Sauna a politika idú vo Fínsku ruka v ruke.Pixabay/estoniansaunas/
StoryEditor

Fíni posúvajú diplomaciu zase o krôčik ďalej. Rokovania organizujú v saune

iDnes.cz06.02.2023., 08:00h

Fínski diplomati využívajú už niekoľko rokov saunu ako miesto, kde sa dá uvoľnene preberať medzinárodná politika a riešiť najrôznejšie problematické otázky.

Lajkuj Brainee.sk na

Takzvaná diplomatická sauna funguje napríklad na fínskej ambasáde vo Washingtone, ale aj na ďalších zastúpeniach severskej krajiny po celom svete. Vlani vznikla novo sauna aj na prízemí fínskej ambasády v Londýne, napísala britská BBC.

image

Kamila sprevádza turistov k polárnej žiare. Priemerný Slovák by Fínov s ľahkosťou prepil, hovorí

Diplomacia sa dá robiť rôzne: prostredníctvom medzinárodných samitov, rokovaní na vysokej úrovni či lákavých recepcií, kde ľudia popíjajú šampanské a jedia vynikajúcu čokoládu. Diplomati z Fínska na to majú ešte svoju tajnú zbraň, jedinečný spôsob, ako komunikovať s ľuďmi. Ale len v prípade, ak sú aktéri ochotní sa vyzliecť, píše sa na webe iDnes.cz.

Formát saunovej diplomacie je jednoduchý. Napríklad fínski diplomati pozvú svoje kontakty na ambasádu v Londýne. Zoznámia sa, dajú si na privítaný pohár, a potom prichádza na rad sauna. Ženy idú zvlášť ako prvé, potom sa vymenia s mužmi. Na konci sa všetci stretnú na ďalší pohárik a niečo malé na jedenie, opísal reportér BBC.

„Sauna predstavuje starú fínsku tradíciu, ide o neoddeliteľnú súčasť tamojšieho spôsobu života,“ hovorí Heli Suominenová z tlačového oddelenia fínskeho veľvyslanectva vo Veľkej Británii. V saunovej diplomacii podľa nej ide predovšetkým o budovanie dôvery a nadväzovanie priateľstva. „Vytvára to dobré prostredie pre úprimné diskusie. Skutočnosť, že nie ste úplne oblečení, veľmi pomáha, pretože sú si všetci rovní a je jednoduchšie zabudnúť na postavenie a tituly,“ dodáva. Podľa nej tak možno prebrať veci viac do hĺbky.

Ako uviedol Federico Bianchi, diplomat pracujúci v Londýne pre Európsku úniu, saunovú diplomaciu si užíva, pretože „je iná“. „Je celkom zvláštne nebyť oblečený a choroby sa spoľahnúť aj na svoj vzhľad a na to, ako vás vďaka tomu vníma váš partner,“ popísal. „Musíte sa spoľahnúť len na slová prednesené v nahote,“ dodal.

image

Ekologické krajiny, ktorým planéta nie je ukradnutá. Prinášame ti destinácie, ktoré sa pýšia nielen krásnou prírodou

Fínski politici používali v minulosti saunu aj pre zásadné diplomatické rokovania. V 60. rokoch vtedajší fínsky prezident Urho Kekkonen viedol v saune niekoľkohodinový rozhovor s vodcom Sovietskeho zväzu Nikitom Chruščovom, aby zmiernil tlak na Helsinki. Rusko nakoniec pristúpilo na fínske požiadavky a umožnilo Fínsku integrovať sa so Západom. V roku 2005, keď fínsku metropolu navštívil ruský prezident Vladimír Putin, vyrazil do sauny s manželom fínskej prezidentky Tarjy Halonenovej. Následne to popísal ako „skvelý zážitok“.

Pre Fínov je saunovanie integrálnou súčasťou každodennosti. V krajine je okolo troch miliónov sáun, rieši sa tu všetko od pytačiek, osláv, zásnub či iných rodinných udalostí. Fínky dokonca skôr v saune aj rodili, v predkresťanských dobách bola sauna považovaná za posvätné, takmer mystické miesto.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:30