TASR/AP
StoryEditor

Fenomén s názvom BTS valcuje celú hudobnú scénu. Mladých Juhokórejčanov počúvajú už aj Slováci

Eliška Trpíšková07.11.2021., 09:00h
Milióny na účte, fanúšikovská armáda a úspech po celom svete. Kórejská vláda im kvôli príspevkom do domácej ekonomiky odložila povinnú vojenskú službu.
Lajkuj Brainee.sk na

Úzky pás a fóbia z mikrovlnky

Ako to už býva zvykom, aj s touto kapelou sa spájajú rôzne zaujímavosti a bizarnosti. Vedel si napríklad, že jediný, kto hovorí po anglicky je líder skupiny RM? Ten sa vraj angličtinu naučil pozeraním seriálu Priatelia. Okrem toho je práve RM mimoriadne inteligentný a v druhom ročníku na strednej škole jeho IQ dosiahlo skóre až 148.

​Ďalšou zaujímavosťou je, že BTS značne prispievajú k rozmachu juhokórejskej ekonomiky a zodpovedajú za prísun približne 3,6 miliardy dolárov ročne. Áno, počul si dobre. Ide napríklad o zisky z predaja suvenírov, reklamné zmluvy či príjmy z turistiky. Fanúšikovia totiž často navštevujú reštaurácie, v ktorých členovia BTS jedli alebo hotely, v ktorých boli ubytovaní počas turné. Nehovoriac o tom, že sú schopní precestovať celý svet, len aby sa dostali na ich koncert.

Ak si zanieteným fanúšikom a všetkých členov skupiny máš detailne preštudovaných, určite si si všimol Jiminovu jazvu na pravom oku. Tú má údajne ešte z detstva, kedy sa stal obeťou náhodnej bitky. Do kategórie „všímavých očí“ sme sa rozhodli zaradiť aj neobyčajne úzky pás speváka Suga. Ten mu vraj závidia všetky fanúšičky. Nečudujeme sa, veď jeho obvod má v priemere 72 cm.

​Keď sa povie BTS, určite každému napadne obrovský majetok a milióny na účte. Pravdou však je, že každý raz začínal a táto kapela toho nebola výnimkou – ešte pred dosiahnutím svojej popularity zvykli všetci siedmi prespávať v garzónke. Vtedy si totiž luxusné byty či domy ešte nemohli dovoliť.

Do kategórie bizarností by sme mohli zaradiť napríklad aj to, že Jungkook má fóbiu z mikrovlniek a neraz sa vyjadril, že sa bojí, že mikrovlnka vybuchne. Aby toho nebolo málo, jeho kolega V trpí zasa insomniou a robí mu problém zaspať. Na svoje problémy však našiel recept – keď je najhoršie, začne čítať knihu. Hovorí, že slová ho dokážu pomaly uspať.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BTS official (@bts.bighitofficial)

Cesta za slávou

BTS vyšla na výslnie v roku 2013 vďaka piesni No More Dream. Túto hudobnú skupinu založila spoločnosť BigHit Entertainment a odvtedy si prešla naozaj dlhou, no úspešnou cestou. Ide totiž o úplne prvú K-pop kapelu, ktorá nielen okúsila americké hudobné rebríčky, ale dokonca v nich aj uspela.

Odvtedy vyhrali niekoľko významných ocenení ako American Music Awards, MTV Video Music Awards, Billboard Music Awards alebo South Korea’s Melon Music Awards. Aby toho nebolo málo, BTS sa stali úplne prvými Kórejcami, ktorí vystúpili na udeľovaní cien Grammy v roku 2020 a svojím vystúpením sa tak pripojili k vystúpeniu hviezdy Lil Nas X.

„Bangtan Sonyeondan“

Názov hudobnej skupiny BTS je odvodený od kórejského výrazu „Bangtan Sonyeondan,“ ktorý znamená „Nepriestrelní Skauti“ a do angličtiny by mohol byť preložený ako „Bulletproof Boy Scouts.“ V júli roku 2017 však táto skupina svetu oznámila, že okrem toho budú vystupovať aj pod menom „Beyond The Scene,“ teda BTS.

Podľa stránky Billboard.com agentúra BigHit Entertainment, ktorá ich zastrešuje, dokonca vtedy kórejským médiám povedala, že ich nové pomenovanie „symbolizuje mladých, ktorí sa nechcú uspokojiť s aktuálnou realitou a namiesto toho otvoria dvere, idú vpred a rastú.“ Kapela sa totiž preslávila aj svojimi výnimočnými textami, ktoré sa dotýkajú tém, ako problémy školského veku, duševné zdravie či cesta k sebaláske. Túto myšlienku použili ako hlavný motív svojho albumu Love Yourself: Tear a Love Yourself: Answear z roku 2018.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BTS official (@bts.bighitofficial)

Sedem hviezdičiek

Hudobnú skupinu tvorí sedem členov, čo sa trošku odkláňa od typických „boy bands“ ako ich poznáme, kde členov býva zväčša päť. Konkrétne ju tvoria RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V a Jungkook. Ako si si mohol všimnúť, všetko sú to ich umelecké mená a prezývky. Aj teba však zaujíma viac? Poďme si ich teda predstaviť detailnejšie.

RM sa narodil v juhokórejskom hlavnom meste Soul v roku 1994. Jeho pravé meno je Kim Nam Joon a jeho pseudonym RM je odvodený od slovného pomenovania „Rap Monster,“ vďaka čomu si môžeš vydedukovať, že pravdepodobne v skupine zastáva miesto kráľa rapu. RM je súčasne aj lídrom celej kapely.

