Majstrovstvá sveta vo futbale ešte ani nezačali a už priniesli kontroverzie.Twitter/george Roussos/
StoryEditor

Majstrovstvá sveta v Katare sa odsúdili na smrť ešte skôr ako začali. Pozri sa, prečo ich celý svet bojkotuje

Michal Čiernik20.11.2022., 13:00h

Už samotné rozhodnutie spred dvanástich rokov usporiadať turnaj v štáte Perzského zálivu vyvolalo vysokú vlnu kritiky. Udalosti posledných mesiacov ju však ešte viac zdvihli.

Lajkuj Brainee.sk na

Majstrovstvá sveta sa považujú za najväčší futbalový sviatok nielen pre fanúšikov, ale aj pre samotných hráčov. Zahrať si na záverečnom turnaji je pre väčšinu futbalistov vrchol kariéry. Každé štyri roky sa kvalifikované národné tímy tešia na úvodný výkop na tomto prestížnom futbalovom podujatí. Tento rok je však iný a nie je to len tým, že sa majstrovstvá sveta konajú na prelome novembra decembra.

Kontroverzná cesta začala už pri výbere dejiska majstrovstiev pred dvanástimi rokmi. Vtedajší viceprezident medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a prezident Únie európskych futbalových asociácií (UEFA) Michel Platini zmenil smerovanie futbalu, ale nie k lepšiemu.

image

Kto ich získa, dosiahol vrchol svojej kariéry. Tento kvíz preverí, či rozoznáte slávne trofeje

Len týždeň pred hlasovaním a výbere dejiska sa mal stretnúť so šejkom Hamadom bin Jassim al-Thanimom, predsedom vlády Kataru, a jeho synom Tamimom bin Hamad al-Thanimom, ktorý v priebehu niekoľkých rokov nahradí svojho otca ako absolútny vládca krajiny, uvádza New York Times.

Platini, dovtedy extrémne skeptický a veľký odporca majstrovstiev sveta v Katare, za jedno popoludnie zmenil názor. O pár rokov neskôr jeho aj vtedajšieho šéfa FIFA Seppa Blattera obvinili z korupcie a dostali osemročný zákaz podieľať sa na všetkých aktivitách súvisiacich s futbalom. Tento rok ich však obvinení zbavili. O týchto korupčných škandáloch vyšiel pred pár dňami aj zaujímavý dokument na Netflixe.

Dejisko 22. Majstrovstiev sveta však bolo potvrdené a štát bez futbalovej infraštruktúry a futbalového cítenia sa pustil do premeny celej krajiny. Okrem dopravnej a sociálnej infraštruktúry sa pustili aj do megalomanského projektu vybudovania siedmych úplne nových futbalových štadiónov a rekonštrukcie Medzinárodného štadióna Khalifa, ktorý ako jediný stál už predtým. To, že niektoré z týchto architektonických skvostov postavili len za pár rokov, je dôkazom veľmi kontroverzne použitej pracovnej sily.

image

Hologramy, NFT vstupenky, či šály, ktoré zaznamenávajú hnev. Pozri si vychytávky, ktoré zmenia budúcnosť športu

Státisíce migrujúcich pracovníkov z niektorých najchudobnejších kútov planéty zvýšili populáciu krajiny o 13,2 percenta. Koľko ich pri výstavbách zomrelo sa nikto nikdy nedozvie, niektoré organizácie týkajúce sa ľudských práv však odhadujú tisícky obetí. Ďalšie tisícky robotníkov, o ktorých vieme, sa však do svojich krajín vrátili chorí, zranení alebo bez vyplatenej mzdy.

Veľmi rozoberanou témou sú aj LGBTI+​ fanúšikovia. V tejto malej konzervatívnej moslimskej krajine je sexuálna aktivita osôb rovnakého pohlavia trestaná až siedmimi rokmi väzenia. Šéfovia turnaja len minulý týždeň trvali na tom, že „na majstrovstvách sveta je vítaný každý bez ohľadu na pôvod, vierovyznanie, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo národnosť“. Napriek tomu v tom istom liste, ktorý údajne poslali 32 súťažiacim národom, vyzvali hráčov, aby sa zamerali na futbal a nie na rozdávanie morálnych lekcií. 

image

FIFA oznámila, kde sa budú hrať Majstrovstvá sveta 2026. Futbalisti proti sebe nastúpia v USA, Mexiku aj Kanade

Pre futbalových fanúšikov su majstrovstvá sveta symbolom zábavy a mesačného opojenia z nezameniteľnej športovej atmosféry. Usporiadatelia síce sľubujú neopísateľný zážitok, realita sa zdá byť však iná.

Prísne LGBTI+​ zákony a nariadenia odsúdili nielen fanúšikovia, ktorí po celom svete turnaj bojkotujú, ale aj svetoznáme celebrity, ktoré mali vystúpiť na otváracom ceremoniáli. Ten sa má začať 90 minút pred úvodným výkopom prvého zápasu medzi Katarom a Ekvádorom o 17:00 nášho času. 

image

Hra na tri bránky, v korčuliach či na motorkách. Ak ťa nebaví klasický futbal, vyskúšaj jeho netradičné verzie

„Nebudem vystupovať a ani som sa nikdy nezúčastnil vyjednávania o vystúpení. Na diaľku budem povzbudzovať Anglicko a teším sa na návštevu Kataru, keď splní všetky prísľuby ľudských práv, ktoré dal,“ vyhlásila Dua Lipa, ktorá tak vysvetlila fámy o jej účinkovaní v Katare. 

„V skutočnosti mi pred 15 mesiacmi ponúkli veľa peňazí, viac ako 1 milión dolárov, aby som tam vystúpil. Odmietol som to,“ prezradil škótsky spevák Rod Stewart. Jednou z najväčších celebrít, ktoré mali vystúpiť, bola aj Shakira, ktorá len pred pár dňami zrušila účasť. 

image

Beckham si ho zablokoval, FIFA a Svetový pohár jeho výzvy ignorujú. Gej z Kataru upozorňuje na porušovanie LGBTI+ práv

Napriek tomu si diváci budú môcť užiť spevákov ako Robbie Williams, Jason Derulo, Sean Paul či Nicki Minaj. Teda užiť ako užiť, lebo len pár hodín pred začiatkom mundialu sa katarská vláda rozhodla zakázať predaj a konzumáciu piva na štadiónoch. Fanúšikovia si budú môcť dopriať alkohol len vo vymedzených fanúšikovských zónach v jednotlivých mestách. A keď by si sa už rozhodol dať si jedno orosené, vyjde ťa na približne 19 eur.

Tieto všetky kontroverzie vyústili ešte v jeden bizár, ktorý sa šíri na internete. Usporiadatelia mali totiž údajne zaplatiť a najať fanúšikov, aby umelo dotvárali atmosféru v okolí štadiónov. Na desiatkach videí na sociálnych sieťach je vidno indických fanúšikov rozdelených do táborov podľa reprezentácií. Usporiadatelia však tieto tvrdenia odmietajú a nazývajú ich rasistickými.

Nech je to už akokoľvek, majstrovstvá sveta v Katare sa zapísali do futbalovej kroniky hrubým písmom ešte skôr, ako začali. To, ako skončia, sa dozvieme 18. decembra, kedy sa odohrá finálový zápas. O ikonickú zlatú trofej sa poslednýkrát pobije 32 tímov. Na budúcom šampionáte sa totiž predstaví až 48 reprezentácií. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 12:37