TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

National Geographic ukázal, ako sa Bratislava a Košice zmenia o 50 rokov. Na Balkáne im našli dvojičky

san07.04.2021., 13:49h
Počasie a podnebie na celom svete sa už teraz mení z dôvodu klimatickej zmeny spôsobenej človekom. Pozrite sa, ako by sa mohla situácia zmeniť za 50 rokov v slovenských mestách, ak by emisie uhlíka naďalej rástli.
Lajkuj Brainee.sk na

Časopis National Geographic na svojej stránke analyzoval 2 500 obývaných oblastí na celom svete kvôli pochopeniu toho, ako by mohol vyzerať svet v dôsledku klimatickej zmeny za obdobie 50-tich rokov. 

Medzivládny panel o zmene klímy identifikuje budúce klimatické scenáre RCP, ktoré sa líšia v závislosti od toho, ako sa zvyšujú emisie skleníkových plynov.

National Geographic upozorňuje, že na analýzu využíva údaje vytvorené pomocou najhorších predpokladaných scenárov vývoja, známych ako RCP 8.5.

Vyše 90 miest bude mať klímu, aká tu ani nie je

Pozrel sa na to, ako by sa to mohlo za polstoročie zmeniť napríklad v anglickom Londýne či vietnamskom Hanoji, ale aj v dvoch slovenských mestách - Bratislave a Košiciach. 

„Do roku 2070 bude Boston v americkom štáte Massachusetts skôr ako teraz Bardwell v štáte Kentucky. Počas leta bude maximálna teplota v priemere o päť stupňov Celzia vyššia a padne tam o 49 milimetrov dažďových zrážok viac,“ uvádza sa na stránke.

Podľa nej bude v Londýne asi tak ako je teraz v talianskom Sovicille, s teplotami, ktoré v lete stúpnu o štyri stupne Celzia a v zime o 52 milimetrov viac zrážok.

Klíma Hanoja, hlavného mesta Vietnamu zas bude taká, aká nie je v súčasnosti na žiadnom mieste na Zemi. Jeho budúcnosť a tiež budúcnosť ďalších 90 miest z celého sveta sa nebude dať porovnať s akoukoľvek aktuálnou klímou.

Slovensko v novej klimatickej zóne

„Čo sa týka Slovenska, respektíve Bratislavy a Košíc, do konca storočia sa v nich podmienky pravdepodobne zmenia tak veľmi, že budú v novej klimatickej zóne: miernej zóne bez obdobia sucha a s horúcimi letami,“ predpokladá najhorší možný scenár.

Mierne oblasti vo všeobecnosti nie sú ani príliš horúce, ani príliš studené, s obdobiami a množstvom zrážok, ktoré udržujú rastliny nažive. Priemerné teploty sa pohybujú pod bodom mrazu najmenej jeden mesiac v roku a zostávajú nad 10 stupňov Celzia najmenej jeden mesiac v roku.

V týchto regiónoch sú zrážky celoročné. Letá sú v týchto klimatických pásmach horúce a zimy mierne a zrážky sa tam vyskytujú po celý rok. 

Medzi 2 500 svetovými mestami sa National Geographic pozrel aj na to, ako o 50 rokov budú vyzerať dve najväčšie slovenské mestá.

Do roku 2070 by to malo v Bratislave podľa scenára, v ktorom budú emisie naďalej stúpať, vyzerať skôr ako v rumunskom meste Rojiste, čo sa týka teploty, zrážok a sezónnosti.

V Košiciach zase ako v súčasnom Gulyantsi v Bulharsku. Obe balkánske dvojičky slovenských najväčších miest od seba delí približne dva a pol hodiny jazdy autom.

Stredné riziko

Predpokladá sa, že maximálne teploty v Košiciach sa zvýšia v zime z terajšej škály minimálne od -5 do maximálne 1 stupňa Celzia na -0,2 až 6 stupňov a v lete sa súčasné hodnoty od 12 do 24 stupňov vyskočia na 17 až 31.

V oboch mestách sa počet dní v roku s teplotou nad 35 stupňov zvýši. Taktiež bude viac zrážok v zime, zo súčasných 123 milimetrov v Bratislave bude 146 milimetrov, v Košiciach zo 108 na 129 milimetrov.

​Ale v lete sa naopak množstvo zrážok zníži, teraz ich v Bratislave padne 237 milimetrov, do polstoročia by to malo byť 197. Košice by mali zažiť pokles zrážok z 259 na 210 milimetrov.

Obe mestá sú podľa National Geographic, čo sa týka klimatickej zmeny, vystavené strednému riziku. „Očakáva sa, že budú viac vystavené fyzickým zmenám, ale jej populácia je menej náchylná na vplyvy takýchto zmien. Slovensko je menej schopné prispôsobiť sa zmene klímy ako iné krajiny.“

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:22