Jin až takou úplnou prezývkou nie je, keďže ide o spevákovo priezvisko. Jeho celé meno je Kim Seok Jin a ide o najstaršieho člena skupiny. Jin má totiž 29 rokov a údajne chcel byť pôvodne hercom. Ako uvádza portál Rolling Stone, jeho osud však navždy zmenil kastingový agent, ktorý ho k ostatným chalanom priviedol a začlenil do skupiny.

Podobne ako RM, aj Suga sa venuje rapu. Narodil sa 9. marca 1993 a jeho reálne meno je Min Yoon Gi. Médiá ho opisujú ako „najviac rozjímajúceho“ člena skupiny, a preto sa okrem rapu venuje aj kreatíve – je textárom a zároveň aj producentom. Zaujímavosťou je, že pod pseudonymom Agust D. spolupracoval s rôznymi umelcami a podieľal sa aj na tvorbe vlastných mixtapeov.

J-Hope sa narodil 18. februára 1994 a vlastným menom sa volá Jung Ho Seok. Je tretím raperom v skupine a verejnosti známy najmä kvôli jeho tanečným zručnostiam. Obvykle sa podieľa na vytváraní choreografie a svojich kolegov učí tým správnym tanečným pohybom.

Ďalším nenahraditeľným členom skupiny je Jimin, ktorý je zanieteným vokalistom. Jimin sa vlastným menom volá Park Ji Min a má 26 rokov. Jeho silnou stránkou je taktiež tanec, keďže už počas štúdia sa venoval modernému scénickému tancu, tzv. „Contemporary dance.“

​Spevák s najnižším hlasovým rozsahom nie je nikto iný ako V. Vlastným menom Kim Tae Hyung sa narodil v roku 1995 a patrí k tým mladších členom kapely. Okrem kariéry speváka sa V venoval aj herectvu. V roku 2016 zahviezdil v kórejskej dráme s názvom Hwarang: The Poet Warrior Youth.

Posledným a zároveň najmladším členom BTS je Jungkook. Narodil sa v roku 1997 a jeho vlastné meno je Jeon Jung Kook. Do kapely vstúpil iba ako 15-ročný a ešte len v roku 2017, teda presne štyri roky po debute kapely tento mladý spevák zmaturoval. Okrem spolupráce s jeho kolegami z kapely sa taktiež podieľal na tvorbe vlastných piesní, do ktorých môžeme zaradiť aj track Euphoria, ktorý vydal v roku 2018 a objavil sa aj ako zvučka v poslednej epizóde prvej série populárneho HBO seriálu Euphoria. Zdá sa tak, že tento mladík svojim talentom naozaj nešetrí.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BTS official (@bts.bighitofficial)

Povinná vojenčina

Nejedného fanúšika určite desí, že ich miláčikovia by mali absolvovať povinnú vojenskú službu. Každý Kórejčan vo veku 18-28 rokov totiž musí absolvovať vojenčinu po dobu približne dvoch rokov a chalani z BTS nie sú výnimkou. Aj napriek tomu, že Jimin dovŕši o rok 30 rokov, kórejský minister kultúry, športu a turizmu Hwang Hee spevákom ako takú výnimku udelil a do služby tak pôjdu o niečo neskôr. Okrem Jimina sa to týka aj RM, V, J-Hope a Jungkooka. Fanúšikovia si nateraz môžu ešte na chvíľku vydýchnuť.

ARMY

O členoch skupiny BTS je známe, že im veľmi záleží na fanúšikoch. Tí sa dokonca začali prezývať ARMY a z fanúšikovskej základne sa tak doslova stala armáda. S kapelou sú veľmi úzko spätí a tá im to odplatila tým, že pre nich napísala pieseň, v ktorej im speváci ďakujú, že stoja pri nich. Fanúšikovia sú najviac aktívni v online svete a uvedomujú si to aj samotní členovia skupiny. Tí pre nich na pravidelnej báze organizujú napríklad live streamy, v ktorých sa im prihovárajú. Live streamy obsahujú aj anglické titulky, takže sa nikto nemusí báť, že svojmu obľúbencovi nebude rozumieť.

​Stálicou na internete je aj seriál Bangtan Bomb, ktorý dokumentuje každodenný život a turné umelcov. BTS majú okrem toho aj vlastnú reality show In the Soop, ktorá sa odohráva v lese a ukazuje netradičné spôsoby, akými členovia skupiny oddychujú a bavia sa. Zo sociálnych sietí musíme vyzdvihnúť jednoznačne ich Twitter a TikTok. Na Twitteri dosiahli jednu z najväčších interakcií na príspevku vôbec a na TikToku za 3 hodiny a 31 minút získali milión sledovateľov.

Počas pandémie a lockdownov po celom svete sa BTS rovnako ako väčšina umelcov rozhodla pre online koncerty, na jednom z ktorých ich 14. júna sledovalo približne 756-tisíc divákov z viac než 100 krajín sveta. Aby toho nebolo málo, fanúšikovia im prispievajú aj k úspechom jednotlivých piesní. Pieseň Dynamite, ktorá bola mimochodom ich prvá pieseň v angličtine, získala na YouTube za 24 hodín neuveriteľných 101 100 100 zhliadnutí. Je jasné, že BTS to so svojimi fanúšikmi naozaj vedia a ich náklonnosť im dávajú pravidelne pociťovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 22:28