Unsplash/Tomáš Malík, Facebook/Romana Tabak
StoryEditor

Niektorí sa v národných parkoch správajú ako zmyslov zbavení. Takto by si sa v nich mal správať

Marta Fandlová11.09.2021., 12:00h
Turistická sezóna zďaleka nekončí, vďaka pandémii čoraz viac ľudí začalo tráviť čas v prírode. Nie všetci však vedia, ako sa v tej prírode správať, nehovoriac o rôznych prehreškoch v Národných parkoch.
Lajkuj Brainee.sk na

Národné parky sú miesta, v ktorých je príroda veľmi málo dotknutá človekom a nachádzajú sa v nej rôzne krásne prírodné fenomény. Nie vždy však boli chránené. Ochrana Národných parkov sa začala v Spojených štátoch, v roku 1864 sa rozhodol Abraham Lincoln podpísať zákon, vďaka ktorému vznikol prvý Národný park Yosemite Valley.

Na Slovensku sú chránené zákonom o ochrane prírody. Národný park je definovaný ako rozsiahlejšie územie, prevažne s ekosystémami podstatne nezmenenými ľudskou činnosťou, alebo v jedinečnej a prirodzenej krajinnej štruktúre, tvoriace nadregionálne biocentrá a najvýznamnejšie prírodné dedičstvo, v ktorom je ochrana prírody nadradená nad ostatné činnosti.

V našej krajine máme deväť národných parkov:

  • Národný park Malá Fatra
  • Národný park Veľká Fatra
  • Národný park Muránska planina
  • Národný park Nízke Tatry
  • Národný park Poloniny
  • Národný park Slovenský kras
  • Národný park Slovenský raj
  • Pieninský národný park, ktorý je najmenší
  • Tatranský národný park, ktorý je zase najväčší a najvyšší

TASR

Päť stupňov ochrany

Na Slovensku v prírode rozlišujeme päť stupňov ochrany prírody. V národných parkoch vo všeobecnosti platí tretí stupeň ochrany prírody. Vieš však čo to znamená? Jednoducho povedané, tam, kde platí tretí stupeň ochrany prírody, je zakázané pohybovať sa mimo turistického chodníka alebo náučného chodníka za hranicami zastavaného územia obce.

Rovnako je tam zakázané stanovať, jazdiť na koni a zakladať oheň mimo uzavretých stavieb. Nesmieš sa v nich lyžovať, vykonávať horolezecký či skalolezecký výstup. V Národných parkoch je zakázané zbierať rastliny vrátane ich plodov, organizovať spoločné poľovačky a vykonávať akúkoľvek banskú činnosť.

​Nie každý sa tu však správa tak, ako sa má. Negatívnym príkladom je politička Romana Tabak, ktorá pred mesiacom zavesila na sociálnu sieť fotografiu z kúpania sa v Studenovodských vodopádoch, kde platí najprísnejší stupeň ochrany prírody. Poslankyňu už vypočúva Slovenská inšpekcia životného prostredia a hrozí jej pokuta až do výšky 3 319 eur.

Podobný prešľap spravil na Silvestra roku 2020 aj kontroverzný aktivista a bývalý policajt Peter Sihelský. Bývalý policajt začiatkom decembra roku 2020 odpálil v Tatranskom Národnom parku salvu ohňojstrov. Prípad sa stále vyšetruje, Sihelský ostal zatiaľ bez trestu, napriek tomu, že inkriminovaný prípad je zachytený aj na videu.

Unsplash/Elisha Terada

Ohrozené vzácne druhy zvierat a rastlín

Pýtaš sa prečo sú tieto prešľapy taký veľký problém? Je to preto, lebo v národných parkoch žijú veľmi vzácne druhy zvierat a rastlín. Napríklad v Tatranskom národnom parku žije 11 druhov rýb, päť druhov plazov, 102 druhov hniezdiacich vtákov a až 14 druhov cicavcov. Ak sa napríklad niekto kúpe alebo paddleboarduje v jazere, môže tak veľmi jednoducho ohroziť živočíchy, ktoré v jazere alebo v potoku žijú.

Napríklad, ak máme na sebe nejaký parfum či opaľovací krém, ktorý sa dostane do vody, môže to spôsobiť vážne problémy vzácnym živočíchom, ktoré tam žijú. Bežné opaľovacie krémy obsahujú nebezpečné škodlivé a chemické látky ako oxybenzon, oktokrlen alebo zmes parabénov. Práve tie môžu spôsobiť vážne problémy vodným tvorom a veľmi ľahko sa im môžu dostať do dýchacích ciest.

​Vážne problémy môže narobiť aj parfum, ktorý máme na sebe, pri kúpaní sa veľmi ľahko rozpustí vo vode. Ohňostroje zase spôsobujú veľmi veľa hluku, odpadu a dymu. V čase ohňostroja sú zvieratá pre hluk dezorientované, nevedia čo sa deje, napríklad vtáky narážajú do seba a zabíjajú sa. Okrem toho obsahuje aj rôzne prachové častice, ktoré tiež spôsobujú zvieratám rôzne zdravotné problémy.

Je veľmi dôležité, aby bola príroda v národných parkoch čo najmenej dotknutá človekom. Zákon o ochrane prírody by mal platiť pre všetkých a my by sme sa mali ku prírode správať úctivejšie, zodpovednejšie a lepšie. Skús na to teda myslieť, keď sa najbližšie rozhodneš objavovať najkrajšie a najvzácnejšie kúty našej krajiny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:37