Ak mávate pravidelne po väčšom jedle nutkavú potrebu si zdriemnuť, môže vám chýbať vláknina. Tá má totiž zásadnú úlohu v stabilizovaní hladiny cukru v krvi. Ak jete jedlo s vysokým glykemickým indexom a nízkym obsahom vlákniny, energia vám následkom jednoduchého cukru v krvi vystrelí nahor a následne okamžite spadne. Odborníci na to odporúčajú jeden nie príliš príjemný test. Skonzumujte lyžicu kukuričných zŕn a odsledujte si, či sa vo vašej stolici objavia nasledujúcich 18 hodín. Ak nie, potrebujete viac vlákniny.Flickr.com
StoryEditor

Pomôže nielen v boji proti zápche. Potravina, ktorá ti zlepší a predĺži život

Blanka Kucharovicová27.06.2021., 09:00h
Znižuje pravdepodobnosť vzniku srdcových infarktov, mozgových príhod a chronických chorôb, akou je napríklad cukrovka druhého typu. Okrem toho pomáha pred priberaním, udržiava v rovine krvný tlak, ale aj hladinu cholesterolu. Bonusovým balíčkom je jej ľahká dostupnosť a nízka cena.
Lajkuj Brainee.sk na

Nemusíš ju zháňať len v drahých bio-raw potravinách, ale stačí ti zájsť do obchodu ,,pri dome“. Toto všetko sú výhody vlákniny. Hoci nejde o atraktívne ovocie z pralesov Južnej Ameriky, štúdie zistili, že konzumácia vlákniny je prirodzeným zázrakom trávenia a prináša mnoho zdravotných výhod. Naše telo je pre baktérie útulným domovom. Vedci z Univerzity Otago na Novom Zélande a zo škótskej Univerzity v Dundee každodenne odporúčajú jesť minimálne 25 gramov vlákniny. No ak chceš skutočne zlepšiť fungovanie svojho organizmu, siahni aspoň po 30 gramoch.

Jeme jej primálo

Kým mnohí hovoria o banáne ako o vlákninovej 120 gramovej bombe, treba si uvedomiť, že nejde o čistú vlákninu. Ak oddelíme prírodné cukry, tuky, z veľkého banánu nám zostanú len tri gramy vlákniny. Celosvetovo jej denne prijímame menej ako si myslíme. Ženy približne sedemnásť gramov a muži niečo viac ako dvadsať. Okrem ovocia a zeleniny by sme mali siahnuť aj po cereáliách, celozrnnom pečive, strukovinách, orechoch alebo cestovinách.

Návod ako na to

Zvýšiť príjem vlákniny v stravovaní nie je podľa odborníkov najľahšie. Je to výzva, ale aj obrovská pozitívna zmena pre trávenie. Zistiť aká potravina koľko čoho obsahuje sa zdá pre mnohých zdĺhavé. Profesorka výživy na Technickej univerzite v Aucklande, Elaine Rush viacerým uľahčila čas a uviedla návod ako telu dodať správnu dávku vlákninovej výživy.

25 gramov vlákniny môžu zakomponovať do stravy týmto spôsobom: pol šálky ovsených vločiek (deväť gramov), plátok celozrnného chleba (dva gramy), šálka šošovice (štyri gramy), varený zemiak v šupke (dva gramy), pol šálky špenátu (jeden gram), jedna mrkva (tri gramy), jablko so šupkou (štyri gramy).

Zemiaky v šupke a celozrnné pečivo

Britská Národná zdravotná služba na základe výskumu, ktorý trval viac ako dve dekády, navrhla, že ak by tisíc osôb zakomponovalo do svojej stravy vyšší obsah vlákniny, zabránilo by sa tak minimálne trinástim úmrtiam a šiestim prípadom srdcových chorôb.

Uviedla preto viacero tipov ako si uľahčiť svoje stravovanie. Medzi nimi sú rady: Varte čerstvé zemiaky so šupkou a nie bez. Vymeňte biele pečivo, cestovinu a ryžu za ich celozrnnú verziu. Urobte si na raňajky cereálie, napríklad kašu. Ako zákusok si dajte sušené alebo čerstvé ovocie. Konzumujte denne najmenej päť porcií ovocia a zeleniny. Pridajte do šalátov cícer, fazuľu alebo šošovicu.

Život bez sacharidov nie je výhra

Kým popularitu si získavajú skôr nízko sacharidové diéty, mnoho ľudí sa vláknine obracia chrbtom. Podľa trénera Denisa nízko sacharidové diéty nie sú dlhodobo udržateľné. ,,Nie som zástanca žiadneho extrému a nevidím problém s konzumáciou sacharidov, ktoré sedia do kalorického príjmu. No základom je vyvážená strava s veľkým množstvom sezónnej zeleniny a ovocia a aspoň dvadsať až tridsať gramov vlákniny pre správne fungovanie tráviaceho systému,“ hovorí Denis. Vláknina nám naviac pomáha cítiť sa plnšími a odbúravať nepretržitú chuť na jedlo. Ovplyvňuje tiež vstrebávanie tuku v tenkom čreve, zatiaľ čo ona sama sa trávi v hrubom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:56