Bratislavu sa oplatí navštíviťUnsplash/martin Katler/
StoryEditor

Slovenské mestá za víkend - Bratislava. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Miroslav Kamody28.07.2022., 15:00h

Bratislava nie je nudná, ako si mnohí Slováci myslia. Pripravili sme si pre teba dokonalý víkendový plán, ktorý ťa nielen presvedčí o tom, že Bratislava je skvelé miesto na víkendový výlet, ale zároveň ponúkne aj ceny a tipy podľa toho, aký máš budget.

Lajkuj Brainee.sk na

Slováci čoraz častejšie uprednostňujú domáci turizmus pred zahraničným. Objavovanie domácej krajiny by malo byť niečo, čím si prejde každý z nás. Koniec koncov, mnohokrát cestujeme stovky či tisíce kilometrov za niečím, čo nájdeme aj v našej domovine.

Aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli priniesť ti nový seriál s názvom Slovenské mestá za víkend, kde si predstavíme tipy na výlety, atrakcie, zaujímavosti, ale aj kvalitné jedlo či ubytovanie podľa tvojich rôznych finančných možností. Úplne prvým mestom je rovno to hlavné - Bratislava.

image

Nemáte peniaze? Toto sú najlacnejšie ubytovania na Slovensku (bez ohľadu na to, ako vyzerajú)

Začni v Starom Meste

Po príchode ti odporúčame kúpiť si Bratislava CARD, ktorú ponúka priamo hlavné mesto. Jej cena je 20 eur (na 24 hodín), respektíve 25 eur (na dva dni) a jej najväčšiu výhodou je, že v nej máš okrem mnohého iného zahrnutú aj mestskú hromadnú dopravu.

Po ubytovaní by si mal rozhodne začať v Starom Meste. To svojou kompaktnosťou vždy zaujme turistov. „Niektorí povedia, že je také milé a malé, ľudia nemusia chodiť dlhé vzdialenosti. V angličtine je pre to dobrý výraz - „cozy” (útulné, vľúdne, pozn.). Historické centrum ponúka pre nich úplne všetko - históriu, krásne budovy. Dá sa povedať, že každá z nich je z iného architektonického obdobia, čiže majú taký ucelený obraz o histórii Bratislavy,” hovorí Adelinda Ježovicová, ktorá turistov po meste sprevádza už takmer 20 rokov.

image

Historické centrum mesta

Unsplash/victor Malyushev/

Keďže je Staré Mesto malé, nemáš problém prejsť ho, spolu s obedom a zastávkou v nejakom múzeu, za necelý deň. Pokiaľ sa chceš dozvedieť niečo viac, v rámci Bratislava Card máš každý deň o 14:00 komentovanú prehliadku zadarmo. Dozvieš sa tak, aké poklady skrýva Primaciálny palác alebo prečo je na veži Dómu sv. Martina osadená namiesto kríža koruna.

Zaujímavosti aj originálne selfie

Užiješ si architektúru mesta, dozvieš sa kopu zaujímavostí (na viacerých budovách sa napríklad nachádzajú delové gule z napoleónskych čias), uvidíš Čumila, miesta, kde hral Beethoven či Mozart a odhalíš, aká chyba je na označovníku pod Michalskou bránou. K tomu si môžeš pozrieť Dóm svätého Martina alebo si užiť vánok na nábreží Dunaja.

image

Dovolenka vlakom? Pozreli sme sa, kde všade sa dostanete z bratislavskej Hlavnej stanice

V rámci prvého dňa určite stihneš aj návštevu Bratislavského hradu a okolia so záhradami a pokiaľ rád dodržiavaš nastavený time management, určite stihneš aj jedno či dve múzeá. Navštíviť môžeš Múzeum farmácie, Múzeum židovskej kultúry, Expozíciu dejín mesta, Múzeum dopravy, Galériu Nedbalka, Mirbachov palác či Múzeum hodín.

Skvelou voľbou je aj Galéria Multium, ktorá spája spája umenie a fyziku, vďaka čomu budeš mať skutočne originálne selfíčka. Drvivú väčšinu z nich máš pritom vďaka karte Bratislava CARD zadarmo.

Po Dunaji až do púšte

Na začiatku druhého dňa máš za sebou historické centrum, bratislavský hrad, nejaké múzeum, fotku s najväčším street art dielom v strednej Európe (hotel Kyjev) a možno si stihol aj nejaké nákupy. Aj preto sa dnes vyberieme o niečo ďalej. Ráno môžeš navštíviť downtown s modernými vežiakmi (prípadne Medickú záhradu či Sad Janka Kráľa), kde si môžeš dopriať kávu.

Odtiaľ sa môžeš vydať hneď niekoľkými smermi. Prvý ťa privedie do Danubiana Meulensteen Art Museum, unikátneho múzea moderného umenia v Čunove. Dopraviť sa sem dokonca môžeš aj loďou, takže si mesto a cestu vychutnáš z úplne iného uhla.

image

99 % ľudí nemá žiadne očakávania, máme ťažké jedlo a nudnú Bratislavu. Čo hovoria zahraniční turisti o Slovensku?

