Britský kráľ Karol III. a kráľovná manželka Kamila pózujú v Modrom salóne Buckinghamského paláca v Londýne. Hugo Burnand/Tasr
StoryEditor

GALÉRIA Šperky, tradície a svetové osobnosti. Čo všetko vieme o blížiacej sa korunovácii britského kráľa Karola?

iDnes.czmor18.04.2023., 13:00h

Korunováciu kráľa budú sprevádzať stredoveké rituály a obrady, množstvo zlata, šperkov a prepychu. Zatiaľ sa však nevie, koľko bude britských daňových poplatníkov stáť.

Lajkuj Brainee.sk na

Korunovácia britského kráľa Karola III. je plánovaná na sobotu 6. mája 2023. Má sa konať takmer presne 70 rokov po tom, čo ceremoniál absolvovala jeho matka Alžbeta II. Celý korunovačný obrad bude ale skromnejší, uvádza denník iDnes.cz.

image

Smrť kráľovnej priniesla problémy celej monarchie. Niektorí Briti uvažujú, že zaprú Karola III.

Pozvánka na korunováciu je vytlačená na recyklovanom papieri. Manželka Karola III. Camilla, ktorá bola doteraz označovaná za kráľovnú manželku, je na nich prvýkrát predstavená ako kráľovná. Pozvánku dostalo asi dvetisíc hostí, medzi ktorými je aj český prezident Petr Pavel či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, informuje web noviny.sk.

   

Spolu s pozvánkou kráľovský pár zverejnil aj nový portrét. K udalosti bolo vytvorené aj špeciálne emoji, ktorého inšpiráciou sa stala koruna svätého Eduarda, ktorá je v Anglicku už viac ako 350 rokov ústredným prvkom korunovácie panovníkov.

Slávnosť začne v sobotu 6. mája, kedy sa sprievod s kráľom Karolom III. a jeho manželkou Camillou vydá z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde ich korunuje arcibiskup z Canterbury.

image

Kráľ Karol III. pozval princa Harryho a Meghan na korunováciu. Ku kontroverznému seriálu na Netflixe sa nebude vyjadrovať

Cesta bude kratšia ako tá, ktorú absolvovala Karolova matka pred 70 rokmi. Kráľovský pár pôjde kočiarom, ktorý prvýkrát použila Alžbeta II. pri svojom diamantovom jubileu. Moderný kočiar má aj kúrenie či klimatizáciu. Na cestu späť nasadnú Karol III. s Camillou do 260 rokov starého pozláteného kočiara, ktorý váži štyri tony a je ťahaný ôsmimi koňmi.

Skryté pred očami verejnosti

Buckinghamský palác informoval, že počas korunovácie sa vo Westminsterskom opátstve použijú dve žezlá, štyri kráľovské meče zo 17. storočia, strieborná pozlátená lyžica na olej na pomazanie kráľa zo 14. storočia, nádoba v tvare orla na olej, ktorý v marci vysvätili v Chráme Božom hrobu v Jeruzaleme.

Pred pomazaním arcibiskum prednesie modtlibu vychádzajúcu zo staršej verzie Deus electorum fortitudo, ktorá sa používala ešte pri pomazaní francúzskych kráľov. Po nej nový panovník pristúpi na pomazanie na Korunovačnú stolicu.

Kreslo má v podstavci dutinu, do ktorej sa vkladá predmet známy ako Kameň osudu, ktorý sa kedysi používal na škótske korunovácie, kým ho do Anglicka nepriniesol kráľ Edward I. a odvtedy sa používa pri každej korunovácii vo Westminsterskom opátstve.

image

Nikto na trón nečakal tak dlho ako on. Toto je príbeh Charlesa, z ktorého sa včera večer stal kráľ Karol III.

Keď sa pristúpi už k samotnému aktu pomazania, okolo kráľa sa rozprestrie baldachýn zo zlatej látky, ktorí budú držať štyria rytieri. Tento rituál sa považuje za posvätný a má byť skrytý pred zrakom verejnosti, nikdy nebol vyfotografovaný ani odvysielaný v televízii.

