Ikonická fotografia okamžite obletela svet.Twitter/chestakes/
StoryEditor

Neha uprostred chaosu: Zatiaľ čo mesto rozpálil hokejový ošiaľ, fotka ležiaceho páru uhranula svet

jas26.04.2023., 13:00h

Zamilovaná dvojica medzi ťažkoodencami zosobňuje protivojnové heslo Make love, not war.

Lajkuj Brainee.sk na

„Bola hysterická, musel som ju nejako upokojiť,“ opisuje Scott Jones okolnosti, za ktorých v rozbúrenom kanadskom Vancouveri vznikol ikonický snímok hokejových nepokojov z roku 2011. Spočiatku nebolo isté, čo na ňom vlastne je, uvádza sa na webe denníka iDnes.cz.

image

98-ročná žena má vyše dvesto pra-pravnúčat. Zachytili moment, kedy sa stretla s najmladšou členkou rodiny

„Bol to úplný chaos. Výtržníci zapálili dve autá a potom som videl, ako rozbili výklad susedného obchodného domu. V tej chvíli sa na nás vrhli ťažkoodenci. Keď som prestal utekať, všimol som si, že na ulici zostali ležať dvaja ľudia. V prvej chvíli som si myslel, že sú zranení,“ opisuje situáciu z júna 2011 kanadský fotoreportér a autor snímky Richard Lam.

Nezvyčajný výjav ho zaujal: Obvykle rušná ulica bola prázdna, až na objímajúci sa pár a vzďaľujúcich sa policajtov v zásahovej výstroji. Bolo to krátko po tom, čo hokejový tím Vancouver Canucks prehral na domácom ľade siedmy finálový zápas Stanleyho pohára s americkým tímom Boston Bruins. Mesto bolo v plameňoch.

Na pacifickom pobreží Kanady na vysnívané finále čakali dlhých sedemnásť rokov, najslávnejší hokejový grál na svete ich hráči zatiaľ nad hlavy nezdvihli nikdy. A teraz ich nádeje zničili bostonské Medvede pod vedením slovenského kapitána Zdena Cháru, s Davidom Krejčím a Tomášom Kaberlom na súpiske. Žiaľ a zlosť domácich fanúšikov sa vyliali do ulíc.

image

Umelá inteligencia vyhrala prestížnu fotografickú súťaž. Nikto z poroty nespoznal, že nejde o skutočný záber

Až keď vyhasli vášne, začal sa postupne skladať príbeh, čo sa vlastne pred Lamovým objektívom stalo. Ležiacu dvojicu spoznali na fotografii, ktorá sa rýchlo začala šíriť cez internet a sociálne siete, priatelia. Je na nej Austrálčan v tom čase pobytom vo Vancouveri Scott Jones a jeho kanadská partnerka Alex Thomasová.

Onej noci sledovali zápas u priateľov v centre Vancouveru a keď vypukli nepokoje, boli na ceste domov. Zo zvedavosti sa pritom priplietli k pustošiacemu davu a policajti, snažiaci sa vypratať ulicu, ich zrazili k zemi.

„Bola to veľmi vypätá situácia. Polícia nás zrazila na chodník a snažila sa nás fyzicky presunúť inam,“ povedal Jones pre kanadský spravodajský server Global News. Thomasová podľa neho v tej chvíli bola „dosť hysterická“. „Nijak som o tom nepremýšľal, len som ju pobozkal, aby som ju upokojil,“ popísal situáciu, ktorú snímka zachytila.

„Bola som v tej chvíli vydesená,“ povedala Thomasová, ktorá v treťom najväčšom meste Kanady vyrástla, ale nikdy predtým tam podobné násilnosti nezažila. „Vo Vancouveri nepokoje nie sú. Bolo pre mňa naozaj ťažké si predstaviť, že by sa práve vo Vancouveri niečo také mohlo stať.“

image

Umelec prerazil vďaka odpadkovej móde. Kostýmy afrických street art umelcov ti vyrazia dych

Dôležitejšia bola v tej chvíli večera

Richard Lam pracoval ako fotoreportér na voľnej nohe a pre agentúru Getty Images vtedy pokrýval siedmy finálový zápas. Po skončení pozápasových tlačových konferencií vybehol von, aby zachytil šialenstvo v uliciach. Od okoloidúceho sa dozvedel, že obchodný dom Hudson‘s Bay v centre mesta horí, vydal sa teda tam.

V chaose po tom, čo policajti začali presúvať dav, urobil to, čo z jeho fotografie urobilo ikonu: namiesto policajtov zaostril na ležiacu dvojicu. „Nechcel som urobiť ďalšiu snímku o policajnej brutalite. Tu naopak jeden človek utešuje druhého, ktorý je možno zranený. Je to neha uprostred chaosu,“ povedal Lam. Z tejto scény v rýchlom slede vznikli tri snímky.

Zhotovené fotografie okolo polnoci toho istého dňa zbežne prezeral. „Keď som ich videl, hovoril som si: Ale áno, to je celkom pekné. Ale bolo to už dvanásť hodín od doby, keď som naposledy jedol, a skôr som sa v tej chvíli staral o to, čo si dám na večeru,“ povedal Lam.

image

Mafián ako pizzér či odhalenie cez Google Maps. Bizarné odhalenia najhľadanejších zločincov, po ktorých polícia roky pátrala

Lam si uvedomil, že odfotil niečo výnimočné, až na druhý deň, keď ho o siedmej hodine ráno zobudil telefonát: snímka sa začala šíriť do sveta. Čoskoro volal riaditeľ Getty Images, aby si overil pravosť fotografie a uistil sa, že nebola zinscenovaná. Lam mu poslal všetky snímky, ktoré vyhotovil, a Getty následne zverejnila celú sériu.

„Myslím, že práve vďaka tomu bol Jones identifikovaný. Na jednej z fotiek zdvihol hlavu a pozerá sa hore. Všimla si to jeho sestra a spoznala ho,“ spomína Lam.

Fotografia sa v poslednom desaťročí niekoľkokrát objavila aj v popkultúre. Snímok v roku 2016 napríklad použila ako obal albumu svoje dvadsaťročné retrospektívy „A Place for Us to Dream“ britská rocková skupina Placebo; dvojicu potom poslala jeho podpísanú kópiu. Letmo sa fotografia tiež objavila v úvodných titulkoch amerického seriálu Modern Love.

Lam sa s dvojicou stretol a zostávajú v občasnom kontakte. Pár teraz žije v západoaustrálskom Perthe, kde má pivný bar. „Máme kópiu tejto fotografie doma a potom aj v bare vo Fremantle, ktorý prevádzkujeme,“ povedal Jones.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:55