Vybrali sme pre teba 7 tipov na malé európské mestá, ktoré musíš zažiťKoláž Brainee/
StoryEditor

Máš už dosť veľkých miest? Vybrali sme pre teba 7 tipov na malé európské mestá, ktoré musíš zažiť

Miroslav Kamody12.06.2022., 15:00h

Daj tento rok košom veľkým metropolám a vydaj sa na objavovanie tých najkrajších európskych mestečiek.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa svojich známych opýtaš, aké mesto by chceli navštíviť, zvyčajne sa dočkáš odpovedí v štýle Los Angeles, romantický Paríž, pulzujúci Londýn, zamilovaný Rím či dynamický Šanghaj. Podvedome nás to ťahá do veľkých miest, v ktorých sa ruch nikdy nezastaví a turistom majú čo ponúknuť ako cez deň, tak aj v noci.

Niektorí sú však už z objavovania metropol otrávení a hľadajú presný opak. Aj preto sme sa pozreli na zoznam portálu Travel and Leisure a vybrali pre teba sedem najzaujímavejších tipov na skvelé malé mestečká naprieč Európu.

Zell am See (Rakúsko)

image

Zell am See

Wikipedia/bestzeller/

Toto malé mesto patrí k najkrajším v celej Európe. Nachádza sa medzi tyrkysovým jazerom Zell a mohutnou horou Schmittenhöhe a navštíviť ho môžeš v ktorékoľvek ročné obdobie. V zime si tu skvele zalyžuješ a vyblázniš na snowboarde, v lete si zaplávaš alebo sa môžeš vidať na pešiu či cyklistiskú turistiku. K tomu všetkému ťa nádherný vlak Pinzgauer Lokalbahn prevezie aplskou scenériou. Dostaneš sa ním až na dosah Krimmlských vodopádov.

image

Koľko zaplatíte v Chorvátsku za mýto a ktorá je najkratšia cesta z Bratislavy do Záhrebu? Otestujte sa v praktickom kvíze

Telč (Česká republika)

image

Telč

Wikipedia/mr Hyde/

Česko nie je len Brno, Ostrava a Praha. Takmer všade nájdeš krásne malé mestečká, ktoré su ako vystrihnuté z rozprávky. Telč na hraniciach Moravy a Čiech je výnimočný tým, že je zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Historické centrum by lepšie nevymyslel snáď ani Andrzej Sapkowski pri opise mesta zo Zaklínača. Centrom tvorí trojuholníkové námestie, nad ktorým sa týči nádherný renesančný zámok.

Otranto (Taliansko)

image

Otranto

Instagram/map_of_italy/

Toto mesto vyzerá ako vystrihnuté z reklamy na dovolenku v karibiku. Magické prístavné Otranto ponúka kilometre nádherných pláží s trblietavou plytkou vodou. Aby toho nebolo málo, okrem kúpania sa v čistej vode môžeš zájsť na prieskum historického centra, ktorému dominuje stredoveká katedrála s podlahovými mozaikami z 12. storočia.

image

Chceš zažiť krajinu ľadu a ohňa? Toto musíš vedieť, ak chceš precestovať Island na vlastnú päsť

Zermatt (Švajčiarsko)

image

Zermatt

Unsplash/abigail Griffith/

Toto je presne to mesto, ktoré ti bude vyrážať dych už pri ceste doň. Nad Zermattom sa totiž týči Matterhorn, jeden z najkrajších a najznámejších vrcholov v Alpách. Samozrejme, v prvom rade ide o raj pre lyžiarov - oblasť ponúka cez 300 kilometrov zjazdoviek. Okrem toho však môžeš objavovať centrum mesta, ktoré je kompletne bez áut a v prípade teplejšieho počasia sa môžeš vydať lanovkou na najvyššiu hosrskú stanicu v Európe (Trockener Steg).

Cadaqués (Španielsko)

image

Cadaqués

Unsplash/david Monje/

Pokiaľ nie sú horské centrá pre teba, vyraz si do Cadaqués, ktoré vyzerá ako vystrihnuté z romatického filmu. Nachádza sa na na španielskom pobreží Costa Brava neďaleko francúzskych hraníc a je posiate bielymi budovami a uličkami, ktoré sa ťahajú až k prístavu, ktorý je posiaty malými loďami. Jeden deň si napríklad môžeš vyčleniť na opaľovanie na pláži, ďalší zase na prenajatie loďky. S ňou môžeš objavovať neďaleké zátoky, ktoré si zamiluješ.

image

Sabaka o koronavíruse a opičích kiahňach. Narušia dovolenkovú sezónu Slovákov?

Rothenburg ob der Tauber (Nemecko)

image

Rothenburg ob der Tauber

Unsplash/tobias Reich/

Pokiaľ patríš k milovníkom stredovekého obdobia, Rothenburg ob der Tauber musí byť bezpochyby tvojou najbližšou turistickou destináciou. Toto mestečko na juhu Nemecka vyniká romantickými bavorskými vežičkami, kamennými oblúkmi, hodinovými vežami, krčmami a drevenými budovami. Mimochodom, toto miesto poslúžilo ako inšpirácia pre dedinu v Pinocchiovi a dokonca tu nakrúcali aj drobné scény pre predposledný film o Harry Potterovi.

Gangi (Sicília)

image

Gangi

Wikipedia/lovecchio Laura/

Magické sicílske mestečko je si ťa získa hneď pri prvom pohľade. Na vrchole kopca, na ktorom je mesto postavené, sa nachádza hrad a lemujú ho stredoveké a barokové kostoly so slatohnedými domami. Vysoko nad tým všetkým sa týči mohutná sopka Etna. Pokiaľ ťa omrzí pobrežné slnko, kedykoľvek môžeš zájsť do desivej podzemnej hrobky Chiesa Madre Gangi, kde steny krypty lemujú mumifikovaní kňazi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 05:59