prostredníctvom svojho programu posiela troch študentov gymnázií zo Slovenska do Ameriky. Napísal som esej, spravil som interview a vzali ma,“ ozrejmuje, ako sa začali črtať jeho prvé kroky, ktoré ho priviedla do USA, kde študuje strednú školu na Santa Cruz High School.

 

image

Daniel študuje v USA.

Tomas Lakostik/Tomas Lakostik

 

Keď mu oznámili, že získal stáž, mal zmiešané emócie. Hoci sa tešil, mal aj obavy. Bolo to prvýkrát, čo mal vycestovať od rodiny, a to rovno tak ďaleko. „Mal som stres z toho, či sa dobre adaptujem. Prvý deň v USA som bol nervózny.  Hosťovská rodina ma vyzdvihla z letiska. Potom sme odbočili z cesty a prvýkrát som videl oceán. Povedal som si 'dobre, že som prišiel',“ spomína. Veľké obavy mala oňho aj mama, ktorá mu však nakoniec cestu za vzdelaním povolila.

Jeho obavy boli zbytočné, kamarátov si našiel oveľa skôr, než dúfal.

Priznáva, že zo začiatku bola jeho slovná výbava veľmi formálna. „Frázy ako 'How Are you?'“ decká veľmi nepoužívajú. Naučil som sa preto rozprávať viac neformálne.“

 

Mýlia si ho s Mexičanom

Na gympli na Slovensku je jediný Róm v triede. „So spolužiakmi sme spolu kvázi od piateho ročníka, na začiatku tam boli deti, ktoré mi dali pocítiť, že som Róm. Boli to práve tie deti, ktoré sa neučili a buď prestúpili alebo sa nedostali ďalej,“ tvrdí.

V USA sa s rasizmom nestretol. „Nikto tu nerieši farbu mojej pleti, ale len to, aký som človek,“ hovorí a so smiechom dodáva, že si všetci myslia, že pochádza z Mexika. „Vravím im, že som z Európy.“ Nešpecifikuje, že je Róm, „pretože vidia Gypsies inak – ako čarodejníkov. Nechce sa mi veľmi vysvetľovať, ako to je.“ 

 

image

So slovenským veľvyslancom v USA

Archív/daniel Mucha/

 

Učitelia sú v mnešom strese

V čom vidí rozdiel medzi výučbou na Slovensku a v USA? „Hodiny sú oveľa dlhšie. Na Slovensku máme 45 minútové hodiny. Tu máme hodinu a pol a potom 40 minútovú prestávku. Porozprávaš sa s kamarátmi a si oddýchnutý,“ popisuje štúdium.

Mladý Róm si pochvaľuje uvoľnenejšiu atmosféru, ktorú si vysvetľuje menším tlakom na splnenie osnov. „Učitelia sú tu menej v strese. Na Slovensku stále prízvukujú, že meškáme. Tlačia na nich a potom tlačia na nás a každý je v strese.“

Na hodinách, na ktorých to je možné, veľa diskutujú. Dôležité sú vraj domáce úlohy a projekty, ktoré musia odovzdať „Je to založené na tom, že musíš odovzdávať úlohy, nemusíš byť ani múdry, ale musíš odovzdať zadania,“ozrejmuje. 

image

Zahral si v školskom muzikáli

Archív/daniel Mucha/

Dostal aj pracovnú ponuku

Školský rok je rozdelený na dva semestre. Každý si volia štyri alebo tri predmety. Prvý semester mal Daniel kreatívnejšie hodiny - Fotografiu, matematiku, anglickú literatúru a videoprodukciu. „Učili sme sa ako robiť videá, ako narábať s 3D grafikou, dosť veľa som sa tam naučil. Dokonca som dostal príležitosť robiť 3D grafiku vo firme Space tech, keď budem straší,“ hovorí. 

Daniel má aj umelecký talent. Na Slovensku sa venoval herectvu, ktoré 10 rokov študoval na základnej umeleckej škole. V USA svoje hobby nezavesil na klinec. „Vyskúšal som si vystupovať v školskom muzikáli. Hral som otca Ariel v predstavení Malá morská víla.“

Chce pomáhať 

Hoci ho to tiahne k divadlu, chce predovšetkým pomáhať Rómom a svoju budúcnosť vidí zatiaľ inde. „Pomohlo mi veľmi veľa ľudí, chcel by som to vrátiť späť,“ priznáva. „Rád by som založil firmu, ktorá by Rómom sprostredkovala prácu. Môj ultimátny plán je znížiť nezamestnanosť.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:19