Westminsterský opát následne z ampulky v tvare orla naleje na striebornú pozlátenú lyžicu olej, podá ju arcibiskupovi a ten pomaže panovníka do tvaru kríža na ruky, hlavu a srdce. Arcibiskup pri tomto akte odriekava modlitbu, ktorá má pripomínať pomazanie kráľa Šalamúna prorokom Nátanom. 

Korunovačné klenoty

Na korunovácii nebudú chýbať ani špeciálne ostrohy, náramky úprimnosti a múdrosti, zlaté jablko, diamantový prsteň pre kráľa so zafírom a rubínovým krížom, pre kráľovnú je prichystaný prsteň s rubínmi.

Počas samotnej korunovácie bude použitá koruna svätého Edwarda, ktorú vyrobili v roku 1661 pre kráľa Karola II. ako náhradu za stredovekú korunu, ktorá bola roztavená v roku 1649. Túto korunu mala aj kráľovná Alžbeta II. pri korunovácii v roku 1953.

image

Komentátor kráľovskej rodiny: Karol III. bude výborným kráľom, abdikácia v prospech Williama nepripadá do úvahy

Na konci korunovačnej bohoslužby korunu svätého Edwarda nahradí Imperiálna štátna koruna, ktorú kráľovná nosila napríklad na otvorení zasadnutia parlamentu. Korunu vyrobili pre korunováciu kráľa Juraja VI. v roku 1937, ale úzko vychádza z koruny navrhnutej pre kráľovnú Viktóriu v roku 1838 vtedajšími korunovačnými klenotníkmi. Karolova druhá manželka Camilla bude mať korunu kráľovnej Mary.

Potom sa sprievod vráti do Buckinghamského paláca, z ktorého balkóna kráľovská rodina pozdraví ľudí vonku. V deň korunovácie sa má rozoznieť všetkých 38-tisíc kostolných zvonov v Spojenom kráľovstve.

Podľa Sky News je však nepravdepodobné, že by sa podarilo do dňa korunovácie nájsť dostatok zvonárov, ktorí by „zazvonili kráľovi“. A to aj napriek stovkám nových regrútov, ktorí sa hlásia do služby.

Doposiaľ sa prihlásilo zatiaľ približne len 1 500 dobrovoľníkov a dobrovoľníčiek. Výzva na nájdenie dostatočného počtu ľudí, ktorí by 6. mája rozozvučali každý z 38 tisíc zvonov v krajine, sa pritom začala už v októbri.

image

Deti kráľovnej Alžbety II. Nový kráľ, olympionička, učiteľ aj návštevník pedofilného ostrova Jeffreyho Epsteina

V nedeľu sa vo Windsore uskutoční svetelná show a koncert, na ktorom vystúpia známe hudobné a tanečné hviezdy, orchestre a pestrý korunovačný zbor poskladaný z amatérskych spevákov z radov pracovníkov zdravotníckeho systému, nepočujúcich, utečencov alebo sluchovo postihnutých.

Britská kráľovská rodina tiež plánuje vyzvať ľudí, aby sa jeden deň venovali dobrovoľníctvu. Zatiaľ nie je jasné, koľko bude stáť korunovácia Karola III. britských občanov. Korunovácia jeho matky Alžbety II. stála štátnu kasu v prepočte na ceny z roku 2021 cez 18,8 milióna libier. 

Denník Guardian sa Buckinghamského paláca spýtal hneď niekoľko otázok týkajúcich sa financovania korunovácie, paláca či koľko daní bude nový kráľ odvádzať zo svojich súkromných príjmov. Odpovede kráľovského paláca sa však zminimalizovali na „spýtajte sa inej inštitúcie“, „dohľadajte si to sami“ a „nemáte právo vedieť tieto informácie“.

Pričom s týmto „trendom“ začala už zosnulá kráľovná Alžbeta, ktorej vláda bola charakteristická práve tajnostkárstvom okolo svojej rodiny. Pritom Britov a Britky ukrátila o ich právo vedieť najzákladnejšie informácie spájajúce sa s najvyššími reprezentantmi ich krajiny. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 16:47