Shutterstock
StoryEditor

Prázdniny u susedov: Maďarsko je aj krajinou chutí, ponúka viac, ako si zvyknutý. Vie to aj Michelin

HNstyleLucia Ležovičová25.07.2021., 08:00h
Experti odporúčajú, aby si len prišiel a nechal sa prekvapiť. Prečítaj si článok publikovaný v magazíne Prečo nie?!, ktorý vychádza ako príloha k Hospodárskym novinám.
Lajkuj Brainee.sk na

Ak vás bude niekto presviedčať, že maďarská kuchyňa sú iba klobásky či langoše, neverte mu. Michelinskí inšpektori totiž vedia svoje, a aj preto patrí Budapešť k pýcham svetovej gastronómie.

No nebolo to tak vždy. Maďari si totiž predsavzali, že svoju krajinu dostanú na gastronomickú mapu Európy. Stálo ich to síce veľa peňazí a úsilia, no podarilo sa im to a už zopár rokov sa tamojšie reštaurácie pýšia michelinskými hviezdami.

Keďže vo svete je čoraz viac turistov takzvaných foodies, darí sa nielen konkrétnym podnikom, ale profituje z toho celý turizmus a služby. Aj Michelin je totiž v prvom rade politika.

Hviezdami ovenčené

Na najvyššom piedestáli budapeštianskej gastronomickej scény stojí reštaurácia

Onyx. Aktuálne sa pýši dvomi vzácnymi hviezdičkami. A bedeker o nej píše: „V centre mesta sa nachádza reštaurácia, kde sedíte na pozlátených stoličkách, pod ligotavými lustrami, obklopený ónyxovými ozdobami. Kuchyňa je plná vášne a profesionality. Drží sa tradičných maďarských chutí, ku ktorým pridáva moderné trendy. Jedlá sú precízne upravené a intenzívne ochutené.“

Priekopníkom tejto gastronomickej revolúcie bola reštaurácia Costes. V roku 2010 vôbec ako prvá v Maďarsku získala vzácnu hviezdu a má ju dodnes. Maďarská kuchyňa sa v nej mieša s por
tugalskou, s jedlami sa párujú vína aj pivo.

Experti odporúčajú, aby ste len prišli a nechali sa prekvapiť šéfkuchárom. Majiteľom sa evidentne darí, pretože si už stihli otvoriť aj sesterskú reštauráciu na prízemí hotela Prestige Costes Downtown.

No a čuduj sa svete, už aj tá má Michelina. Jej zariadenie je minimalistické a atmosféra uvoľnená. Menu zahŕňa maďarské špeciality v odvážnej podobe. O Borkonyaha Winekitchen bedeker doslova píše, že sa tam oplatí zastaviť. Najväčším lákadlom sú vína a, samozrejme, nápadité, pútavé jedlá s jemnými lokálnymi vplyvmi.

Dostupné a kvalitné

Ak vám takýto luxus veľmi nevonia, stavte jednoducho na klasiku. Domáci hovoria, že v Maďarsku sa nikdy nemôžete zmýliť ani zostať hladní.

Dreamstime

​Množstvo delikates nájdete napríklad v známej budapeštianskej tržnici Vásárcsarnok. Milovníci vína určite nepohrdnú skvelými maďarskými odrodami, ktorým, samozrejme, kraľuje svetoznámy Tokaj.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 22:52