Začína sa festival Prague Pride.Facebook/prague Pride/
StoryEditor

V Prahe vejú dúhové vlajky. 13. ročník Prideu prinesie kultúrny program a zábavu na podporu LGBTI+ komunity

Josef Kopecký07.08.2023., 12:00h

Praha vyvesila na celý týždeň na budove Novej radnice na Mariánskom námestí a na Škodovom paláci v Jungmannovej ulici dúhové vlajky.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento rok sa festival hrdosti koná vo chvíli, keď majú české páry rovnakého pohlavia zatiaľ najväčšiu šancu, že v parlamente schvália „manželstvo pre všetkých“. Práve tak združenie Sme fér bojujúci o rovnaké práva pre lesby, gayov, bisexuálov či trans a queer ľudí nazvalo možnosť uzatvárať sobáše aj rovnopohlavným párom . Koncom júna totiž poslanci posunuli tento návrh už do druhého čítania.

„Máme radosť, že sa nakoniec po zasadnutí Rady hlavného mesta Prahy minulý pondelok podarilo pre festival zachovať niektoré symbolické prvky vo verejnom priestore. V uliciach tak budú visieť dúhové vlajky, Petřínska rozhľadňa bude v pondelok av sobotu nasvietená dúhovými farbami,“ uviedla Eliška Černá, vedúca komunikácie a PR festivalu Prague Pride.

Tradičnejšie, než si myslíte

Počas festivalového týždňa sa uskutočnia takmer dve stovky akcií na 45 rôznych miestach v hlavnom meste. Na ich fungovaní sa okrem usporiadateľského tímu podieľa ďalších 66 organizácií, firiem aj súkromných osôb. Festival privíta hostí zo 17 krajín sveta.

Na otvorení festivalu v priestoroch Pride village na Streleckom ostrove sa zúčastní aj minister zahraničných vecí Ján Lipavský. Témou 13. ročníka sú tradície a ich význam pre fungovanie spoločnosti s heslom Tradičnejšie, než si myslíte .

Festival zahájila bohoslužba

Už v nedeľu 6. augusta sa v kostole sv. Martina v múre uskutočnila tradičná bohoslužba v predvečer Prague Pride. Chýbať nebude ikonický sprievod hrdosti, ktorý podľa organizátorov v sobotu 12. augusta povedie z Václavského námestia na Letnú.

image

V Bratislave sa koná prvý Pride od teroristického útoku na Zámockej. Podporiť LGBTI+ komunitu prišlo 15-tisíc ľudí

Festival Prague Pride so sprievodom sa konal prvýkrát v auguste 2011. Vtedy vyvolal búrlivé protesty konzervatívcov. V ďalších rokoch protestné akcie postupne slabli.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 04:06