Malta sa pýši jasným modrým morom, nedotknutými zálivmi, ale aj krásnymi piesočnatými plážami či starobylou históriou.Unsplash/Calin Stan
StoryEditor

Chceš si užiť dovolenkový raj a nezruinovať peňaženku? Toto sú najlacnejšie destinácie v Stredomorí

kov21.06.2022., 10:00h

Pre tohtoročnú sezónu tam v priemere narástli ceny medziročne o 20 – 25 percent.

Lajkuj Brainee.sk na

Najlacnejšie stredomorské destinácie na tohtoročnú dovolenku sú Grécko a Turecko, v tesnom závese za nimi sa nachádza Španielsko. Vyplýva to z analýzy, ktorú na základe makroekonomických dát a porovnaní cien v online rezervačných systémoch najväčších nemeckých cestovných kancelárií (TUI Deuschland, DER Touristik, FTI) vypracoval broker CapitalPanda.

Grécko

Cenová politika letovísk v Grécku (aj v Španielsku a Turecku) súvisí s ekonomickou kondíciou krajiny. Grékov tradične trápi vysoká miera nezamestnanosti, ktorá bola zosilnená práve dopadom pandémie koronavírusu. Obľúbená destinácia Slovákov sa však snaží naplno obnoviť svoj povestný turizmus.

image

Západ slnka na mori v Thessaloniki.

Unsplash/Jim Makos

Ak by si sa rozhodol navštíviť túto krajinu, za pozornosť, okrem iných, určite stojí napríklad mesto Thessaloniki (Solún), v ktorom sa kĺbi bohatá história, krásne pobrežie a povestná gastronómia. Do destinácie, ktorá láka turistov z celého sveta, sa vieš z Bratislavy letecky dostať za sumu, ktorá nepresiahne 100 eur. Viac sme o tom písali v tomto článku.

image

Pivo, langoše aj sexuálne dobrodružstvá. Ako to vyzerá na bratislavskej Kuchajde?

Turecko

Tureckú ekonomiku trápi už niekoľko rokov dvojciferná inflácia, ktorá sa v posledných mesiacoch dramaticky zvyšuje. V apríli sa medziročná miera inflácie vyšplhala na takmer 70 percent, zatiaľ čo pred rokom sa nachádzala približne na 16-percentnej úrovni. Táto závratná inflácia spôsobuje oslabovanie tamojšej meny a zlacňovanie zájazdov pre zahraničných turistov.

image

Obľúbená turecká destinácia Alanya.

Unsplash/Mert Kahveci

Z toho vyplýva, že populárne destinácie s priezračným morom, pieskovými plážami, ale aj rušným nočným životom si môžeš tento rok vychutnať za nižšie ceny.

Španielsko a Malta

Na treťom mieste najlacnejších tohtoročných dovolenkových krajín sa nachádza štát preslávený nádhernými plážami, bohatou kultúrou, ale aj ľuďmi rozprávajúcimi najrýchlejším jazykom sveta. Španielov pandémia koronavírusu poriadne potrápila, čo sa samozrejme odrazilo aj na turistickom ruchu, ktorý celosvetovo patrí medzi covidom najviac zasiahnuté odvetvia.

Po dvoch rokoch „turistického pokoja“ sa však tradičné prímorské letoviská naplno prebúdzajú k životu, a turistické centrá ako Valencia, Malorka či Madrid si môžeš vychutnať v plnej kráse.

image

V Santanderi nájdeš promenády, biele pláže či hory.

Unsplash/Jose Cespedes Balongo

Ak miluješ promenády, biele pláže či hory, odporúčame ti prístavné mesto Santander. Španieli ho prezývajú aj poetickým názvom „Nevesta mora“, a patril napríklad aj medzi obľúbené miesta španielskeho kráľa Alfonza XIII. K najkrajším miestam v Santandri patrí maják na neďalekom útese. Nájdeš tu unikátny výhľad na záliv, ale aj kaviareň či galériu s umeleckými predmetmi.

Do španielskej destinácie sa z Bratislavy letecky dostaneš už od 75 eur, a viac sme o tom písali v tomto článku.

image

Malta sa pýši jasným modrým morom, nedotknutými zálivmi, ale aj krásnymi piesočnatými plážami či starobylou históriou.

Unsplash/Calin Stan

Top najlacnejšie krajiny na dovolenku v Stredomorí uzatvára Malta, ktorá sa pýši jasným modrým morom, nedotknutými zálivmi, ale aj krásnymi piesočnatými plážami či starobylou históriou.

Analytici CapitalPanda mapovali ceny v obľúbených destináciách pre najčastejšie dĺžky pobytu (7 a 10 dní), rôzne typy stravovania (raňajky, polpenzia, all inclusive) a taktiež podľa počtu hviezdičiek hotelu, ktorom je možné v danej lokalite pobyt stráviť.

Medzi ďalšie kritéria boli vybrané čo najkratšia vzdialenosť k pláži alebo prítomnosť bazénu v rámci daného rezortu. Vo všetkých prípadoch ceny zahŕňajú leteckú dopravu a zodpovedajú obdobiu od 1. júla do 31. augusta, teda obdobiu letných školských prázdnin.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:50