Ďalej sa môžeš (taktiež aj loďou) vydať na hrad Devín, ktorý sa nachádza na sútoku riek Morava a Dunaj. Hrad bol svedkom slávy aj pádu Veľkej Moravy, prvého štátneho útvaru slovanských predkov na Slovensku, a bol dôležitou súčasťou sústavy pohraničných pevností Uhorského kráľovstva. Z hradu sa môžeš vydať na vyhliadku na Devínskej kobyle, prípade si urobiť výlet na Sandberg, unikátnu piesočnatú lokalitu, ktorá bola kedysi dnom mora.

Lesy a výhľady

Pokiaľ nemáš turistiku v krvi, vydať sa môžeš aj Železnú studničku, kam ťa bez problémov dopraví mestská hromadná doprava. Prejsť sa môžeš starým lesom, ktorý sa hlavne uprostred leta mení na oázu, kde svoj voľný čas trávi mnoho Bratislavčanov. Odtiaľto to nemáš ďaleko ani pri vysielač Kamzík, kde si môžeš doprať zaslúžený obed. Táto reštaurácia, na rozdiel od bratislavského ufa, skutočne ponúka otočné priestory.

image

Slavín

Unsplash/martin Katler/

Poslednou možnosťou, ktorú pre teba máme, je Slavín. Národná kultúrna pamiatka, ktorá je zároveň vojenským cintorínom, ponúka nádherné výhľady na celé mesto. Po ceste sa môžeš zastaviť v Horskom parku či v krčme Funus, ktoré je najstarším letným pohostinstvom v meste. Pre lepšiu predstavu, Funus je taký starý, že v ňom jedol ešte Ľudovít Štúr

Stravovanie

Lacné - Bella Napoli. Talianska reštaurácia na Obchodnej ulici síce nijako príliš neohúri, no sadnúť si sem môžeš na terasu, nachádza sa v centre mesta priamo vedľa zastávky električky a obedové menu ťa tu vyjde aj s polievkou na 6,60. A to je skvelá ľudová voľba!

Drahé - UFO Reštaurácia. Každý, kto príde do Bratislavy, si urobí fotku s Mostom SNP. Legendárne UFO vo svojom vnútri ukrýva luxusnú reštauráciu, ktorá patrí k najdrahším v meste. Za jedlo a nápoje si poriadne priplatíš, no za ten výhľad to mnohým rozhodne stojí.

image

História milovanej pizze: Takto sa jedlo chudobných stalo jedným z najpopulárnejších na svete (podcast)

Klasické - Flagship. Táto reštaurácia na Námestí SNP patrí k najväčším v Európe a ponúka tradičnú prešporskú kuchyňu doplnenú o recepty starých mám a pokrmy k pivu. Reštaurácia sa nachádza priamo v pôvodnom Kláštore Milosrdných bratov, takže si užiješ nielen jedlo, ale aj úžasnú atmosféru. Denné menu tu zoženieš od 8 eur.

Netradičné - Petržalské langoše. Kúsok od konečnej zastávky električky v Petržalke nájdeš langošáreň, ktorú si obľúbilo množstvo turistov aj domácich. Tomáš Hortenský stihol od roku 2013  vypražiť už približne 200-tisíc langošov, takže pokiaľ máš chuť na porciu s trhaným mäsom, BBQ omáčkou či jednoducho klasiku, vieš, kam sa treba vybrať.

Vegánske - Balans Bistro. V Bratislave je pomerne málo vegánskych podnikov. Medzi tie najlepšie však rozhodne patrí Balans Bistro na Jozefskej medzi Prezidentskou záhradou a Námestím slobody. Širokému výberu skvelého vegánskeho jedla skvele sekunduje obedové menu, ktorého cena aj s polievkou je osem eur.

image

Historické centrum mesta

Unsplash/martin Katler/

Ubytovanie

Najlacnejšie - Home Living Bratislava (privátne ubytovanie). Pokiaľ nepatríš k náročným turistom, za 32 eur zoženieš malú izbu so spoločnou sprchou v Ružinove. Neboj sa, nebudeš bývať na konci Bratislavy, v skutočnosti sa toto ubytovanie nachádza len kilometer od autobusovej stanice na Mlynských Nivách, čiže si stále v pešej dostupnosti Starého Mesta.

Najrozumnejšie - Apartments Historical Centre (tri hviezdičky). Za 63 eur na noc pre dve osoby dostaneš štúdio s vlastnou kuchyňou a kúpeľňou. Poteší bezplatný čaj či káva. Posteľná bielizeň a uteráky sú k dispozícii zdarma. Ubytovanie sa nachádza priamo v Starom Meste neďaleko Námestia SNP či zastávky Centrum.

image

Hobití domček, prerobená karosa či senecké Maldivy. Najcoolovejšie ubytovania na Slovensku, ktoré nájdeš na Airbnb

Najdrahšie - Villa Papaya (privátne ubytovanie). Máš peňazí nazvyš a chceš si užiť poriadny luxus? Na Airbnb nájdeš 1 278 eur (na Bookingu ju nájdeš aj lacnejšie) na noc celú vilu v Starom Meste neďaleko Hotela Bôrik, necelé dva kilometre od Bratislavského hradu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 23:07