Rodák z Anglicka od svojich počiatkov sólo kariéry nastolil špecifický štýl.Twitter/Darren-michael Cole
StoryEditor

Fenomén menom Harry Styles: Myslím si, že každý, vrátane mňa, má vlastnú cestu, ako prísť k svojej sexualite

Michal Čiernik29.08.2022., 12:00h

Pred rokmi pravidelne zapĺňal štadióny ako člen One Direction, svojej bývalej chlapčenskej skupiny. Túto jar a leto motá naživo hlavy fanúšičkám sám.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový kráľ popu, ako ho po novom korunoval portál Rolling Stone, vzbudzuje vášne. Držiteľ Grammy za rok 2021 v kategórii najlepší popový sólový výkon je idolom mladých. S veľkou popularitou a slávou však ruka v ruke chodí aj kritika, odcudzovanie a nenávisť. Spolu s jeho úspešným tohtoročným turné, ktoré sa pre pandémiu posunulo, sa stále viac zvedavcov zaujíma o jeho najväčšie tajomstvo.

Rodák z Anglicka od svojich počiatkov sólo kariéry nastolil špecifický štýl, a to nehovoríme o hudbe. Jeho trendy v obliekaní a vo vystupovaní väčšinu ľudí viedlo k presvedčeniu, že patrí do LGBTQ komunity. Tomu nasvedčovali aj fámy okolo jeho romániku s bývalým kolegom z kapely Louisom Tomlinsonom. Speváci však všetko popreli a Styles doteraz drží bobríka mlčanlivosti ohľadom svojej skutočnej sexuality.

Patrí do LGBTQ alebo nie? 

Momentálne má však podľa všetkého vzťah s Oliviou Wilde. Tá je režisérkou filmu Don‘t Worry Darling, v ktorom hrá Styles Jacka Chambersa po boku herečky Florence Pugh. No takisto, ako nepotvrdil konkrétne svoju orientáciu, tak ju ani nevyvrátil.

„Nikdy som verejne nehovoril o svojom živote mimo práce a zistil som, že mi to prospieva,“ vysvetľuje v najnovšom rozhovore pre RollingStone. „Vždy bude existovať nejaká verzia príbehu a myslím, že som sa práve rozhodol, že nebudem tráviť čas pokusmi o jeho opravu.“

Medzi dámskou a pánskou módou nerobí žiadne rozdiely

Práve podobné vyjadrenia v spojitosti s jeho extravagantným štýlom mnohým neprajníkom vadia a obviňujú ho s queerbaitingu. Zneužívania queer estetiky pre svoj úspech bez toho, aby sa konkrétne zaradil do tejto skupiny. „Nenosiť niečo, pretože je to dámske oblečenie? Nevyužil by si tak celý svet skvelých šiat,“ povedal v rozhovore pre Variety. 

„A myslím si, že je naviac vzrušujúce to, keď si môžeš obliecť to, čo sa ti páči,“ pokračoval. „Nemusí to byť pánske alebo dámske. Tie hranice sú čoraz viac tenšie.“ Vo svojej móde prijal rodovú plynulosť, ako pred ním Mick Jagger a David Bowie, a opakovane poukázal na to, aké zaostalé je každého zaraďovať a škatuľkovať.

image

Styles na turné v New Yorku.

Twitter.com/ Harry Styles/

Pomáhajú mu terapie 

Všetky tieto otázky a tlak na jeho súkromný život vyústili v kroky, ktoré Styles nechcel podniknúť. „Chcel som byť tým, kto môže povedať, že to nepotrebujem.“ Hovorí Styles o návštevách psychológa, ktoré začali pred piatimi rokmi v rozhovore pre Better Homes and Gardenes. Spevák tiež vysvetlil, že to, že sa stal sólovým umelcom, ho oslobodilo od niektorých nástrah, ktoré so sebou prinášalo pôsobenie v kapele. 

„Dlho som mal pocit, že jediná vec, ktorá mi patrila, bol môj sexuálny život. Veľmi som sa za to hanbil, hanbil som sa za predstavu, že ľudia vôbec vedia, že mám sex, nieto ešte s kým,“ povedal Styles. Ale po dlhšom čase v tomto odvetví a po tom, čo sa o sebe dozvedel viac v terapii, sa mu podarilo zbaviť sa niektorých pocitov hanby a viny, ktoré zažil.

