Ničivý požiar v Banskej Štiavnici zasiahol sedem budov, zasahovali hasiči aj armáda.Brainee X Canva/
StoryEditor

GALÉRIA Požiar v Banskej Štiavnici: Čo všetko o ňom vieme a ako sa dá pomôcť pri obnove?

Marek MoravčíkTASR19.03.2023., 14:06h

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem ďalších budov. Na mieste zasahovali desiatky profesionálnych hasičov, dobrovoľní hasiči i vojaci.

Lajkuj Brainee.sk na

Policajný zbor v Banskej Bystrici na svojom Facebooku informoval verejnosť, že v súvislosti s rozsiahlym požiarom v centre Banskej Štiavnice začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Na poškodených budovách vznikla škoda v doposiaľ nevyčíslenej výške. Na konci článku sme pre teba zozbierali odkazy na aktuálne zbierky, ktoré sa v rámci obnovy mesta zorganizovali.

"Aj dnes je na mieste policajný výjazd a pokračuje obhliadka miesta činu," priblížila polícia. Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu (18. 3.) v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Situácia je už aktuálne stabilizovaná, hasiči však naďalej likvidujú ohniská, informuje TASR. Na webe Donio.sk sa píše, že predpokladaná príčina požiaru je skrat v elektrickom vedení.

Mimoriadna situácia

Primátorka mesta Nadežda Babiaková vyhlásila v dôsledku požiaru mimoriadnu situáciu - pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

image

Rozdali Radio Head Awards 2022. Cenu získali kapela Para, posledný album Mekyho Žbirku, ale aj projekt Slovenská Tepláreň

"Prebieha likvidácia a lokalizácia ohnísk spolu s opatreniami na zamedzenie opätovného rozšírenia požiaru,“ priblížila Eliášová. Hovorkyňa ešte dodala, že obyvatelia boli o vyhlásení mimoriadnej situácie informovaní miestnym rozhlasom. Potvrdila, že doposiaľ nedošlo k žiadnym následkom "na živote a zdraví okrem miernej intoxikácie jedného príslušníka, hasiča dobrovoľníka".

Uzavreli múzeá aj galérie

Slovenské banské múzeum sa v dôsledku požiaru až do odvolania uzavrelo svoje výstavy v troch objektoch, informovalo o tom na svojej sociálnej sieti. Uzavretie sa týka Galérie Jozefa Kollára a aj budovy Berggericht, v ktorej sa nachádza mineralogická expozícia múzea, informačné centrum a verejnosti prístupná štôlňa Michal. Obe tieto budovy sa nachádzajú na Námestí svätej Trojice, na ktorom vypukol požiar. 

"Najzávažnejšie škody sú na budove Berggerichtu. Predpokladáme, že rozsah škôd bude fatálny, ohrozená môže byť aj statika budovy, jej stav posúdi v najbližších hodinách statik. S najväčšou pravdepodobnosťou bude nevyhnutné odstrániť torzo strešnej konštrukcie, ktorá sa na mnohých miestach prepadla," uviedlo na sociálnej sieti Ministerstvo životného prostredia.

image

Slovenského Escobara chytili v Kolumbii, chcel sa tam usadiť natrvalo. Michal bol u nás súčasťou ozbrojeného gangu

Riaditeľka múzea Zuzana Denková napísala, že Galéria Jozefa Kollára zostala nepoškodená, avšak priestory susediace s Berggerichtom sú v dôsledku hasenia mokré. Dodala však, že všetky depozitáre aj predmety sa im podarilo bezpečne evakuovať.

S ohľadom na bezpečnosť banské múzeum dočasne uzavrelo aj tretiu budovu - Starý zámok. V jeho priestoroch sa aktuálne nachádzajú vzácne zbierkové predmety z expoziícií na námestí. 

Pomôže aj český prezident

Petr Pavel ponúkol pomoc pri obnove zničených a poškodených pamiatok, informovala prezidentka Zuzana Čaputová na svojom Instagrame. "Ponúkol najmä odborné reštaurátorské kapacity. Veľmi si vážim tento prejav solidarity."

Prezidentka taktiež všetkým, ktorí v sobotu pomáhali pri hasení požiaru, poďakovala. Ocenila prácu profesionálnych a dobrovoľných hasičov, členov ozbrojených síl a aj záchranárov. Vyzdvihla aj spolupatričnosť obyvateľov Štiavnice, turistov a dobrovoľníkov zo širokého okolia.

Europoslanci žiadajú finančnú pomoc

Viacerí europoslanci žiadajú o pomoc pri financovaní následkov ničivého požiaru. Plánujú tiež odoslať list eurokomisárke pre kohéziu a reformy Elise Ferreirovej. TASR o tom informoval slovenský europoslanec Robert Hajšel, ktorý list inicioval.

image

V bratislavskej krčme sa stretávali konšpirátori, mesto ju dnes zrovnalo so zemou. S okolím Račianskeho mýta má veľké plány

"S následkami tak ničivého požiaru, aký včera zažila Banská Štiavnica, nemôže bojovať žiadne mesto samé. Pomôcť mu musí nielen slovenská vláda, ale aj Európska únia," skonštatoval europoslanec. 

Ako môžeš pomôcť?

Na fundraisingovej platforme Donio.sk bola vytvorená zbierka v súvislosti s ničivým požiarom, ktorý postihol mesto. V telefonáte so správkyňou Donio.sk Zuzanou Suchovou, sme sa pýtali, na aké účely sa použijú vyzbierané financie.

"Primárne by mali ísť na základné veci, ktoré treba nutne spraviť. Niektoré objekty totiž stratili strechu, tie by sa mali podľa vyjadrení pamiatkárov zrekonštruovať, čo najskôr, kým nezačne pršať."  povedala Zuzana Suchová.

V rámci pomoci Donio oslovil aj obyvateľov mesta, ktorí a ktoré utrpeli straty - na sociálnej sieti spolu komunikujú o možnostiach, na ktoré by sa vyzbierané peniaze dali použiť a ako čo najrýchlejšie zastrešiť postihnuté budovy, aby sa nepoškodili ešte viac. 

Fundraisingová platforma tiež komunikuje s predstaviteľmi základnej umeleckej školy, podniku Eleuzína aj s riaditeľkou banského múzea, teda objektov, ktoré zachvátil požiar. Je však v kontakte aj  Martinom Macharikom, ktorý v Štiavnici podniká v turizme a má aj stavebnú firmu, ktorá sa zameriava na obnovu historických objektov. Spolu budú rozhodovať o tom, kam budú vyzbierané peniaze smerovať.

Zbierka bude aktívna do konca marca. "Ak to bude nutné, vieme termín predĺžiť," doplnila správkyňa. Donio taktiež chystá aj iné aktivity s cieľom promovať túto výzvu. 

Pomoc prisľúbila aj slovenská vláda. Premiér Eduard Heger poďakoval profesionálnym hasičom, dobrovoľným hasičom, záchranárom a vojakom. Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:08