Pexels/Mathieu Acker, Unsplash/Pradnyal Gandhi
StoryEditor

Belgické rádové sestry si našli novú záľubu. Rozbehli varenie piva, zaviedli aj pivné nedele

ČTK18.12.2021., 13:00h
Rádové sestry z kláštora v belgickej dedinke Maredret sa pustili do podnikania, ktoré bolo po stáročia doménou mníchov.
Lajkuj Brainee.sk na

Dvadsaťčlenná ženská benediktínska komunita, ktorej tradícia siaha do roku 1893, sa pred piatimi rokmi rozhodla, že sa spoja so sládkami, aby začali variť pivo odrážajúce históriu a hodnoty kláštora. Z jeho predaja chcú benediktínky získať peniaze na najnutnejšie opravy kláštora, píše agentúra Reuters.

Po takmer troch rokoch spolupráce s rodinným pivovarom John Martin išlo tento rok v lete do predaja pivo jantárovej farby nazvané Maredret Altus, pri výrobe ktorého sa používa klinček a guličky borievky. Druhým produktom je Maredret Triplus, čo je svetlé pivo typu blond s koriandrom a šalviou.

„Sú dobré pre zdravie, pomáhajú tráveniu,” vychvaľuje pivá sestra Gertruda. „Všetkým sestrám pivo chutí, veď sme v Belgicku,” dodáva. Počas nedieľ si každá z nich vychutnáva jednu fľašu. Ide o pivá, pri výrobe ktorých sa používa pšenica špalda, o ktorej sa vo svojich textoch z 11. storočia zmieňuje už svätá Hildegarda z Bingenu, zakladateľka a predstavená benediktínskeho kláštora v Nemecku.

​Jej spismi o liečiteľstve sa sestry z Maredret inšpirovali a v receptúre použili byliny, ktoré bežne rastú v ich záhrade. Pod hlavičkou kláštora Maredret sa v súčasnosti vyrába 300-tisíc fliaš piva ročne, v najbližších rokoch pivovar počíta so zvýšením produkcie až na tri milióny fliaš za rok. Okrem Belgicka sa tieto pivá teraz predávajú v Taliansku a Španielsku.

Kláštorné pivá sú v Belgicku bežnou vecou, ​​ale doteraz išlo o spoluprácu sládkov s mužskými rádmi. Kláštor Maredret leží neďaleko mužského benediktínskeho kláštora Maredsous, pre ktorý pivo varí pivovar Duvel Moortgat. Sestra Gertruda uisťuje, že zlatý mok z jej kláštora si s pivami z Maredsous nekonkuruje, podľa nej sa dopĺňajú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:51