Flickr
StoryEditor

Ešte si neskúšal mediteránsku kuchyňu? Chyba. Môže ti predĺžiť život

Blanka Kucharovicová02.06.2021., 09:00h
Ukončiť svoj deň s pohárom vína vraj prináša veľa zdravotných výhod. Aj to je jedno z odporúčaní mediteránskej kuchyne, ktorá je popri japonskej, thajskej a indickej považovaná za jednu z najzdravších na svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Hoci na Slovensku ju zvykneme nazývať skôr mediteránska diéta a nie kuchyňa, s diétou to nemá nič spoločné. Je to životný štýl, súčasťou ktorého je iný druh stravovania sa, pomerne odlišný v porovnaní s našou tradičnou slovenskou kuchyňou.

Stredozemné more a na tanieri španielska paella

Dať prednosť šalátu s feta syrom pred bryndzovými haluškami neznamená držať diétu, ale siahnuť po bežnej každodennej južanskej kuchyni. Základom je čerstvá zelenina, ovocie, strukoviny, ryby, morské plody, hydina, pšenica, ale hlavne olivový olej a už spomínané víno. Mnoho domácich obyvateľov považuje za nevyhnutnú ingredienciu aj cesnak, ktorý vo veľkom znižuje cholesterol a krvný tlak.
Práve preto sa vraj Južania dožívajú vyššieho veku a majú menej srdcových problémov ako napríklad Slováci. Dôležité je minimum červeného mäsa, cukru, tukov, múky a repkového oleja.

Zdravotné výhody

Zmeniť životný štýl zo dňa na deň je nesmierne náročné a môže priniesť aj negatíva. Zo zmien sme podráždený, telu bude chýbať cukor či červené mäso. Začať môžete postupným pridávaním elementov mediteránskej stravy. Napríklad tanier šalátu denne, pretože reguluje črevnú flóru a dodáva veľa vlákniny. Zároveň pravidelná konzumácia strukovín reguluje hladinu cukru v krvi.

​Kladne ju hodnotí aj výživový poradca a fitnestréner Milan. ,,Mediteránska strava je super hlavne v tom, že obsahuje málo nasýtených mastných kyselín a naopak podporuje konzumáciu rýb a omega tri mastných kyselín. Je extrémne bohatá na ovocie, zeleninu a syry, čo výrazne pomáha k doplneniu všetkých minerálov a vitamínov. Nehovoriac o kvalite v pomere s energetickou hodnotou potravín, ktorú obsahuje,“ pochvaľuje vyváženú stravu odborník.

Začiatok dňa s pomarančovým džúsom človeka naplní energiou a dobrou náladou. Pravidelné jedenie paradajok znižuje riziko mozgovej príhody a hrozno zase chráni pokožku pred ultrafialovými lúčmi slnka.

Benefity vína

Podľa mediteráncov jesť hrozno alebo piť víno v lete je preto nevyhnutné. Pravidelná konzumácia vína podľa vedeckého týždenníka eliminuje baktérie, ktoré spôsobujú zubné choroby, vedie k menšiemu počtu bodnutí hmyzom či znižuje riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby. Takto vyvážená strava plná zeleniny, ovocia a strukovín vedie k ďalším príjemným benefitom – znižovaniu hmotnosti či celkového zlepšenia nálady. A to už je niečo, vďaka čomu sa oplatí mediteránsku stravu aspoň skúsiť, čo poviete? Mediteránsky druh stravovania sa nevznikol zo dňa na deň. Nesie so sebou dlhú históriu a dokonca je na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Začni víkend na mediteránsky spôsob:

Tradičný stredomorský šalát
100 g miešaných šalátových listov
6 sušených paradajok (ak sú v konzerve, odložte si olej na zálievku)
hrsť čiernych olív
1 malá plechovka ančovičiek v oleji
75 g syra feta, mozzarella alebo čerstvý syr podľa vášho výberu
listy bazalky
hrsť kapár
Šalátový dresing – vinaigrette:
extra panenský olivový olej
ocot z bieleho vína
štipka cesnaku
soľ

Príprava:

1. Dobre umytý šalát poukladáme do misy alebo na servírovací podnos a navrch poukladáme zvyšok ingrediencií.
2. Na prípravu vinaigretty použijeme olej z ančovičiek a zo sušených paradajok. Dobre premiešame a podľa potreby pridáme ešte extra panenský olivový olej.
3. Pridáme ocot a trochu soli. Rozdrvíme cesnak a lístky bazalky (niektoré si vyhradíme celé).
4. Všetko premiešame a podávame hotový šalát.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 04:55