Archív HN
StoryEditor

Nočná mora na hraniciach. Odborník povedal, kedy by sa vyhol ceste do Chorvátska

Lucia Ležovičovákl14.07.2021., 10:00h
Jozef Orgonáš v HNtelevízii tvrdí, že cestovanie počas pandémie nie je problém, treba však dodržiavať opatrenia.
Lajkuj Brainee.sk na

Horúce počasie a blížiace sa prázdniny nás budú čoraz viac lákať k moru. O tom, za akých podmienok a kam sa dá cestovať sme sa rozprávali s Jozefom Orgonášom z cestovateľského blogu Cestujeme Spolu.

Jednou z tém, ktorá sa v súvislosti s cestovaním skloňuje, je očkovanie. "Myslím, že tých výhod zatiaľ nie je toľko," tvrdí Orgonáš o realite. Podľa neho by mohli práve výhody pri cestovaní ľudí motivovať. 

"Kto chce cestovať a zváži si svoje riziká sa tam v rámci splnenia podmienok dostane bez problémov," hovorí.

Nakoľko sa však začína šíriť delta variant, štát zvažuje znovu zavedenie štátnej karantény. Orgonáš v takom niečom nevidí problém. "Ak je taká podmienka," tak dobre. Problém by videl skôr v tom, že by sa podmienky zmenili počas daného pobytu.

Orgonáš hovorí, že podmienky u nás sú stále dosť benevolentné. "Absolvovať jeden PCR test alebo pár antigénových testov mi nepríde ako niečo hrozné," dodal s tým, že napríklad v Británii si ľudia museli za niekoľko tisíc libier zaplatiť na 14 dní hotely a nikam nemohli chodiť.

Všetko je však podľa neho o ľuďoch. Orgonáš tvrdí, že on sám je z tých, ktorí hrajú podľa pravidiel, nevie si však predstaviť, že by dokázali na hraniciach kontrolovať každého. 

​Cestovanie blogerov počas korony vníma ako dobrý nápad. "Objavili mnohé zaujímavé miesta," tvrdí Odnogáš s tým, že keby nemali malého syna, robili by so ženou zrejme to isté.

"Vnímali sme to ako inšpiráciu," dodal. "Všetci cestovali rozumne a bezpečne."

"Cestovať nie je problém. Cestovať chceme všetci. Je to o našej zodpovednosti," hovorí o cestovaní v dobe pandémie. "Ak človek ide na nejakú disco party niekde na Ibize, tak je to riziko väčšie."

Navyše sú dnes letenky extrémne lacné. "Tých možností je veľa a ceny sú čoraz dostupnejšie," tvrdí. Čaká však, že ceny budú rásť počas prelomu júla a augusta, kedy bude vrchol sezóny.

Ako upozorňuje vtedy sa chystajú mať dovolenky aj veľké automobilky na Slovensku a rad ďalších podnikov. 

"Hovoríme o desaťtisícoch ľudí, ktorí budú chcieť cestovať, lebo sú to jediné týždne, kedy budú môcť cestovať. Bude to masaker miestami," vysvetlil.

Orgonáš zároveň pripomína, aký nápor môže byť v posledný júlový týždeň aj na cestách a hraničných priechodoch do Chorvátska. 

"Všetci pôjdu v piatok alebo na sobotu. Ak môže, odporučil by som sa vyhnúť tomuto dňu, ideálne cez týždeň. Vtedy sú priechody prázdne," poradil. 

Celý rozhovor si pozrite v tomto videu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 03:02