Hallstatt má nenapodobiteľnú atmosféruX/glasszealot/
StoryEditor

FOTO Dokážu vyrobiť naozaj všetko. Číňania si zamilovali rakúsku dedinku natoľko, že si postavili jej vlastnú repliku

Viktória Revajová08.05.2024., 08:00h

Rakúska dedinka Hallstatt ročne priláka státisíce turistov, a to nielen z Európy. Táto rozprávková destinácia si získala aj čínskych turistov. Tých uchvátila natoľko, že si postavili jej vlastnú repliku.

Lajkuj Brainee.sk na

Počas letnej sezóny je beznádejne vypredaná. Svoje čaro má však aj počas zimných mesiacov. Reč je o rakúskej dedinke Hallstatt, ktorá je od Bratislavy vzdialená len štyri hodiny cesty autom.

Nie každý má však toľko šťastia, a niektorí sú ochotní precestovať tisíce kilometrov, aby zažili jedinečné genius loci tohto miesta. Turisti z Číny si ju však obľúbili natoľko, že sa rozhodli postaviť si vlastnú repliku Hallstattu.

image

FOTO Dedina, v ktorej sa nedá zablúdiť. Kúsok od Slovenska sa nachádza obec, ktorej 6-tisíc obyvateľov žije na jedinej ulici

Jej krása ju dostala do UNESCO

Dedinka Hallstatt, ktorá sa nachádza v úpätí hory Dachstein a jazera Hallstätter See je jedným z najkrajších miest v Rakúsku.

Kedysi to bolo pokojné miesto pod Alpami, avšak v posledných rokoch sa stáva viac a viac populárnym a prúdia sem davy turistov z celého sveta. Ročne túto malebnú dedinku navštívi až 800-tisíc turistov, čo z nej robí najnavštevovanejšiu obec v Rakúsku.

Okrem výnimočnej architektúry a jedinečného horského prostredia láka turistov aj jej bohatá história. Dedinka Hallstatt je stará vyše 7-tisíc rokov. Po stáročia je známa najmä vďaka ťažbe soli, pričom jej soľná baňa patrí k tým najstarším na svete. Vďaka tomu sa Hallstatt spolu s pohorím Dachstein a s krajinnou a historickou kultúrnou oblasťou Inneres Sallzkammergut dostal na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

image

Chceš konečne navštíviť miesto, ktoré na teba nevyskakuje z každého instagramového profilu? Prinášame netradičné tipy

Nenahraditeľná atmosféra

Malebná dedinka ponúka pohľad na jedinečnú scenériu rakúskych Álp, ktorú si turisti vychutnávajú počas plavby na Hallsttatskom jazere. Na jeho krištáľovo čistej hladine sa zrkadlia domčeky, ktoré stoja v strmom svahu okolitých kopcov. Pomedzi ne si razí cestu vodopád, ktorý je dielom matky prírody. 

Hoci je atmosféra a jedinečný prírodný terén Hallstattu nenahraditeľný, Čína sa rozhodla vytvoriť repliku tohto svetového unikátu.

Skopírovali celú dedinku

Už v minulosti si v Číne vytvorili repliky známych svetových pamiatok, ako napríklad zmenšené kópie Sfingy, Eifelovej veže či benátskych kanálov. Tentoraz však zašli ešte ďalej a vytvorili vernú kópiu rakúskej dedinky. I keď pri pohľade na fotografie skôr možno hovoriť iba o snahe. 

Čínska kópia Hallstattu vznikla v roku 2012 v meste Huizhou v čínskej provincii Guangdong. Jej výstavba stála v prepočte viac ako 800 miliónov eur.

image

Takto vyzerá námestie Hallstattu. Je tam podoba?

Chinesse Hallstatt/

Ide o presnú repliku rakúskej dedinky v životnej veľkosti. Na niektorých detailoch si dali skutočne záležať. V čínskom Hallstatte nechýba verná kópia miestneho kostola, obchody s rakúskymi výrobkami, promenáda či na vlas rovnaké námestie s fontánou.

Hoci sa spoločnosti China Minmetals Ltd., ktorá stojí za výstavbou čínskeho Hallstattu podarilo niektoré detaily napodobniť verne, niektoré veci sa jednoducho skopírovať nedajú.

Repliku rakúskej dedinky postavili v okolí jazera, ktoré sa však ani z diaľky nepodobá na to pôvodné. Rovnako v jeho okolí nenájdeš ani vysoké pohoria rakúskych Álp, a tak pôsobí skôr ako paródia na slávnu rakúsku obec.

Pobúrili miestnych

Projekt čínskych developerov bol najskôr zahalený rúškom tajomstva. Hoci si od starostu rakúskeho Hallstattu ešte skôr pýtali rady ohľadom výstavby budov, tvrdili, že sa chcú miestnym štýlom len inšpirovať. 

Neskôr vysvitlo, že chcú postaviť vernú kópiu rakúskej obce. Stalo sa to ale úplnou náhodou, keď sa jeden z pracovníkov počas návštevy pravého Hallstattu preriekol a majiteľke hotela prezradil, na akom projekte pracuje.

Obyvatelia Hallstattu s výstavbou repliky svojej domoviny nesúhlasili a prekážalo im, že niekto plánuje postaviť verné kópie ich domov. Aj napriek počiatočnému pobúreniu bol starosta Hallstattu hrdý, že niekde vo svete majú záujem o malú rakúsku dedinku. Koniec koncov táto replika spopularizovala aj samotný rakúsky Hallstatt, a aj vďaka tomu do neho z roka na rok cestuje čoraz viac návštevníkov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 09:48