Pre Rolling Stone prezradil, že v posledných rokoch začal chodiť na terapie rutinnejšie. „Zaviazal som sa, že to budem robiť raz týždenne,“ vysvetľuje. „O svoje telo sa starám každý deň, tak prečo by som to nerobil s mysľou?“

image

Debutoval vo vojnovom filme Christophera Nolana z roku 2017 Dinkurk.

Instagram/harry Styles

Kráľ popu je len jeden

Vzor slobody a držiteľ 43 hudobných cien sa pred nedávnom dostal pod ďalšiu vlnu kritiky, aj keď tentokrát za to on nemohol. Spomínaná symbolická korunovácia od Rolling Stone, ktorý ho nazval novým kráľom popu, rozpútala obrovské vášne. Titul, ktorý patrí nesmrteľnému Michaelovi Jacksonovi sa nerozdáva len tak a pripomenul to aj spevákov synovec.

Neexistuje žiadny nový kráľ popu. Rolling Stone, nevlastníte tento titul, môj strýko áno, nemôžete ho len tak niekomu dať,“ reagoval Taj Jackson na Twitteri. „Nič v zlom k Harrymu Stylesovi, je mega talentovaný. Dajte mu ale jeho vlastný titul,“ dodáva.

„Len som chcel spievať. Nikdy by som sa do toho nepustil za zámerom ubližovať iným ľuďom,“ reagoval Styles na komentáre. Styles nie je práve on-line človek, používa Instagram na prezeranie príspevkov o rastlinách a architektúre. „Zjavne mi to nerobí dobre,“ hovorí opatrne.

Nikdy nemal aplikáciu TikTok a Twitter nazýva „zasranou búrkou ľudí, v ktorej sa snažia byť ľudia na seba zlý,“ opisuje svoj vzťah k sociálnym sieťam. Nadanému 28 ročnému spevákovi a ničiteľovi predsudkov to ide rovnako dobre ako na pódiu, tak aj pred filmovou kamerou. Svoju filmovú kariéru rozbehol v Dunkirku. Zahral si aj v Eternals, kde stvárnil Erosa.

No na svojej popularite, či už pozitívnej alebo negatívnej, sa podpísali jeho posledné dva filmy. Spomínaný Don´t Worry Darling a jeho potencionálny vzťah s režisérkou a herečkou Oliviou Wilde. Alebo jeho najnovší film My Policeman, kde má zhodou okolností hrať homosexuálneho policajta Toma, ktorý sa však oženil s učiteľkou Marion.

image

Známa univerzita prichádza s prelomovou novinkou. Zavádzajú študijný predmet Harry Styles

Už beztak dosť zaujímavé obsadenie, vzhľadom na Stylesovu nejasnú sexualitu, okorenil zaujímavým komentárom ku sexuálnym gay scénam vo filme. V rozhovore pre Rolling Stone naznačil, že „keď sa do toho pustia dvaja muži, vytráca sa z toho nežnosť.“ Vo filme nepovažuje za nosnú tému gayov. Je to pre neho o láske a o stratenom čase. „Myslím si, že každý, vrátane mňa, má svoju vlastnú cestu, ako prísť na vlastnú sexualitu a dostať sa do nej pohodlnejšie.“

image

Módne ikony mladých sa neboja výstrednosti. Ku komu vzhliada generácia Z?

Napriek kritike, či už oprávnenej alebo nie, pozitívnej či negatívnej, je Harry Styles miláčikom ženských, ale aj mužských sŕdc už vyše desať rokov. Od ikonickej súťaže The X Factor v roku 2010, ktorá naštartovala jeho hudobnú kariéru až po prebiehajúce turné kde plní haly desiatkami tisíc fanúšikov.

To, kam ho jeho hudobná či filmová kariéra nakoniec dostane, je len vo hviezdach, dnes je však jeden z najmilovanejších hudobníkov generácie Z a jeho obrovská fanúšikovská základňa na neho nedá dopustiť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 05:54