V Čechách dražili najstarší rum na svete.Rums.cz/
StoryEditor

V Česku dražili najstarší rum na svete. Má viac ako 250 rokov a je z Jamajky, zo sumy sa ti zatočí hlava

Fľaša pricestovala z Jamajky do Európy v roku 1878. Po dlhom zozname majiteľov nakoniec skončila u českého zberateľa, ktorý ju predal za vyše 15-tisíc eur.

Lajkuj Brainee.sk na

V polovici októbra putovala do dražby najstaršia fľaša rumu na svete. Pochádza z roku 1760, je jamajskej výroby a vstúpila do online aukcie na českom portáli Rums. Poslal ju tam súčasný český majiteľ a zberateľ investičného alkoholu. Jej vyvolávacia cena bola 10-tisíc eur.

Dražba skončila 22. októbra a predajná cena sa nakoniec vyšplhala na viac ako 15-tisíc eur, píše Veronika Bělohlávková z portálu iDnes.

image

Nový spôsob odhalenia alkoholu v krvi. Pred týmto testom sa nikto neschová, opitého človeka odhalí v priebehu sekúnd

Fľaša pricestovala z Jamajky do Európy v roku 1878. V tom roku ju na Svetovej výstave v Paríži zakúpil Emile Martignole, Francúz žijúci od roku 1849 v Barcelone, kde prevádzkoval niekoľko obchodov s lahôdkami, vínom a alkoholom. Dovážal vtedy najmä vína zo Champagne, Burgundska a Bordeaux. Podľa záznamov na fľaši bol obsah 3. augusta 1935 preliaty do novej fľaše. 

Do českých rúk sa vzácna fľaša dostala iba pred niekoľkými rokmi, keď Martignolovi dediči dražili v lokálnej aukcii predmety z čias, kedy bolo lahôdkarstvo ich predka na vrchole. Fľaša bola zaradená do dražby medzi historické servírovacie zostavy.

Alkohol ako investícia

„Českí zberatelia nasledujú trend, ktorý je v Európe bežný už dlhšiu dobu. Investujú peniaze do unikátnych a vzácnych fliaš s alkoholom. V posledných rokoch je rastovo najvýznamnejšou investíciou práve rum,“ komentuje dianie Petr Švadlenka, jeden z prevádzkovateľov platformy rums.cz.

Ako príklad Švadlenka uviedol fľašu rumu českého bottlera Rum Shark Caroni 1989, ktorý sa do predaja dostal na začiatku roka 2023 za cenu 600 eur. A už 15. januára 2023 bola fľaša vydražená za takmer 1900 eur.

image

V polovici októbra putovala do dražby najstaršia fľaša rumu na svete. Pochádza z roku 1760 a  je jamajskej výroby.

Rums.cz/

Rumový svet však neznamená len fľaše vystavené na poličkách, myslí si ešte donedávna majiteľ najstaršieho rumu. „Rumový svet je najmä o priateľoch a degustovaní,“ popísal svoj vzťah k tomuto druhu alkoholu. Aj keď nezastiera, že jeho súčasťou sú aj peniaze. 

Koľko ich do rumu ročne investuje? „Odpovedal by som asi takto, najhoršia nočná mora každého zberateľa rumov je situácia, keď manželka predá fľaše za cenu, ktorú nahlásil ako obstarávaciu,“ smeje sa.

Spirit radar

To, za koľko sa rumy alebo investičný alkohol všeobecne vydražia, závisí od mnohých faktorov a veľkú úlohu hrajú detaily, napríklad to, kedy sa dražba uskutoční.

„Častokrát nie všetci fanúšikovia, ktorí by o fľašu mali inak záujem, o aukcii vedia. Môže sa tak stať, že sa v dvoch rôznych, ale blízkych obdobiach rovnaká fľaša môže vydražiť za veľmi odlišné čiastky,“ dopĺňa Jan Albrecht z Warehouse#1. Aby zberateľovi neunikla žiadna dražba konkrétnej fľaše, je možné využívať nástroje ako Spirit radar, ktorý monitoruje aukcie investičného alkoholu po celom svete.

image

Podľa záznamov na fľaši bol obsah 3. augusta 1935 preliaty do novej fľaši. 

Rums.cz/

Prvenstvo najstaršieho draženého rumu na svete doteraz držala fľaša z roku 1780, ktorá sa na začiatku roka 2023 predala za 28-tisíc eur súkromnému zberateľovi do Švajčiarska.

História jamajského rumu z roku 1760 siaha do čias, kedy na karibských ostrovoch vrcholilo otrokárstvo a výrobcovia trstinového cukru zakladajú prvé pálenice. Rum v tom čase slúžil iba na podporu morálky otrokov, námorníkov a vojakov. Fľaše s alkoholom boli určené na rýchlu spotrebu, zachovaný rum z jednej z prvých destilácií v Karibiku je skutočný unikát.

Do Európy bolo povolené rum dovážať až začiatkom osemnásteho storočia. Dovtedy bol absolútny zákaz importu tohto produktu. Francúzsko tým bránilo svoje víno a brandy.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:46