Instagram/PIg Island
StoryEditor

Pig Island na Bahamách sa zmenil z raja na peklo. Turisti už nevedia, čo so sebou

Blanka Kucharovicová24.06.2021., 09:00h
Karibské more je domovom stoviek ostrovov a zátok, vďaka ktorým ho mnohí považujú za raj Zeme. Jedným z nich je aj Pig Island, teda prasací ostrov, ktorý si aj medzi celebritami získal obrovskú popularitu.
Lajkuj Brainee.sk na

Bahamy majú všetko. Krásne ženy, pláže s bielym pieskom, palmy, čerstvé tropické ovocie a aj krištáľovo čisté vody. Pár kilometrov od hlavného mesta Bahám, Nassau, sa nachádza štvrť s názvom Exuma. Na jej juhozápade je jedna z najatraktívnejších turistických destinácií, ostrovček Big Mayor Cay, ktorý je sídlom ošípaných plávajúcich v mori. Hoci ostrov meria maximálne kilometer a pol, v posledných rokoch na ňom prudko stúpla návštevnosť. Tú spôsobuje stádo divých ošípaných, rôzneho veku, farby a veľkosti.

Kde sa vzali – tu sa vzali

Dôvod ich príchodu na ostrov je diskutabilný. Niektorí domáci tvrdia, že ich tam kedysi priniesli námorníci, tí ich chceli voľne vykŕmiť a neskôr využiť na jedlo. Nikdy sa však po ne už nevrátili. Iní tvrdia, že sa nachádzali na lodi, ktorá stroskotala a prasiatka svojvoľne doplávali na ostrov. Na ňom si urobili svoj domov a čoskoro sa stali výbornými plavcami. Niektorí zas hovoria, že ich tam zanechal štáb pri nakrúcaní jedného z filmov ságy z Jamesa Bonda ešte v 70-tych rokoch.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kason Hills (@hauliboy)


Za najpravdepodobneší scenár však považujú úplne iný. V 90-rokoch začali obyvatelia na vedľajšom ostrovčeku Staniel Cay chovať stádo ošípaných. Časť populácie sa v súvislosti so smradom ošípaných voči farmárom vzbúrila a donútili zvieratá z ostrova presunúť. Farmári ich priniesli na ten vedľajší, kam ich na člnoch chodievali kŕmiť a naučili ich samostatnosti. Zvieratá si tam časom získali popularitu až do takej miery, že ostrov premenovali na Pig Island.

Celebrity idú po nich ako po údenom

Mnohí ich chcú maznať a fotiť sa s nimi. Tento dovolenkový trend sa pred pár rokmi preslávil najmä vďaka Irine Shayk, modelke a bývalej priateľke Cristiana Ronalda. Jej kuriózna fotografia s ošípanými na sociálnych sieťach vyvolala mnoho sympatií a ,,prinútila“ ostatné celebrity toto miesto navštíviť. Sú medzi nimi napríklad Gigi a Bella Hadid, sestry Kardashianové, herečka Amy Schumer alebo venezuelská fitness influencerka Michelle Lewin, ktorá si z ostrova odniesla aj talizman na sedacej časti. Po tom, čo sa pokúšala zapózovať medzi ošípanými, sa jedno rozbehlo voči nej a jemne zahryzlo do jej zadku.

Nočná mora pre zvieratá

Kým si tu dlhodobo zvieratá žili v úplnom pokoji, ostatného roku je pre nich tento ľudovo známy ,,Ostrov svíň“ skôr peklom ako rajom. Nikto by na vlastné oči nechcel vidieť, čo tu zvieratá podstupujú. Niektoré podľa bahamských úradov zomreli kvôli alkoholu, ktorý im turisti nalievali, iné podstúpili trýznenie v súvislosti s obyčajnými selfie a pózovaním pre fotky na sociálnych sieťach. Problém nastáva najmä vtedy, keď turisti začnú kŕmiť ošípané nevhodnou stravou alebo ich priamo pre zábavu opíjajú alkoholom.

Podľa bahamských úradov existujú dovolenkári, ktorí im prídu dať pivo, rum a potom si na nich ešte aj zajazdia. Žijú tam 30 rokov, no počet ich úmrtí nikdy tak nestúpal. Bahamské úrady zasiahli do nepriaznivej situácie. Prijali rad opatrení, medzi ktorými je napríklad zákaz kŕmenia ošípaných turistami. Úrady vedia, že táto turistická oblasť spoločne s jaskyňou Thunderball na susednom ostrove Staniel Cay predstavujú zlatú peňažnú baňu a prísť o ňu by rozhodne negatívne ovplyvnilo miestny cestovný trh.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:38